Uit de wind is het heerlijk lente weer, in de wind is het wat kouder maar buiten is het prachtig! We zijn vanochtend eerst lekker naar Näs gewandeld, onderweg kwamen we nog de familie Kraan tegen, 6 stuks maar liefst. Te ver weg voor een scherpe foto helaas.
Bij Näs was het heerlijk en zo stil. Ik heb er even een korte video van gemaakt, wanneer je het leuk vindt kun je die hier bekijken. Duur: een klein minuutje. Luister vooral ook even naar de stilte!
Tijdens het wandelen kregen we opbouwende gedachten over hoe we mijn meer dan 100 kamerplanten goed door een vakantieperiode heen kunnen krijgen. Vakantie en kamerplanten is namelijk een wat lastige combinatie en het is toch wel de bedoeling dat we in het latere voorjaar en de zomer er eens op uit trekken met de caravan.
 |
dit is niet het water voor een voetbalelftal.... |
 |
en dit zijn kunststof terrastegels niet voor een terras.... |
Gerrit had het volgende bedacht..... We kopen een aantal niet te diepe plastic bakken en op de bodem van die bakken leggen we een aantal kunststof terrastegels waar we verhuisdekens omheen gaan vouwen. Die verhuisdekens zijn namelijk grotendeels van katoen en dat heeft weer als eigenschap veel water op te nemen. Vervolgens vullen we de bakken met water tot aan de rand van de verhuisdeken. Bij de bak plaatsen we een waterreservoir dat ervoor moet zorgen dat het niveau van het water op peil blijft. De planten plaatsen we dan op de deken zodat de terracotta potten zich vol zuigen met het water en zo het water af kunnen geven aan het wortelstelsel van de plant.
Dat idee hebben we al wandelend verder uitgedacht tot we er zo enthousiast over werden dat we na de wandeling naar Mariestad zijn gereden om te kijken of we daar ons materiaal konden vinden.
Dat wilde redelijk goed lukken. Bij de Jem och Fix konden we grote plastic bakken kopen, van die bakken die je onder een bed kunt schuiven voor 17.50 euro per stuk. Echter bij de Dollar Store (een soort van Action) zagen we plastic bakken gemaakt van gerecycled plastic die je kunt gebruiken om je schoenen in te zetten zodat het water niet in de vloer trekt. Die bakken zijn ietsje kleiner maar een stuk goedkopen 4 euro per stuk.
Bij diezelfde Dollarstore konden we ook flessen water kopen van 1.5 liter voor 1 euro per stuk. We hebben 10 van die bakken gekocht en 8 flessen water (want we hadden thuis nog 2 flessen van 2 liter) en zo hadden we eigenlijk voor een prikje (tenminste wanneer je het vergelijkt met een officieel bewateringssysteem voor kamerplanten wat bestaat uit allemaal kleine slangetjes met een prijs per meter) het materiaal voor ons bewateringsysteem. De dekens hadden we nog in de kelder liggen.
 |
Het water voor de planten |
Weer thuisgekomen zijn we eigenlijk direct aan de slag gegaan met het inrichten van ons systeem.
Hieronder volgen de stappen, misschien zijn er lezers met hetzelfde probleem (vakantie en kamerplanten) en wij denken dat het goed gaat werken.
let op!
Met neme een schoenenuitlekbak en twee terrastegels die men in de schoenenuitlekbak legt. Die tegelsl moeten waarschijnlijk voor de pasvorm eventjes worden bijgezaagd met een kleine handcirkelzaag met een zaagblad voor kunststof.
Na het zagen passen de terrastegels perfect in de schoenenuitlekbak! Het waarom van de terrastegels is dat deze gaan voorkomen dat de kostbare en geliefde planten met hun wortels in het water komen te staan waardoor er wortelrot gaat optreden en de plant gaat sterven. Leg de tegels zo in de bak dat er een gleuf ter breedte van ongeveer 3 a 4 cm overblijft.
Men vouwe een afgeknipte verhuisdeken om de terrastegels heen aan de lange kant. De onderkant van de verhuisdeken komt dus in het water te liggen waardoor de deken zich volzuigt met water. Het is wijs om de deken voorafgaande aan het vouwen in ruim water te dompelen zodat deze zich kan volzuigen met water.
Men plaatse een stuk afgezaagd pvc buis boven op de deken op die plek waar ruimte is gelaten tussen de twee terras tegels.
Men bore gaten net onder de rand van de dop van de fles en men vult deze met water en voegt indien gewenst een beetje mestvloeistof voor hydrocultuur toe aan het water.
Vervolgens plaatse men de fles op zijn kop in de pvc buis met de dop in de gleuf tussen de twee terrastegels die in de schoenenuitlekbak zijn gelegd.
De volgende stap is dat men de bak vulle met water totdat de deken onder water staat. Het water staat dan tot aan de gaten in de fles zodat de fles niet in een keer leegloopt maar drupje voor drupje zijn water gaat afgeven aan de mat. Verdampt er namelijk een drupje dan zakt het niveau van het water in de bak een drupje en trekt er een drupje lucht door de gaatjes in de fles en kan de fles een nieuw drupje water afgeven aan de bak zodat het waterniveau hierin weer op pijl is gekomen en de verhuisdeken lekker vochtig blijft.
Vervolgens plaatse men de planten op de met verhuisdekens omklede terrastegels. De potten van de planten dienen van terracotta te zijn omdat dit als eigenschap heeft zich vol te zuigen met water en dit water weer afgegeven kan worden aan de wortels van de geliefde planten.
Men diene ervoor te zorgen dat de bodem van de terracotta potten goed plat op de omkleedde terrastegel komt te staan. Elke plant moet zijn eigen ruimte hebben in de bak.
Men diene planten bij elkaar te groeperen met eenzelfde zon- of schaduwbehoefte. Zo kan elke bak zijn eigen plaats krijgen in de zon, halfzon of schaduw.
Wij hebben op dit moment als proef 6 bakken gevuld. Drie staan er in de keuken (Gerrit en ik hebben nu beiden uitzicht op een groep planten maar niet meer op elkaar) en drie staan er in de kamer. We gaan nu vervolgen of er voldoende water wordt afgegeven aan de planten. af en toe zie ik in de fles in de bak die naast mij staat een luchtbelletje omhoog gaan.
Eigenlijk had ik vanochtend de buurvrouw zullen vragen voor de zorg voor mijn planten tijdens een vakantie. Zij wil dit natuurlijk best voor mij doen. Maar dat gaat voor mij toch wat bezwaarlijk voelen wanneer wij meerdere keren achter elkaar een aantal dagen of weken van huis gaan. En wanneer ik dan vanuit dat bezwaarlijke gevoel eens iemand anders ga vragen dan denkt natuurlijk de buurvrouw dat ik vind dat zij het niet goed heeft gedaan (zo zit het denken van de mens immers in elkaar, de eerste twijfel is de twijfel over jezelf).
Met dit systeem zijn we 'selfsupporting'. Het vraagt nu even bijna alle planten in terracotta te zetten maar dat is eigenlijk veel beter en ook mooier dan de plastic potten. De zeer waterminnende planten laat ik in de plastic potten staan.
Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat werken maar het kan bijna niet anders dan dat het werkt.
alle kosten met elkaar voor mijn meer dan 100 kamerplanten zijn 10 keer 40 kronen voor de bakken 8 keer 10 kronen voor de flessen water en 340 kronen voor de terrastegels. Verder moest ik nog voor 12 euro terracotta potten aanschaffen. Totaal aan kosten (400+80+340) 820 kronen is ongeveer 82 euro voor een systeem dat je keer op keer kunt gebruiken. Dan laat ik de kosten van de potten er even buiten omdat deze niet direct deel uitmaken van het bewatering systeem.
Omdat het al half 10 's avonds was voordat we onze proefopstelling klaar hadden en de keuken weer opgeruimd, hebben we het warm eten vandaag even overgeslagen. Nu nog een kopje thee en dan onder de wol!
Ik wens al mijn lezers een goed weekend toe!
Wordt vervolgd.....