zondag 5 april 2015

Beskäras aplarna

Het snoeien van de appelbomen.
In onze tuin hebben we 8 appelbomen staan. Vorige herfst kwamen hieruit kisten vol kleine appeltjes.
Voordat we het gras konden maaien moesten we eerst een dag appels van de grond zoeken .
Een nadere inspectie van de appelbomen leert ons dat de bomen al in geen jaren goed gesnoeid zijn. Er zijn dikke takken die recht omhoog groeien, wat niet gebruikelijk is bij appelbomen. Immers hoge appel kun je niet plukken...
We hebben in de omgeving goed gezien hoe andere mensen hun appelbomen snoeien. We constateren een groot verschil en snoeitechniek. Daarom ook maar een internet cursus appelboom snoeien gevolgd. Dit leert ons dat de appelboom in het midden licht moet hebben, takken die naar beneden groeien, weggesnoeid dienen te worden, dat je soms ook takken hebt die elkaars concurrenten zijn en dat een van de concurrenten verwijderd moet worden en dat er waterloten zijn, die laatste zijn takken die recht omhoog groeien.
Met deze kennis in ons achterhoofd hebben we weer naar onze bomen gekeken en ter stond sprongen ons de tranen in de ogen. Onze appelbomen zien er echt erbarmelijk uit!!
Dus de stoute schoenen aangetrokken en met al het daartoe aanwezige tuingereedschap richting appelbomen gegaan.
Voor de deskundigen onder mijn lezers laat ik eerst het toestandsbeeld van de appelbomen zien voor de snoei.

Je ziet door de bomen het bos niet meer.


Ik heb maar even het foto formaat op extra groot gezet zodat goed in beeld komt hoe onze appelbomen er bij staan, voor de snoei.

Inmiddels zijn we een dag, en drie appelbomen verder. We weten niet meer waar we de takken moeten laten en hebben ondertussen spierpijn in elke spier die je maar kunt bedenken. Maar zie onze gesnoeide appelbomen. Veel licht in het centrum van de kruin. De zijwaartse takken gespaard, omhoog groeiende takken verwijderd.....


Van deze appelboom heb ik geen voor de snoei foto, ik was deze boom even vergeten.
De bomen lijken nu wat kaal!
We hebben geprobeerd breed en laag te snoeien.
In elk geval moet het gaan schelen in de hoeveelheid bladeren in de herfst. Ongeveer 1/3 van de takken is nog overgebleven.
Mochten er kenners zijn die adviezen hebben voor ons dan horen we dit graag.

Morgen doen we de andere 4 bomen.3 opmerkingen:

 1. STOP!!!!

  De tranen springen mij in de ogen.
  Snoeiregel 1: snoei nooit meer dan 20-25% van de aanwezige kruin. Snoei je meer dan krijg je een explosie van waterlot waar heel veel energie in gaat zitten welke niet in de vrucht kan zitten.
  2: kruisende/schurende takken verwijderen.
  3: horizontaal groeiende takken laten zitten.
  4: snoei zoveel als mogelijk licht in de kruin. Met altijd regel 1 in het achterhoofd.
  5: jullie bomen zijn dus meer jaren plannen.
  6: Laat het doen door een pro die je kunt laten invliegen. ;-)

  Gr. Gauke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had je al even geantwoord op de email over wat we hebben gedaan. De Arborist was er vanmorgen en gaat onze grote bomen verzorgen.
  Over de snoei van de appelbomen zei hij dat het rigoureus was maar wel in orde en dat we vanaf nu voorzichtig elke jaar moeten bij snoeien ongeveer 15 %.
  Over onze beuken zei hij dat die meer dan 300 jaar oud zijn en in een zeer goede conditie. Het snoeien gaat hij doen in oktober.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jo kinne fansels net alles yn ien kear goed dwaan. Myn ongesolliciteerde advies foar de 300 jier alde beamen in jim tun: lit de hunnen der net alle dagen 4 kear tsjen oan pisje.

  Groetnis ut China

  BeantwoordenVerwijderen