dinsdag 1 juli 2014

Reeën in de tuin

Vanmorgen bij het wakker worden zagen we 4 reeën in de tuin. Een vrouwtje met drie jongen. Het was een prachtig gezicht. Dus vlug mijn camera gepakt maar natuurlijk geen telelens erop. Maar toch de beleving was er niet minder om.Vandaag zouden we naar Karlsborg gaan om daar de vestig te bezoeken. Omdat het weer eerst wat regenachtig en dreigend was zijn we eerst aan de slag gegaan met de puzzel van 6000 stukjes. We zitten op dit moment met de puzzel in de wolken en dat is niet gemakkelijk puzzelen. Slechts af en toe kunnen we een stukje leggen. rond een uur of twee vertrokken we. Helaas te laat voor de rondleiding. Daarom zijn we zelf wat gaan wandelen door de vesting en door het stadje. We hebben de vestingmuur beklommen en vanaf daar hadden we een prachtig uitzicht over het Vättern.

De bouw van het fort begon in 1819. Het fort is gebouwd na de Franse revolutie, waaruit diverse coalitie oorlogen voortkwamen.Het idee was een centraal in Zweden gelegen defensief fort te realiseren waar de koning, regering en parlement een veilig heenkomen zouden hebben in geval van aanval van de vijand. De vijand voor Zweden was vooral Rusland die al eens een aanval had gedaan op wat nu Finland is en Åland. In tijden van dreiging zou ook de Zweedse goudvoorraad er naartoe getransporteerd worden. De plek van het fort is gekozen door Baltzar von Platen, eveneens het brein achter de plannen voor het Göta kanaal, de verbinding tussen de Noordzee en de Baltische zee. 
In het fort konden  wel 6000 militairen en nog een 10.000 burgers gehuisvest worden. Pas in 1909 was het fort helemaal afgebouwd.  het fort is nooit echt in gebruik genomen, er zijn militairen aanwezig, het is  vooral een bezienswaardigheid.
Uitzicht vanaf de vestingmuur
 Bovenop de vestingmuur vind je een pracht aan wilde bloemen.
Na ons bezoek aan Karlsborg zijn we weer naar huis gegaan en hebben we verder gepuzzeld aan de 6000 stukjes puzzel.2 opmerkingen:

  1. Dy heuvel, der ha ik foarig jier ek nog mei Chang op stien leauw ik. De website draait nog net sa flot op it Chinese internet, derom is Chang op dit stuit nog troch my fertsjinwurdigt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja wy hawwe der mei jimme ek west, dat klopt. Ik naam al oan daast do hwat makkelijker sjen kinkt dan Chang. Do fertelst har wol oer de inhald tink...

      Verwijderen