donderdag 25 april 2024

Violen en mest

In Nederland was alles al groen toen wij er waren. Blad aan de bomen, Seringen die bloeiden, Narcissen die uitgebloeid waren, Tulpen ...velden vol. Toen we uit Undenäs vertrokken was het hier nog weer eens diep winter, de dag na vertrek viel er nog eens 30 cm sneeuw en zelfs de afgelopen nacht hadden we nog nachtvorst en maandag viel er nog sneeuw toen we naar huis reden. Gisteren tijdens de wandeling stonden we even met Per te praten. We kennen Per van het te water laten van onze boot. Zijn vrouw kwam er ook even bij staan. Ze vertelde dat het te koud is voor de tijd van het jaar. Die indruk hebben wij zelf ook. Maar er zijn lichtpuntjes in het verschiet. Gisteren opende het nieuws met de mededeling dat het in het weekend warmer zou worden.
Ondertussen zien we de natuur in beweging. We beginnen nu eindelijk ook een beetje mee te doen met de lente. De Lupinen, die in de vroege zomer langs de wegkant staan te bloeien, krijgen op dit moment hun eerste blaadjes.

En het gras begint groen te kleuren en krijgt voorzichtig een beetje glans.

Er zit nog niet echt veel blad aan de boom maar de bladknoppen beginnen te groeien. De Seringenstruik krijgt voorzichtig wat blad en de Narcissen komen nu in bloei. 

Voor de komende week staat er geen nachtvorst meer in de weerapp. Tijd voor de violen dacht ik. We hadden ze dinsdag al gekocht maar konden ze niet planten omdat de bodem uit de oude potten verdwenen was. Er moesten eerst vervangende potten worden aangeschaft. Dat hebben we vandaag gedaan bij de Granngården (in NL de Welkoop winkel). We moesten daar toch zijn voor hondenvoer en voor mest voor het gazon. Weer thuis gekomen was een planttafeltje snel gemaakt van een paar bokjes en een plank en nu staan de violen weer op de palen te pronken. Dus 25 april violen in de bakjes op de palen. Ik heb het eventjes nagezocht, andere jaren sierden de violen de palen van de oprit al in de eerste week van april. Een heel verschil dus!






Bij de voordeur hebben we ook nog een bakje staan zodat we nu fleurig binnen kunnen komen.
Gerrit heeft vandaag de tuin bemest met de aangekochte mest. Morgen 'willen ze regen hebben'  en van ons mag die regen wel komen.

Onderweg in de auto dacht ik nog even aan wat een verschil het is met Nederland. Wil je daar een pot kopen of wat spullen voor de tuin dan ga je naar de winkel die vaak op korte afstand is. Je doet dan je boodschappen en gaat weer naar huis om de klus te klaren. Wij zijn wel de hele middag onder de pannen voor zo'n boodschapje en kunnen dan nog net op het laatste werkuurtje van de dag, zo tussen vijf en zes, nog een paar kleine dingetjes doen. De dagen vliegen dan ook voorbij! 

's Avonds zitten we nu in de huiskamer. We kunnen onze nieuwe kachel stoken! Alle stappen die daaraan vooraf dienen te gaan zijn nu doorlopen. We stoken nog steeds kleine vuurtjes maar wel zo dat de kachel nu geheel opwarmt en warmte afgeeft. Ondertussen heeft de zon ook al veel kracht en wanneer de zon schijnt wordt het in de woonkamer wel 20 graden. Verdwijnt de zon achter de horizon dan stoken we nu onze kakelugn, die de kamer dan met gemak ook op 20 graden houdt. Ook 's nachts blijft de kamer nu lekker warm, zo'n 18 tot 19 graden, tegen de ochtend koelt het dan wat af.


Heerlijk zo met die kachel!




 

woensdag 24 april 2024

Den stora Älgvandringen/ De grote elandentrek

 Het is weer zover, SVT maakt slow TV over de elandentrek. Het programma wordt 24 uur per dag uitgezonden en trekt vele kijkers binnen Zweden en daarbuiten.

foto overgenomen van SVT play

De uitzending wordt op de SVT app als volgt aangekondigd (ik heb het voor het gemak even vertaald):

Duizenden jaren lang nemen de elanden dezelfde paden die hen leiden naar de graslanden waar ze de zomer doorbrengen. Je kunt hun trek vanuit Kullberg in het noorden van Zweden  live volgen vanaf 22 april tot 10 mei. 

De uitzending is wereldwijd te volgen. Het is slow TV zonder commentaar maar met prachtige natuuropnames.

Dit is de link:  Den stora älgvandringen

foto Freedom travel

Zelf hebben we vandaag helaas geen eland gezien terwijl we wel onderweg waren. Vanochtend moest ik naar Karlsborg voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Vanmiddag gingen we naar Karlsborg voor het afvoeren van snoeihout. Tussen die twee ritten door hebben we violen gekocht. Net als altijd blauwe en gele, de kleuren van de Zweedse vlag. Ze konden nog niet in de potten worden gepoot omdat de bodem daaruit was geroest. Eerst nieuwe potten aankopen dus.

De rest van de dag nog wat in onze tuin gewerkt.

Ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....





dinsdag 23 april 2024

Even drie weken geen internet gebruik

Drie weken zonder internet. Jullie hebben het gemerkt, er was drie weken lang geen nieuwe blog. Ik heb drie weken lang mijn computer niet geopend, het was eventjes net als vroeger. Slechts mijn telefoon heb ik af en toe gebruikt voor het lezen van het nieuws. Ik kan je vertellen...... het levert je veel tijd op. Zonder er erg in te hebben zit je per dag uren achter je beeldscherm. Voor het lezen van een boek was het door de vele bezoekjes nog te onrustig. We waren in NL waar we verbleven bij onze kinderen en later ook een bezoek brachten aan vrienden en familie. Wat een waardevolle tijd! Heerlijk om elkaar weer te zien en bij te praten. Wat hebben we het goed gehad! Ik heb weinig foto's genomen ook omdat ik las dat er misbruik van kan worden gemaakt. Dat wist ik wel maar een krantenartikel hierover maakt dat ik me er nog meer bewust van ben geworden. Ik las ondermeer dat er al landen zijn waar het strafbaar is om foto's van kinderen en kleinkinderen op sociale media te plaatsen. Ik heb besloten om dit niet meer te gaan doen of gezichten te blurren en bovendien ook spaarzaam te zijn met het plaatsen van foto's van volwassenen. Dat is natuurlijk jammer voor de blog maar voorkomen is beter dan ..... 

Dekema state te Jelsum waar we een wandeling maakten met Gerrit's broer en zijn vrouw

We waren in NL enkele dagen bij Greetje, een klein weekje bij Femke en Louis en Julian en hebben samen met hen gewerkt aan de klussenlijst om zo hun huis veiliger te maken voor Julian en de nieuwe baby. Daarnaast hebben we met elkaar ook leuke dingen gedaan zoals een bezoekje aan het dierenpark en een bezoekje aan het tuincentrum waar voor Julian een heel mooie speelplaats was. Julian en Pake is werkelijk twee handen op één buik! 

Pake vertelt hem van alles en leert hem tellen en de kleuren die dingen hebben. Ondertussen konden Femke en ik mooi wat planten uitzoeken om zo hun dak terras op te fleuren. We hadden het heel leuk met elkaar.

Daarna was het tijd om naar Friesland af te reizen. Ook daar was het een heel waardevolle tijd. Eindelijk eens niet ziek en wel tijd voor familie en vrienden. Tijd te kort! 

Zondag 21 april, de dag van Gerrit zijn verjaardag zijn we weer naar het noorden afgereisd.


Een reis met een overnachting in Flensburg, maandag arriveerden we in Undenäs nadat we in Hjo waren aangestoken om Fredrik en Suzanne te begroeten en natuurlijk om Gösta op te halen. Wat hebben we hem gemist!!

Vandaag dinsdag, hebben we eerst een lange wandeling met hem gemaakt. Het was prachtig voorjaarsweer, dus dat kwam goed uit. Bij het Vikenmeer heb ik nog een selfie gemaakt. Tenslotte waren we ook nog eens 44 jaar getrouwd. Hier dan het bruidspaar....

44 jaar getrouwd

Het is heerlijk om nu weer thuis te zijn. Gerrit heeft vandaag alweer even in de tuin gewerkt en ik heb binnenshuis het één en ander gedaan. We zijn weer geacclimatiseerd!! 

Al die lieven mensen die we hebben mogen ontmoeten willen we bedanken voor de fijne uren die we samen hebben doorgebracht, Dank Grietje en Geesje, dank voor de snert, dank voor een heerlijk Ameland en de heerlijke gesprekken, dank voor fantastische logies en een mooie wandeling en dank voor een heerlijk avondje uit met een goede maaltijd en een heerlijk toetje.... Natuurlijk lukt het niet om iedereen te bezoeken. Soms was iemand niet thuis soms om een andere reden. Dan komen we gewoon een andere keer wel!

Vanaf nu dus weer met een zekere regelmaat een blogje van mij. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij!

Wordt vervolgd




 

zondag 31 maart 2024

En wat hadden we elkaar veel te vertellen

Afgelopen vrijdag stonden er 15.800......En wij stonden er ook met z'n vieren! Ik heb het dan over de kraanvogels bij Hornborgasjön. Gerrit en ik waren er al om half elf 's ochtends want we wilden niet te laat zijn. We stonden daar zo vroeg om Sjoukje en Sake op te wachten. Sjoukje is ons vroegere buurmeisje, ze is 10 jaar jonger dan ik en ik ben 67, Sake is haar man.  Ze kwamen samen naar Zweden voor het bezoeken van hun zoon. Die  woont sinds eind vorig jaar in Linköping waar hij als PhD een ingewikkeld onderzoek doet waaraan hij naar hartelust werkt. Maar eerst wilden ze graag bij ons langskomen en wij ontvangen hen graag. We troffen elkaar rond het middaguur bij Hornborgasjön, een prachtige plek, zeker wanneer je vogelliefhebber bent. En oh, oh wat was het een succes met al die kraanvogels erbij. Prachtig was het. Gerrit en ik zien daar dan kraanvogels en andere vogels maar Sake, als echt kenner, ziet er wilde zwanen, een brilduiker, een roodhalsfuut, een kolgans, pijlstaarteend en noem maar op. Ja.... ik zeg Sake maar ik was onder de indruk van de vogels die Sjoukje onderhand ook kan herkennen. Ze noemt ze zo op! Zo wordt vogels kijken echt veel leuker. We hebben genoten, allemaal!! Hieronder nog even een filmpje van van al die kraanvogels.

En een mooie vrolijke foto van ons vieren, genomen bij Trandansen, de plek bij het Hornborgasjön waar de meeste kraanvogels zijn te zien.

We gingen ook nog naar het 'Naturum' waar eveneens vogelspot plekken zijn en waar een mooie informatieve tentoonstelling is te zien over de hele biotoop van het Hornborgasjön. We hebben daar vorig jaar met Bosse gestaan en ontdekt dat je daar mooie wandelingen kunt maken. Het was daar waar we de roodhalsfuut zagen zwemmen.


Tja..... Gerrit en ik zijn ziende blind als het om vogels gaat maar het wordt echt veel leuker wanneer je er wat kennis van hebt! 
Aan het einde van de middag reden we naar huis en hadden we nog een heel gezellige avond met lekker eten.
Ook Gösta was zeer gecharmeerd van ons bezoek, hij was er niet bij weg te slaan. 




En al zijn Sake en Sjoukje geen hondenmensen, hij heeft geloof ik wel een plekje in hun harten veroverd!


Vanochtend (zaterdag) hebben we na een uitgebreid ontbijt nog een heerlijke wandeling naar het Vikenmeer gemaakt en daarna was het voor hen tijd om hun reis voort te zetten. We hebben zo genoten van de tijd die we met elkaar konden doorbrengen en we hopen dat ze nog vele bezoeken aan hun zoon gaan brengen :-) Lieve Sake en Sjoukje we wensen jullie heel fijne dagen toe bij en met J. Dank voor de fijne momenten met mooie en intense gesprekken en verhalen.

daar gaan ze weer

De rest van het weekend brengen we door met Henk en Chang en Emke die dit paasweekend bij ons zijn. Ik had een doos met kleuren en verf gekocht en vanmiddag heeft Emke daarmee haar eerste paasei geverfd.


En nu het toch een bijzonder weekend is, vonden we het zaterdagavond het moment voor de primeur van het eerste vuurtje in onze nieuwe kachel. Een klein vuurtje, dat was ons door de murare en de schoorsteenveger op het hart gedrukt. Het ging prima gelukkig!




Vandaag (zondag) gaan we met z'n allen naar Suzanne en Fredrik om daar Fredrik's verjaardag te vieren. Het kan niet op dit weekend! Gelukkig doet onze auto het weer. Die heeft in de garage een nieuw wiellager ontvangen. Nu maar hopen dat het lager van het andere voorwiel het nog even volhoudt. 

Het laatste goede nieuws is dat vannacht de klok weer naar de zomertijd gaat. Een mooi woord vind ik dat 'zomertijd'.

Heb het goed en ontvang een warme en vooral vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.....







 

woensdag 27 maart 2024

Loppis in Mariestad

Erg spannend is het niet allemaal momenteel. De winter loopt op z'n eind. Soms hebben we dagen met nachtvorst zo ongeveer minus 6 en soms ook nog een beetje sneeuw maar overdag is het in de plus. Meestal is het momenteel een beetje grijs weer. Geen weer om lekker buiten aan het werk te gaan. 
Gisteren zijn we weer richting Jönköping gereden, twee uren heen en twee terug en een behandeling van vijf minuten waarop ik ook nog eens een uur moest wachten. Het ging om de 'nastaar'. Met een puntlaser is er een gaatje gemaakt in het vlies achter de nieuwe lens en nu heb ik weer helder zicht. Zomaar klaar en een gebruikelijke complicatie na een lenswissel operatie. Ik heb er niets van gevoeld en vandaag, de dag erna heb ik nergens last van gelukkig. Ik hoef niet te druppelen en kan gewoon mijn dingen doen. 

Gerrit begon vandaag (woensdag) de dag met het wisselen van de banden. De winterbanden (dubbdack) gaan er af en de zomerbanden gaan erom. Toen hij ermee klaar was gingen we boodschappen halen in Mariestad. Maar wat bleek...... plotseling na de wissel maakt de auto een raar geluid. Of misschien was het geluid er al enige tijd. maar hoorden wij het niet omdat de dubbdack veel meer lawaai maken dan de gewone winterbanden of de zomerbanden. Binnenkort moeten we een aanzienlijk aantal km maken dus deden we wel even nader onderzoek. Het geluid blijkt afkomstig te zijn van de voorwielen. Bij stilstand en een draaiende motor is het er niet. Terug van Mariestad heeft Gerrit de gewone winterbanden er onder gezet maar dat bracht geen soelaas. Het geluid bleef aanwezig. Vanavond ging Gerrit naar Martijn, we kennen hem al wat langer en hij is monteur bij een garage in Tibro. Hij neemt morgen de auto mee naar zijn werk om naar de lagers te kijken. Ik hoop maar dat dit het euvel is en dat hij de lagers kan vervangen. Dan kunnen we weer veilig met de auto op stap!

In Mariestad gingen we langs de loppis om de lampen af te leveren die we niet meer gebruiken. Greetje had ons vorige week gevraagd of we weer eens in Mariestad naar de loppis wilden gaan om voor haar naar een lampje te kijken. Zij heeft namelijk ontdekt dat die loppis ook een website heeft en daarop ziet zij af en toe leuke items. Nu had ze er een leuk lampje gezien voor in haar toilet. Ze stuurde ons een foto afkomstig van de website en wij vonden het betreffende lampje. Lang leve internet!! Dat nemen we voor haar mee wanneer we weer naar NL gaan.


We vonden ook nog een leuk en klein schilderijtje met een mooi lijstje er omheen. Ook dat hebben we gekocht.




Voor zoiets heb je altijd wel een leuk plekje toch! 

We zagen er ook nog een ander lampje of eigenlijk moet ik zeggen dat we vooral zagen naar het afdekkapje dat tegen het plafond aankomt voor het bedekken van de aansluiting. Dat kapje dat kunnen we mooi gebruiken voor onze nieuwe lamp in de kamer. Het lampje zelf daarvoor hebben we eveneens een bestemming en wel in ons gästhus. Dus ook dat was een mooie vondst. Wel..... we brachten vier lampen en kwamen met twee weer thuis. Gelukkig logeert één van die twee maar tijdelijk bij ons!


De loppis in Mariestad is altijd onze favoriet! Daar zijn nog wel eens leuke items te vinden. 

Na ons bezoek aan de loppis gingen we onze boodschappen halen. Veel deze keer want we krijgen leuke visite met de paasdagen! Morgen gaan we bezig met de voorbereidingen. Ik heb er zin in!

Wel... heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons!! Wordt vervolgd......























zaterdag 23 maart 2024

Een mooie blocketkoop en een gezellige middag

Het is een beetje stil op de blog. Reden is dat het grijs weer was deze week en we dingen hebben gedaan die niet het meest inspirerend zijn. Kleine klusjes een beetje opruimen en schoonmaken binnenshuis etc.

Er zijn een paar zaken die er wellicht wel uitspringen. Bijvoorbeeld de mooie Blocket koop die we deden. Blocket is de Zweedse Marktplaats. Al jaren zocht ik naar een mooie kristallen zak-kroon. In Zweden heet zo'n lamp een 'kristallkrona med levande ljus'. Boven onze eettafel in de woonkamer hadden we een lamp hangen die we in 2013 hadden overgekocht van de vorige bewoners. Ik zal hem even laten zien....


Kijk hier hangt hij boven onze oude eethoek toen de kamer nog donkerbruin was. Inmiddels is de kamer lichtbruin...


Maar op deze foto kun je de lamp niet zo goed zien. Die lamp waar we vele jaren nog plezier van hebben gehad ook omdat Gerrit er eens een nieuwe transformator aan had gemonteerd toen de oude stuk was gegaan, vonden we niet heel mooi meer combineren met de sfeer die de kamer nu heeft. De kroonluchter die we al jaren hebben, een Marie Therese die ik ooit op Marktplaats heb gekocht, staat veel beter boven de eethoek maar die hebben we boven de tafeltjes in de zitkamer hangen. Het wachten was op een lamp naar wens die op ons pad zou komen. Zoals gezegd zocht ik al jaren op Blocket en ook wel op Marktplaats maar de juiste lamp was ik nog niet tegen gekomen. Ondertussen had er zich in mijn hoofd wel een beeld ontwikkeld van wat ik eventueel zou willen hebben. Een kristallkrona med levande ljus (kaarsen). Vorige week vond ik hem op Blocket voor een prijs die we ervoor wilden betalen. En heel mooie 'fynd' compleet met levande ljus . Marie Therese ...


hangt nu boven de eethoek en de lamp van Britta (zoals we de vorige lamp altijd noemden) ligt nu in de weefkamer. Die brengen we volgende week naar de loppis in Mariestad dan kan die daar bij iemand anders een nieuw bestaan krijgen.

De lamp combineert heel mooi met de nieuwe kakelugn en de kamer heeft nu precies de sfeer gekregen die ik voor ogen had. Niet echt modern maar een sfeer passend bij de leeftijd van ons huis.

We zijn nu nog een beetje aan het uitproberen op welke hoogte hij moet hangen. Zodra we dit zeker weten kan Gerrit dan de ketting op maat maken en dan hangt hij definitief.

Verder heb ik deze week de betonplaat waarop de kakelugn staat bijgewerkt. Die is namelijk gestort op plastic folie (omdat de vloer helemaal van hout is) en dat gaf op bepaalde plaatsen een rafelige kant. De ruimte tussen betonplaat en parket is nu gekit, de bovenlaag nog wat bijgewerkt en afgeschilderd met een verf die we hebben laten mengen in de kleur (fågelbo) van de boekenkast in de bibliotheek/tussenhal.

Voordat ik daarmee kon beginnen moest Gerrit eerst nog de fläkt aansluiten en de schakelaar ervan op de wand monteren en van stroom voorzien. Ook weer zo'n 'pielklusje'!


Dat is nu allemaal klaar en mooi afgewerkt, slechts de plinten moeten hun plekje nog krijgen. Die staan inmiddels mooi fris in de verf. Het zijn allemaal kleine klusjes die veel tijd nemen omdat de boel steeds moet drogen voordat je naar de volgende stap in de afwerking kunt gaan. Hieronder dan het resultaat.



Best heel mooi en netjes geworden al zeg ik het zelf! Nu is het wachten nog op het eerste vuurtje. De schoorsteenveger is inmiddels langs geweest voor de inspectie van het geheel en die vond het allemaal uitstekend. De papieren liggen nu bij de gemeente en na de registratie van de kachel krijgen we daar nog een bericht van. Dan zijn de formaliteiten die je moet doorlopen voordat je gaat stoken, afgerond.

Verder hadden we op een wandeling naar Näs, die we bijna dagelijks lopen, nog een belevenis. Gisteren liepen we daar met Gösta, we hadden hem nog net niet los (want dat doen we daar tegenwoordig vaak zodat hij even in zijn eigen tempo kan lopen en wat kan snuffelen) en steken er plotseling twee elanden het pad over. Ik schrok ervan en Gösta ook! Hij wilde wel even een sprintje trekken maar zat verankerd aan Gerrit's arm. Ik probeerde er nog een foto van te maken maar dan moet ik eerst de telefoon ontgrendelen en voordat ik die dan op scherp heb staan zijn de elanden al verdwenen in de bosjes.


Ergens hier moeten ze lopen! 

Vandaag hadden we een gezellige middag met P en J. Onderhand was het alweer een jaar geleden dat we elkaar voor de laatste keer troffen. We hebben gezellig een middag in de keuken gezeten met een soepje en een hapje en aan het einde van de middag een wandeling gemaakt voordat ze weer naar huis vertrokken. Het koken van de gerechten hadden we verplaatst naar de dag ervoor zodat we daar op de dag zelf geen druktje van hadden en de Chat GPT ondersteunde dit proces met gegenereerde recepten. We aten pompoensoep en een hartige pompoentaart.


Prima recept met een prima eindproduct en ook nog eens lekker.

een goede voorbereiding is het halve werk

Voor mij hoeft een volgend bezoekje niet weer een jaar op zich te laten wachten maar je kent het wel, de dagen vliegen voorbij en voordat je het weet ben je weer een jaartje verder.

Natuurlijk waren er nog meer zaken zoals een wasbeurt van Gösta, het invullen van de NL en S belastingformulieren, het maken van een vogelhuisje etc. maar dan wordt deze post een afvinklijstje en dat is niet de bedoeling. Dus ik zet de punt. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......



 

zondag 17 maart 2024

We keken de winter weer even in de ogen

Wij waanden ons al enige dagen in het ontluikende voorjaar maar gisteravond riep Gerrit me toe (ja hij riep want hij luisterde ergens naar met de oordoppen in de oren en dan weet je het wel.....) 'moet je buiten eens kijken!' Vanwege zijn volume moest ik eerst even bijkomen van de schrik maar toen ik naar buiten keek, zag ik de winter weer in de ogen!

Vanochtend was de wereld weer heel mooi, kijk maar.......

Echt weer om er eens lekker op uit te gaan. Na ons ontbijt zijn we aanvankelijk over binnenweggetjes, naar Hornborgasjön gereden. De hele week zien we bij ons in de omgeving al kraanvogels rondvliegen en hun plekje zoeken dus we waren benieuwd of er al veel kraanvogels te vinden zijn bij Hornborgasjön. 

We reden eerst naar het Naturum, daar waar we vorig jaar in de nazomer met de camper hebben gestaan. Je hebt daar een prachtig uitzicht over het meer, er zijn vele vogels en ook kijkhutten en je kunt er lekker wandelen. 

Het was druk bij het naturum, er stonden vele mensen te kijken met hun grote vogelkijkers en er waren kinderen aan het spelen en er werden worstjes gerookt. Klinkt als een lekker dagje uit en zo zag het er ook uit. Daar zagen we evenwel geen kraanvogels dus na onze wandeling met Gösta zijn we naar 'Trandansen' gereden. Daar is het bezoekerscentrum. Daar bij Trandansen worden de kraanvogels geteld en gisteren was de eerste telling van dit jaar en die kwam uit op 1815 kraanvogels. Wel zoveel hebben wij er vandaag niet gezien, wij zagen er misschien een paar honderd. Je ziet ze daar in grote en kleine groepen vliegen en landen en dat is een prachtig gezicht. Ze zaten echter ver weg van de bezoekende vogelliefhebbers.

Niet alleen de vogels zijn mooi, de omgeving is daar ook prachtig. De kraanvogel houdt van drassige ondergronden en die zijn daar wel te vinden. Ze slapen zelfs staande op één poot in het water.



Daar bij het bezoekerscentrum is ook veel informatie over kraanvogels te vinden. Bijvoorbeeld dit grafiekje. Dat toont het gemiddelde aantal aanwezige kraanvogels per teldatum gemeten tussen 1994 en 2021.


Voor de liefhebber heb ik hieronder nog meer informatie over de kraanvogel....

In Zweden zijn er twee soorten kraanvogels te vinden: de gewone kraanvogel (Grus Grus) en de Witnek kraanvogel (Grus Vipio). 

Grus Grus

Grus Vipio (foto internet)
xxx
De gewone kraanvogel is de meest voorkomende kraanvogelsoort in Zweden en heeft een karakteristiek grijs verenkleed met zwarte en witte accenten.
Deze vogels zijn vaak te vinden in moerassen, natte graslanden in Zweden vooral tijdens de zomermaanden. In de lente trekken ze vanuit hun overwinteringsgebieden in Zuid Europa en Noord Afrika naar Zweden om te broeden. De broedgebieden bevinden zich voornamelijk in het midden en noorden van het land.
Tijdens de broedtijd voeren de kraanvogels hun beroemde dansrituelen uit, waarbij ze springen, vleugels uitslaan en trompetterende geluiden maken om partners aan te trekken en hun band te versterken.
Kraanvogels zijn monogaam en de paren blijven vaak levenslang bij elkaar. Ze bouwen grote nesten op de grond, meestal tussen het hoge gras of riet.

De witnek kraanvogel (Grus Vipio) is een zeldzamere soort die voornamelijk in het zuiden van Zweden wordt aangetroffen, hoewel hun aantal langzaam toeneemt.
Ze lijken sterk op de gewone Kraanvogel maar hebben een kenmerkende witte vlek op hun nek die hen onderscheidt. In keuze voor broedcondities en in voedingsbronnen komen de beide soorten overeen.

Kraanvogels worden beschermd in Zweden met behulp van wetten en regelgeving die hun habitat behouden en de populatie ondersteunen.

In Zweden hebben kraanvogels een speciale plaats in de folklore en culturele tradities. Ze worden vaak gezien als symbolen van geluk, voorspoed en harmonie. Hun elegante dansen en imposante verschijning hebben eeuwenlang mensen geïnspireerd en kraanvogels zijn vaak afgebeeld in kunst, verhalen en ambachten in de Zweedse cultuur.

Al met al zijn kraanvogels een prachtige en fascinerende aanblik in de Zweedse natuur. Hun indrukwekkende dansen, melodieuze roepen en het getrompetter tijdens het broedseizoen maken hen tot geliefde en bewonderde vogels in Zweden en daarbuiten.

xxx

Ha.... nu denk je misschien..... Johanna heeft er flink werk van gemaakt deze keer en veel informatie opgezocht. Dat is niet het geval! Ik had deze informatie in 1 seconde. Ik heb namelijk gezocht met Chat GPT en kreeg binnen die seconde antwoord op mijn vraag. De tekst tussen de XXX is dus niet van mezelf. Het is een handige manier om informatie op te zoeken maar het is moeilijk te verifiëren of de info ook klopt. Chat GPT geeft voor zover ik kan zien niet aan waar de informatie vandaan komt. In mijn opleiding heb ik geleerd altijd de bronnen te vermelden. Mocht ik in de toekomst informatie van Chat GPT delen dan zal ik dit erbij vermelden :-)

En terug naar de realiteit van deze dag. Het is me duidelijk geworden dat ons gevoel over het voorjaar vooruitloopt op de realiteit. Toch hadden we een prachtige dag. En die kraanvogels...... deels zijn ze er en deels zijn ze onderweg. Binnenkort gaan we weer naar Hornborgasjön en dan zijn er vast meer dan de 1815 van vandaag. We hebben er nu al zin in!!

De nieuwe week staat voor de deur. Wij zien uit naar deze week en naar ik hoop jullie ook.... Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! 

Wordt vervolgd.....