dinsdag 9 april 2019

Wat is het koud vandaag....


Tjonge jonge wat was het vandaag koud! Ik had met het opruimen van de kapstok de wintermutsen en dikke handschoenen al opgeruimd maar vandaag konden ze wel weer aan. Wellicht dat er ook vannacht nog een beetje sneeuw gaat vallen, zo hoorde ik op de radio. Voor mij persoonlijk hoeft dit niet meer en ik denk voor velen met mij. Het is ook een beetje dubbel met het weer want achter het raam is het volop voorjaar, het gras kleurt groen en de hemel blauw en de zon schijnt...maar zodra je je neus buiten de deur steekt vriest die er bijna af. De wind is steenkoud!
We hebben een wandeling door het Vångdalen gemaakt en verder hebben we buiten geen acties gehad vandaag. Lekker binnen en kacheltje aan.
Ik was vanochtend vroeg al klaarwakker. Ik ben toen ook maar opgestaan en ben de overloop gaan schoonmaken. Want al had ik plastic voor de deur geplakt het stof vliegt alle kanten uit wanneer je geen ramen in het kozijn hebt zitten. Toen ik aanschoof aan het ontbijt had ik er al een dag opzitten.
De rest van de dag is weinig spectaculair verlopen met het doen van dagelijkse dingetjes zoals de was en de winkel en zo...
Er was nog één dingetje of eigenlijk twee die vermeldenswaardig zijn. 
Vorige week had ik bij Lina een klein, goedkoop plantje gekocht zonder een naam erop. Ik dacht dat mijn app die plant wel zou kunnen herkennen maar nee hoor. Ik heb overal al gezocht naar de naam van die plant, (Ik zal er even een foto van plaatsen:)
maar ik kon die niet vinden. Het is duidelijk dat het een klimplant is. De structuur van de stengel is dezelfde als die van de klimop (Hedera). Die klimplant heb ik ook...
Klimop (Hedera helix)
Maar het blad van mijn onbekende plant is toch wel van een heel andere vorm dan het blad van de Hedera. Vandaag was ik met Gerrit in de ICA van Karlsborg en daar zag ik mijn plantje staan met een sticker op de pot. Wat schetst mijn verbazing er staat op: Hedera Helix maar zo heet mijn andere klimop ook. Is het nu een variant of staat er een verkeerde naam op de pot????? Wie weet het?? Ik zie in het blad van de mij onbekende plant geen klimop vorm maar in de stengel wel. 

Verder ben ik bezig met het maken van het overzicht van mijn kamerplanten in excel het duurt nog wel even voordat het klaar is en mocht het klaar zijn dan zet ik het als pagina op mijn blog.

Een ander vermeldenswaardig incident was dat van de stofzuiger.
Toen wij ons huis hier in Zweden kochten moest er natuulijk ook een stofzuiger komen. Die had ik gekocht in Nederland, een AEG stofzuiger zonder stofzakken want die nemen altijd zo'n groot deel van het zuigvermogen weg. Wel die stofzuiger deed het in aanvang wel heeeeel erg goed. Mijn karpetten kleefden accuut aan de zuigmond vast bij het stofzuigen. Gelukkig zat er een zuigkrachtregelaar op zodat ik in dat geval een beetje kon downgraden in het vermogen. Maar nu wij hier wonen en Gerrit of ik regelmatig stofzuig, en we ook af een toe een projectje hebben waarbij altijd veel gezogen moet worden, ging het met het zuigvermogen snel bergafwaarts. Op laatst moest ik de stofjes van de vloer bijna handmatig in de zuigmond stoppen om ze opgezogen te krijgen. Ik had zelf de stofzuiger al eens een beetje uit elkaar gehaald om te onderzoeken of er wellicht ergens een verstopping zat maar ik kon niets vinden. Ergens zat een soort filtertje en dat had ik ook al schoongemaakt maar nog steeds geen zuigkracht. Vandaag heeft Gerrit de stofzuiger mee naar de kelder genomen. Daar word ik altijd blij van want dan volgt er een grondige inspectie. Na een half uurtje komt hij boven, hij kijkt vrolijk en zegt: 'hij zuigt weer!' Wat blijkt aan de onderkant van de machine zit nog ergens een verborgen klepje met een filter erachter. Er staat aan de binnenkant bij dat je dit filter elke zesde maand moet schoonmaken. Ik had dat filter echt nog nooit gezien en de man die hem aan mij verkocht in de winkel heeft dit ook niet bij de instructie aangegeven. Het  instructieboekje had ik niet gelezen! Maar goed nu weten we dat er dus nog een verborgen filter is en Gerrit heeft dat vandaag met de hogedrukspuit schoon geblazen want het filter zat helemaal verstopt. Ik ben echt superblij dat mijn stofzuiger weer werkt als vanouds.
Afbeeldingsresultaat voor AEG stofzuiger

Dus mocht je zo'n stofzuiger hebben let dan op....aan de onderkant zit een klepje en daarachter zit het filter. 2 X per jaar schoonmaken!

Wordt vervolgd......

P.S. Koning winter heeft er nog geen genoeg van:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten