woensdag 8 april 2015

Skorstenen ...fortsätt


Het vervolg van de schoorsteen met de schoorsteenklep die vastzit en niet meer open wilde.
De stang waarmee de klep open en dicht
getrokken kan worden. Zo staat die op de stand dicht.
In mijn vorige blog heb ik al verslag gedaan van onze nachtelijke arbeid aan de schoorsteenklep. We waren zover gekomen dat de klep voor 80% weer open wilde maar dit ging nog steeds zwaar en 80% is geen 100%. 
Alle attributen.
Gisteravond zijn we wederom met de klep bezig geweest temeer omdat we een telefoontje kregen van de 'sotare',dat is de schoorsteenveger, die morgen (woensdag) zou komen om de schoorsteen te inspecteren. Het is nl zo dat je niet verzekerd bent voor brand wanneer je gebruik maakt van een niet goedgekeurde schoorsteen. Nu willen we graag de beste kansen op een goedgekeurde schoorsteen dus vandaar gisteravond er weer volop tegenaan met de klep. 
Gister overdag zijn we naar Skövde geweest en daar hebben we een aantal aankopen gedaan die ons mogelijk van dienst zouden kunnen zijn bij het schoorsteenklepwerk. We hebben een Asksugare gekocht op aanraden van Jan en Nel, zelf hadden we hiervan nog nooit gehoord, verder hebben we een vleesknijper gekocht om daarmee misschien brokstukjes van de klep te kunnen knijpen en we hebben een spiegeltje gekocht met een lampje eraan zodat we achter de klep zouden kunnen kijken.
Om een lang verhaal kort te maken DE KLEP IS WEER OPEN!!!!
Hier zie je alle brokstukken die bovenop de klep lagen, daarbij nog een emmer  vol roet.
Hoera voor Gerrit die alle brokstukken en alle as en alle gruis achter de klep vandaan heeft weten te halen. Ik was daarbij zijn lieftallige assistente, beiden waren we zo zwart als roet.
De klus is geklaard!!

 De sotare controleert de schoorsteen. Hij meet de rookkanalen en brengt in beeld welk kanaal voor welke kamer is.

Hier zijn de kanalen in een professionele tekening weergegeven.
Onze schoorsteen verkeerd in een 'bra skick', dat is in een goede staat en we mogen stoken! We krijgen het inspectie rapport thuisgestuurd.
4 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met de goedkeuring! Misschien nog een goeie tip van onze kant: Als de schoorsteen koud is wil hij vaak heel slecht trekken. Wij gebruiken dan eerst even een marshaller, dat is een hele grote waxinelicht. Die laten we een half uurtje in de houtkachel branden dan warmt de schoorsteen wat op en daarna steken we de kachel pas aan. Je heb dan niet zo gauw de kans dat de rook terug de kamer in slaat want daar word je niet vrolijk van met je witte gordijnen en je witte behang. Hopelijk heb je hier iets aan!
  Groetjes maar weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alle tips die voorkomen dat er rook in mijn witte gordijnen komt zijn welkom Nel. Voorlopig hebben we nog geen spaan hout dus kan de haard nog niet aan. Komende herfst krijgen we de arborist in de tuin en dan zal er hout vrijkomen. Dat kunnen we dan verzagen als brandhout en dat moet dat weer eerst drogen. Dus tot die tijd moeten we eerst ander hout verzamelen. We zijn echter wel heel blij met de goedgekeurde schoorsteen omdat dit nog een onzekere factor was.

   Verwijderen
 2. Prachtig waar hewwe jim der hjer! Sneu allinich dat jim de hiele dei binnenshus oan it wurk binne. Yn elk gefal kinne we no mei Kryst de skoastien oan dit jier.

  Groetnis ut China!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Henk, Do mast myn blok al wat better leze hjer. We binnen de godgankse dei buten kan it wurk om de tun te snoeien en it snoeihout of te foeren. 's Nachts wurkje we dan oan de skoarstien. en dy is no klear. Dus tankem kryst kin de haard oan.

   Verwijderen