We hebben het rustig momenteel. Het laatste tuinwerk is aan kant en binnen hebben we wel een aantal klusjes te doen maar dit is niet direct noodzakelijk. We doen het een beetje rustig aan en volgen even het ritme van het leven.
Ik moet zeggen, die donkere dagen die bevallen me wel. Zo om half vier wordt het donker. Dan heb je het idee dat de middag op z'n retour is en dan beginnen we niet meer aan iets nieuws. We zitten in de kamer en lezen een beetje of luisteren naar muziek of (ik) doe dan een handwerkje. Heerlijk slow en huiselijk. Het maakt me heel rustig en ik bemerk dat de rust zich vertaalt in veel beter slapen. Echt een cadeautje voor mij.
Deze week gingen we naar Mariestad. Voordat we daar belandden hadden we eerst een keuring van de aanhanger in Töreboda. Gerrit had al het elektrisch nagelopen en maakte zich al wat zorgen over één van de lagers. En ja hoor de aanhanger werd afgekeurd. We moeten een nieuw lager laten monteren. Dit wordt al de derde keer dat we een lager moeten laten vervangen. Wat slijten die dingen toch snel! Wel de afspraak is gemaakt en wanneer het nieuwe lager daar is krijgen we wel een goedkeuring want de rest was in orde zei de keurmeester.
Na de mislukte keuring namen we de aanhanger mee naar Mariestad. Zo konden we mooi twee kerstbomen mee terug nemen. We laten die echter nog wel even buiten staan want optuigen doen we pas later in december.
Ons dorp is al wel in kerstsferen. De kerstmarkt is achter de rug, dat was vorige week zaterdag. We zijn niet geweest, we deden op dat moment iets anders. Maar de kerstbok die staat er al wel weer en is ook dit jaar erg mooi!!
Er staat warempel ook een bordje bij met een uitleg over de kerstbok.
Voor de liefhebber is hier de tekst op het bordje.
"Maar toen ze daarna rond de kersttafel gingen zitten en het plotseling op de deur klopte en de kerstbok binnenkwam met een zak op zijn rug, werden Petter en Lotta zo bang dat ze onder de tafel kropen. Want in die tijd was het niet de kerstman die de cadeautjes bracht, maar een grote kerstbok, die binnenkwam, met zijn stok op de grond stompte en vroeg: 'Zijn er hier brave kinderen?' Het was helemaal niet vreemd dat Petter en Lotta bang werden."
Uit: Petters och Lottas Jul door Elsa Beskow.
De 'bock' was de voorloper van Tomten (de kerstman).
Het doet mij denken aan Sinterklaas en Piet. In mijn tijd zochten die ook naar stoute kinderen. Wanneer Sinterklaas bij ons thuis kwam strooien dan zat ik ook onder de tafel, bang dat ik niet lief genoeg was geweest en meegenomen zou worden. Mijn zusje en broer graaiden alle pepernoten weg. Zij hadden blijkbaar minder last van deze angstvisioenen. Al bedenk ik nu dat mijn broer destijds al de leeftijd had van de ongelovigen.
Ook onze ICA näre is in kerstsfeer.
Vandaag hebben we gewandeld in Karlsborg. We dachten Gösta weer even wat in de bewoonde wereld te trainen maar we kwamen geen 'kip' en geen hond tegen. We wandelden wel lekker zo langs de kust van het Vättern dat er overigens grijs en rustig bij lag.
We passeerden ook de school voor voortgezet onderwijs, dat voortgezet onderwijs heeft hier in Zweden één naam 'Gymnasium'. Voorheen was de school een vervallen gebouw waar geen fleur aan zat (aan de buitenkant dan). Deze zomer is de buitengevel geheel gerenoveerd met isolatie en nieuwe gevelbekleding. Ook het plein is aangepakt. Het ziet er nu weer heel verzorgd en eigentijds uit.
Maar wat houdt het eigenlijk in, het Zweedse 'Gymnasiet'.
Gymnasiet is een vervolg op de 9 jarige grundskola (7j t/m 16j.) Tot 7 jaar zitten de kinderen op de förskola. Er zijn twee stromingen binnen het gymnasiet. De eerste is een voorbereidend hogeschoolprogramma die studenten moet voorbereiden op een hogeschool of universitaire opleiding. De tweede stroming is een Beroepsgerichte voorbereiding waarmee je na afronding direct de arbeidsmarkt op kunt gaan. Deze twee stromen binnen het gymnasiet hebben samen 18 programma's/ profielen waaruit leerlingen kunnen kiezen. In deze programma's zit de differentiatie van MBO t/m voorbereidend universitair onderwijs verwerkt. Deze differentiatie wordt niet expliciet aangegeven. Leerlingen zijn vrij om te kiezen ongeacht hun studieniveau. Beide opleidingslijnen hebben een duur van 3 jaar. Het 'gymnasiet' kent 8 hoofdvakken te weten: Engels, Geschiedenis, Sport, Wiskunde, Natuurkunde, Religieuze vorming, Maatschappijleer en Zweeds/Zweeds als tweede taal. Naast deze verplichte vakken moeten leerlingen nog keuzevakken kiezen binnen de stroming/ het profiel dat ze volgen.
Er is geen afsluitend landelijk examen. Leerlingen moeten een eindopdracht binnen hun profiel maken. Dit mag individueel of in groepsverband. Wellicht dat je deze opdracht kunt vergelijken met het profielwerkstuk zoals men dat in Nederland kent.
Voor het gymnasiet hoeft geen schoolgeld te worden betaald door de ouders. De opleiding is zgn. 'avgiftsfri'. Er is een bovengrens in de leeftijd van 20 jaar. Ben je ouder dan moet je naar het volwassen onderwijs.
Wil je na het gymnasiet doorstuderen op hogeschool of universiteit dan word je niet automatisch geplaatst. Er is een selectie want ook in Zweden zijn de plaatsen niet onbeperkt. Wat helpt bij de selectie is de zgn Hogeschoolproef. Hierbij wordt je kennis op verschillende vakken getoetst. Je mag de hogeschoolproef doen zo vaak je wilt en het hoogste resultaat geldt en niet het aantal keren dat je de toets hebt gedaan.
(Ik moet zelf ook bijna voor de proef, haalde bij herlezen nog tweemaal een -t- achter 'word' vandaag vanwege het -je- dat erachter staat en moest ik een dag later weer een -t- toevoegen omdat -je- niet het onderwerp is. Wat is het ook een gedoe met die d's en t's.)
Tot zover wat informatie over het schoolsysteem in Zweden. Ik moest er zelf ook even wat studie van maken. En dit alles naar aanleiding van een verbouwing van het gymnasiet in Karlsborg :-)
Dan nog het laatste onderwerp in de blog van vandaag. Dat handelt over de trui die ik 3 keer heb moeten breien. Eerst maar even een foto van het eindproduct.
Vorige week begon ik met breien. Ik had een patroon gekozen vanaf de Drops site. Gedurende het breien had ik het gevoel dat de trui veel te klein werd. Toen ik het lijf af had en het eens goed bekeek besloot ik het weer uit te halen en in een maat groter te herbreien. Uiteindelijk was ik zover dat ik de boord van de laatste mouw nog moest, zeg maar nog een kwartiertje breien. Ik was nieuwsgierig en deed de trui even aan. Wel wat een teleurstelling. Nog veel te klein en het stond voor geen meter. Ik besloot de trui opnieuw af te halen en koos een ander patroon. Daarmee ben ik maandag begonnen. Gisteravond breide ik de laatste steek van de laatste mouw en vanochtend na het ontbijt heb ik de delen aan elkaar gezet. Nu is het een heerlijke warme wintertrui in een maat die lekker zit. Drie keer breien over een trui, dat is me nog nooit overkomen.
Nu heb ik nog een tas met wol, en ik heb alweer zin om mijn 'tanden erin te zetten'. Maar 3 keer, dat doe ik niet weer.
Oh ja, en we zijn in deze donkere tijd ook weer bezig met de lichtjes.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten