Renoveringsprojecten

dinsdag 7 mei 2024

Hästholmen en Tåkern

 Maandag hebben we in alle rust Bosse ingepakt nadat we hem zondag een grote schoonmaakbeurt hadden gegeven na 7 maanden winterrust.  De taakverdeling daarbij is zo traditioneel als het maar kan. Gerrit doet de techniek en ik geef de spullen binnenin een plekje :-) Ooit was dat anders maar naarmate de leeftijd vordert lijken we steeds traditioneler te worden. We hebben geen idee hoelang we weg zullen zijn. Het weer zal hierin leidend zijn denk ik. Maandag begon wat dat betreft al goed, het regende bijna de hele dag. 


We reden niet ver want we willen een paar dagen op Hästholmen staan. Dat ligt aan de andere kant van het Vättern, eigenlijk recht tegenover Hjo. Dat is een camperplaats met 20 plekken en het uitzicht is om bij weg te dromen en het is er heerlijk rustig. Je staat er bij een boer op het land en de camperplekken zien er heel netjes uit. Van de twintig plekken zijn er vanavond 4 bezet, de drukte valt dus alleszins mee.

Hästholmen is een heel leuk klein dorpje met een haven. Er zijn leuke straatjes met traditionele huizen


Een aantal blogs terug schreef ik over de hoge waterstand in het vättern. Ik had hierover een artikel in de krant gelezen. Maandagmiddag liepen we even naar de haven en daar zagen we dit huisje met de vloer in het water staan.


De zonsondergang gisteravond was prachtig! En... 's avonds de lucht rood morgen mooi weer aan boot. Dat klopte want we werden vanochtend wakker met een stralende zon. Toch lopen we in een lange broek en een dikke wintertrui want het is erg koud, zeker met de koele wind die over het Vättern bij ons aankomt.


Na ons ontbijt zetten we alle spullen weer op hun plek want we gingen een uitje maken met de camper. We wilden vandaag graag naar het 'Tåkerns naturreservat'. Dat is een gebied voor vogelliefhebbers en we hadden gelezen dat je er prachtig kunt wandelen over uitgezette wandelpaden. Het was er prachtig. Voor wie meer info wil hebben.... Naturum Tåkern Klik het even aan dan kun je gelijk zien hoe ontzettend mooi  dit naturum is gemaakt en hoe het qua architectuur samenvalt met de omgeving. Echt mooi!




Voor de eerste maal in Zweden hoorde ik hier de Roerdomp met zijn kenmerkende zware brom. En wat klinkt dat ver, je hoort hem echt kilometers ver weg. Ik heb er nog nooit eentje in het echt gezien, ze zitten in het riet en bij gevaar met de kop omhoog zodat het heel moeilijk is ze van hun omgeving te onderscheiden. 

Voor een deel liepen we over de houten vlonders en voor een deel over de wandelroute door de weilanden en het laatste stuk over de weg terug naar de camper. Daar dronken we een kopje koffie waarna we weer terug naar Hästholmen reden.



Morgen vertrekken we meer richting het zuiden.


Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.....






zondag 5 mei 2024

We kunnen weer water oppompen

We hebben weer water uit de put en het stroomt in liters uit de pomp wanneer we zwengelen :-)
Fijn dat deze klus weer klaar is en de pomp weer werkt. Ik gebruik hem veel vooral voor het bewateren van de buitenbloemen.

hier monteert Gerrit de slang aan de pomp

Natuurlijk was Emke heel nieuwsgierig naar de pomp. Dat had ze nog nooit gezien. Samen met Henk mocht ze eventjes water in de gieter pompen.


Het uitje in de kruiwagen gisteren was haar blijkbaar heel goed bevallen want vanochtend vroeg ze of Gerrit nog een keer met haar en de kruiwagen naar de speeltuin wilde gaan. Natuurlijk smelt je hart  en zijn we vanochtend weer gegaan.
Wanneer ze zo aan het schommelen is dan roept ze van: 'Heger pake, heger!' Na een poos schommelen, paardje rijden en van de glijbaan af glijden was het tijd om weer naar huis te gaan. Toen ons huis in zicht kwam riep ze 'Undenäs, Undenäs!' Henk probeerde haar nog uit te leggen dat alle huizen hier bij Undenäs hoorden maar of dat binnen kwam dat weet ik niet. Wat is het toch leuk zo'n klein zich ontwikkelend mensje!

Zo weekendje bij pake en beppe is een gelegenheid voor de ouders om ook even een beetje uit te rusten.....


Tussen de middag zijn ze vertrokken richting Italië. Heerlijk! 

De rest van de dag hebben Gerrit en ik het huis wat opgeruimd en schoongemaakt, Gerrit heeft de bieten in de moestuin ingezaaid en ik heb Bosse schoongemaakt en een begin gemaakt met de inrichting. Het plan is om binnenkort even op stap te gaan.

Wat we ook nog deden..... Gistermiddag zaten we gezellig op de altan en in het zonnetje toen we plotseling een raar 'vallend' geluid hoorden. We keken elkaar aan zo van.....' wat is dat nu'. Zelfs de buurman kwam naar ons toe omdat hij dacht dat er een ongeluk gebeurd was. Gelukkig waren wij allemaal gezond maar toch gingen we uit op inspectie. Wat bleek...... De voorste rij van het stookhout in het tweede compartiment was naar beneden gekukeld. We hadden al gezien dat het wat voorover hing maar het naar achteren tikken van het hout dat lukte ons niet. Vanochtend hebben we het hout opnieuw gestapeld en nu ziet het er weer uit alsof er niets is gebeurd :-)

Meer kan ik er niet van maken vandaag, heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......












 

vrijdag 3 mei 2024

Het gaat niet zomaar..... zo'n klusje

 We zitten midden in een gezellig weekend. Henk en Chang en Emke zijn bij ons, zij vertrekken na het weekend voor een werkvakantie naar Italië. Lang niet verkeerd zo in het voorjaar wanneer de temperatuur daar nog niet zo heel hoog is opgelopen. Chang moet er zijn voor haar werk en ja wanneer je daar dan toch bent..... 

Bij ons is het ook nog steeds vakantieweer. Buiten is het echt heerlijk en we brengen al vele momentjes door op onze altan en in de tuin. Vanochtend zette Gerrit, Emke in de kruiwagen en zo gingen we samen met haar aan de wandel, ze vond het prachtig. Eindbestemming van deze wandeling was de speeltuin in ons dorp.  Op de terugweg ging ze zelfs in de kruiwagen staan met losse handjes terwijl Gerrit hem duwde. Een goede balans oefening! Eenmaal weer thuis, hebben we met haar de uien in onze moestuin gezaaid. De boontjes hadden we eerder deze week al de grond in, de rode bietjes moeten nog evenals de courgettes. Dan kan het nu allemaal maar ontkiemen en groeien. In de vensterbank staan naast de courgettes ook bakjes met gipskruid en kleine margrietjes te ontkiemen. Die wil ik ook graag in de bakken uitplanten en gebruiken voor decoratie op het feest van Fredrik en Suzanne. Ik hoop maar dat ze flink gaan groeien :-)



nog drie bakken en dan kan het de hele zomer weer groeien.

Bij onze moestuin hebben we een paar jaar geleden een pomp op de al bestaande waterput gezet. Die put is ooit geboord en ongeveer 8 meter diep. Vorig jaar is die gietijzeren handpomp defect geraakt. In de winkel waar we hem hadden gekocht is hij uit het assortiment gehaald, daar waren helaas geen onderdelen meer verkrijgbaar.

Zo lag de pomp er al een jaartje bij

 Na enig zoeken vond ik op internet een pomp die op het bestaande onderstel past. We hebben de aansluitingen nagemeten en de combinatie zou moeten lukken. Vandaag tijdens ons speelkwartiertje in de speeltuin werd de bestelde pomp thuis afgeleverd, lekker vlot.

 
hier ziet het er nog hoopvol uit

Dan denk je dat het een klein klusje is om de pomp weer functioneel te krijgen maar zodra je die gedachten krijgt weet je eigenlijk al dat dit soort klusjes nooit zomaar gaan. Niets fluitje van een cent. De eigenlijke pomp was vlot gemonteerd maar pompte geen water op. Dus de pomp weer uit elkaar gehaald en alles gecontroleerd. Niets mis mee. De pomp weer monteren, geen water. Toen de pomp, die aan een houten vlonder is gemonteerd die de put afdekt, gekiept om in de put te kunnen kijken. 

weg slang

Tijdens het kiepen zien we de slang, die aan de pomp gemonteerd is de put in glijden. De bevestiging van de slang aan de pomp was afgebroken. Mogelijk was dit ook de oorzaak van de gebrekkige pompfunctie. Hij zoog blijkbaar niet helemaal goed meer vacuüm. Maar hoe haal je dan die slang weer uit het water in een 8 meter diepe put. Schoffel, hark, telescoopsnoeimes.... het lukt niet. Toen een haak aan een touw geknoopt en dat in de put laten zakken. Dat lukte, langzaam maar zeker konden we de slang met het gewicht eraan weer naar boven trekken. We trokken ook nog een oude emmer uit de put, zo was die ook weer boven water :-)


Toen konden we even niet meer verder. We dachten een nieuwe slang nodig te hebben waar een koppelstuk voor aan de pomp en een filter aan het andere einde van de slang voorgemonteerd zitten. Net zoals we de bestaande slang hebben gekocht. Vandaag gingen we toch naar Skövde dus daar konden we dan mooi een vervangende slang aanschaffen. Dus de put weer dicht en de materialen opgeruimd. Ondertussen waren we alweer een flink tijdje met dit klusje in de weer geweest en eigenlijk nog geen stap verder.

In Skövde hadden we geluk! We hoefden geen nieuwe slang, we vonden een los koppelstuk als verbinding tussen slang en pomp. 

het koppelstukje

Dat gaan we morgen monteren. Laten we hopen dat dit een kort klusje wordt en er weer liters water uit de pomp stromen bij het zwengelen!

de buis zit aan de pomp gemonteerd en de lange slang die diep de put in gaat moet aan de buis worden gekoppeld

Zoals gezegd...... we hebben een heel gezellig en feestelijk weekend!

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! Wordt vervolgd.....







woensdag 1 mei 2024

Een zomers 'Walborgsmässoafton' en 'Första maj'.

 Na de post over de wandeling, zondag, dacht ik nadien....'Heb je niet een beetje overdreven, is het niet meer de geluksbeleving die ik ervan had dan dat het de realiteit was van die dag? Die gedachte bleef wat haken tot gisteren.

We ontwaakten met het zonnetje in de slaapkamer en bij het openen van de gordijnen lachte de wereld ons toe. Zelfs zo dat ik tegen Gerrit zei (een week nadat onze tuin voor de laatste keer was bedekt met een laagje vers gevallen sneeuw) ...' Ik doe vandaag mijn korte broek aan'. 

Zo gezegd zo gedaan, de eerste wandeling in de korte broek en 'met zonder jas'. En nog met het zweet op de rug na de wandeling. Echt prachtig zomers weer was het vandaag en we zijn de hele dag in de tuin aan het werk gegaan.

Gerrit snoeide 'wildgroei' uit de greppel achter ons huis, wel een karrenvracht vol. Ik wiedde het siertuintje om de erker heen. Het lijkt een tuintje van niks en toch was ik er een paar uurtjes zoet mee.

Tussendoor zaten we af en toe even lekker op ons terras. Eerst op zuid


maar toen de temperatuur daar steeg tot 31 C zijn we verhuisd naar het terras achter op west waar de thermometer 21 C aangaf. 


Ondertussen ook maar de ene was na de andere aan de lijn en zomaar droog, dat is het lekkere van de was doen in de zomer.

Gisteren was het een speciale dag, het was Valborgmässoafton. Dat is een feestavond gericht op het verwelkomen van het voorjaar. Deze feestdag wordt sedert de middeleeuwen gevierd in Zweden en Finland en heeft een verbinding met de Katholieke heilige Walpurgis. Er wordt gezongen over de heerlijke maand mei en het aanstaande voorjaar ("Sköna maj välkommen till vår bygd igen" eller "O, hur härligt majsol ler") en er worden grote vuren aangestoken. Vanwaar de koppeling aan Walpurgis? Walpurgis was een Abdis, mogelijk een Engelse prinses (710-779), die door Bonifatius naar Duitsland was geroepen. Na haar dood is ze in 870 heilig verklaard. Ze zou bescherming hebben gegeven tegen hekserij en andere boze krachten. In die tijd ontstak men grote vuren die bescherming zouden geven tegen deze boze krachten, een kult die zijn oorsprong heeft in de keltische religie. (Wiki). Dat laatste, de vuren, wordt bij de viering van Walburgsmässoafton nog steeds gedaan. Het vuur dat de donkere winter verdrijft!

Walburgsmässoafton in Göteborg 2024 (foto Mitti.se)

Walburgsmässoafton wordt elk jaar gevierd op de 30e april. Dat is tevens de datum waarop de Zweedse koning verjaart. Die dag is echter niet zoals in NL een nationale feestdag. 

Vandaag, woensdag 1 mei, is wel een nationale feestdag. Mensen hebben vrij van hun werk en net zoals bij Walburg hangt de vlag hoog in top. Het is de dag van de arbeidersbeweging, een dag waarop wordt stilgestaan bij de rechten van arbeiders maar de grondtoon van de dag is het gevoel van internationale verbondenheid.

Gezamenelijke verantwoordelijkheid voor Sverige

Ook vandaag schijnt de zon voluit, we gaan zo direct eerst maar weer lekker wandelen met Gösta.

Heb het goed en ontvang een warme en vooral vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......





maandag 29 april 2024

In een wandeling van zes km gingen we van winter naar zomer

En ja hoor...... gisteren (zondag) gingen we ineens van de winter naar de zomer. Niet te geloven! Het grauw-grijze weer waar de dag mee begon sloeg in één keer om naar een heerlijk warme en zonnige dag. Dit gebeurde terwijl we met Gösta aan de wandel waren langs het Göta kanaal. Voorafgaand aan de wandeling keken we naar de lucht en kozen we de richting waar de lucht het minst donker was. Ik had nog gedachten gehad aan mijn winterjas met muts en wanten maar koos op het laatste moment toch voor mijn voorjaarsjas zonder de winterse toebehoren. Gelukkig maar. Toen we net begonnen aan onze wandeling was het nog guur en koud en knoopten we onze jas nog eens goed dicht. Eenmaal over de helft keken we elkaar aan en zeiden we tegen elkaar dat het warmer aanvoelde dan op de heenweg. En het werd nog warmer en de zon kwam erbij. Het laatste stukje van de wandeling had ik mijn jas helemaal los en het zweet op de rug. Gösta stond ook al eens stil als protest tegen de warmte, dat doet hij op zomerse dagen wel eens vaker, hij is meer van het frisse. Eenmaal weer in de auto maakten we nog een klein ommetje maar ik wilde ook wel weer naar huis om even lekker in het zonnetje te zitten met een lekker kopje koffie.


Op de heenweg naar het Götakanaal reden we over een grusväg die net gefreesd was. We kwamen de frezer ook nog weer tegen toen die terug reed voor het frezen van de andere helft van de weg. We konden elkaar maar ternauwernood passeren. In de winter heeft zo'n weg altijd behoorlijk te lijden en ontstaan er veel gaten in het wegdek. Na zo'n freesbeurt is de grusväg weer mooi egaal.


Eenmaal weer thuis hebben we snel onze zomermeubelen over de diverse terrassen verdeeld en heeft Gerrit de kussens van zolder gehaald. Daarna was het werkelijk genieten van het mooie warme weer. Eindelijk....... En alles wordt groen, we zien het bijna groener worden, werkelijk een explosie van groen in de natuur.



En aan het einde van de middag werden we ook nog eens getrakteerd op een stel elanden. Die stonden dan wel ver weg, met het blote oog konden we ze in de verte net onderscheiden maar met onze kijker kregen we hem (want de tweede was verdwenen toen de kijker eenmaal stond) prachtig in beeld.

Waar is de eland?



Wat weer een bijzondere dag!



zondag 28 april 2024

Fika op de bruiloftslocatie

 

De winter weet van geen wijken! Gisterochtend werden we opnieuw en naar ik hoop voor de allerlaatste keer, wakker in een witte wereld.

27 april 2024

Gelukkig was het maar een dun laagje en toen we na ons ontbijt gingen wandelen om 11.00 uur was de sneeuw gelukkig alweer verdwenen. We hopen vanaf volgende week buiten iets van warmte te kunnen ervaren. In elk geval is Gerrit druk bezig met de voorbereidingen. Had hij eerder deze week mest over onze tuin uitgestrooid nu was hij bezig met de grasmaaier. Nieuwe olie, nieuw oliefilter, bougie schoonborstelen, het mes slijpen. Zo is die weer helemaal klaar voor het zomerse werk.




Gistermiddag gingen wij naar S en Fr. De voorbereidingen voor de bruiloft zijn in volle gang. Ze namen ons mee naar de feestlocatie om ons een er indruk van te geven. De locatie is in Hjo en dat is de plaats waar ze wonen en de feestzaal is landelijk gelegen en moet nog gepimpt worden. Je moet je voorstellen dat het dan zoiets als dit  gaat worden.....


We hebben op de locatie met hen een kopje koffie gedronken en ideetjes uitgewisseld. Ik heb verder niet heel veel in te brengen want ik zit niet in het organiserend commité :-) Daar houden de zussen zich mee bezig. Maar ideetjes uitwisselen dat kan natuurlijk altijd.

Doel van ons bezoekje was eigenlijk om ons tuingereedschap op te halen. Dit hadden we afgelopen herfst gebruikt bij het bouwen van hun houtopslag en was nog blijven staan om wat dingetjes af te maken. Nu hebben we het thuis weer nodig. 

Onderweg naar Hjo zagen we nog een mooi fenomeen. Vele akkers zijn op dit moment al omgeploegd, geëgd en ingezaaid. Gisteren scheen heel af en toe de zon even door de wolken heen en die welkome zon warmde het bewerkte land op. Blijkbaar werd dit pas bewerkte land warmer dan de lucht er boven want de akkers lagen te dampen in het waterige zonnetje.




Het grasland er omheen lag er normaal bij alleen boven de akkers zag je de damp opstijgen. Een wonderbaarlijk gezicht.

Overigens zijn er problemen met het Vättern, het lange uitgestrekte meer waar Hjo aan ligt en ook het hiervoor beschreven akkerland. Eigenlijk zijn er twee problemen met dit meer. Vorig jaar is er een nieuwe kreeft soort in ontdekt. Deze kreeft is een soort van 'killer' die veel grotere hoeveelheden organismen doodt dan dat hij kan opeten. Hij vormt daarmee een bedreiging voor de biotoop in het meer. Mogelijk is het de mens geweest die deze soort in het Vättern heeft gebracht. Op dit moment zit de kreeft meer aan de oostkant maar het lijkt een kwestie van tijd voordat het beestje overal aanwezig is. Men vreest ook voor een overdracht naar de omringende meren. Gevraagd wordt om materiaal zoals boten, visgerei en bijvoorbeeld zwemkleding steeds goed schoon te maken wanneer je van het ene meer naar het andere gaat. 


Buskar och små träd står i vatten då Vättern har hög vattennivå.V

Vättern vid Kagensviken, Västanvik den 24 april 2024, tio dagar efter den högsta nivån syns översvämmad mark.Foto Birgitta Tallmonen

Het meer actuele probleem is de hoeveelheid water in het meer. De grote hoeveelheden sneeuw en regen heeft invloed op de waterstand en er is een risico voor overstroming. Ook in Hjo zie je dat het water hoog staat, wel bijna tot aan de strandhuisjes op het strand. Er is maar beperkt mogelijkheid tot het laten aflopen van het water. Mogelijk via het Götakanaal naar de Oostzee. Het lijkt me een heel gedoe want dit kanaal ligt vol met sluizen. Het is de hoogste waterstand sinds april 1999  (88,89 meter över havet).


Vattennivån i Vättern vid Motala de senaste 12 månaderna. Det observerade vattenståndet i svart linje i förhållande till varje månads högsta och lägsta värde sedan regleringen av sjön 1959.Illustration smhi.se

bron SHMI

Vandaag zondag is het grijs weer en miezert het een beetje. Ik hoop dat het weer een beetje opknapt en we lekker met Gösta naar buiten kunnen maar er is geen wind zodat ik vrees dat we ons het grootste deel van de dag binnen zullen gaan vermaken. Ook dat zal wel weer lukken :-)

Heb het goed allemaal en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......





donderdag 25 april 2024

Violen en mest

In Nederland was alles al groen toen wij er waren. Blad aan de bomen, Seringen die bloeiden, Narcissen die uitgebloeid waren, Tulpen ...velden vol. Toen we uit Undenäs vertrokken was het hier nog weer eens diep winter, de dag na vertrek viel er nog eens 30 cm sneeuw en zelfs de afgelopen nacht hadden we nog nachtvorst en maandag viel er nog sneeuw toen we naar huis reden. Gisteren tijdens de wandeling stonden we even met Per te praten. We kennen Per van het te water laten van onze boot. Zijn vrouw kwam er ook even bij staan. Ze vertelde dat het te koud is voor de tijd van het jaar. Die indruk hebben wij zelf ook. Maar er zijn lichtpuntjes in het verschiet. Gisteren opende het nieuws met de mededeling dat het in het weekend warmer zou worden.
Ondertussen zien we de natuur in beweging. We beginnen nu eindelijk ook een beetje mee te doen met de lente. De Lupinen, die in de vroege zomer langs de wegkant staan te bloeien, krijgen op dit moment hun eerste blaadjes.

En het gras begint groen te kleuren en krijgt voorzichtig een beetje glans.

Er zit nog niet echt veel blad aan de boom maar de bladknoppen beginnen te groeien. De Seringenstruik krijgt voorzichtig wat blad en de Narcissen komen nu in bloei. 

Voor de komende week staat er geen nachtvorst meer in de weerapp. Tijd voor de violen dacht ik. We hadden ze dinsdag al gekocht maar konden ze niet planten omdat de bodem uit de oude potten verdwenen was. Er moesten eerst vervangende potten worden aangeschaft. Dat hebben we vandaag gedaan bij de Granngården (in NL de Welkoop winkel). We moesten daar toch zijn voor hondenvoer en voor mest voor het gazon. Weer thuis gekomen was een planttafeltje snel gemaakt van een paar bokjes en een plank en nu staan de violen weer op de palen te pronken. Dus 25 april violen in de bakjes op de palen. Ik heb het eventjes nagezocht, andere jaren sierden de violen de palen van de oprit al in de eerste week van april. Een heel verschil dus!






Bij de voordeur hebben we ook nog een bakje staan zodat we nu fleurig binnen kunnen komen.
Gerrit heeft vandaag de tuin bemest met de aangekochte mest. Morgen 'willen ze regen hebben'  en van ons mag die regen wel komen.

Onderweg in de auto dacht ik nog even aan wat een verschil het is met Nederland. Wil je daar een pot kopen of wat spullen voor de tuin dan ga je naar de winkel die vaak op korte afstand is. Je doet dan je boodschappen en gaat weer naar huis om de klus te klaren. Wij zijn wel de hele middag onder de pannen voor zo'n boodschapje en kunnen dan nog net op het laatste werkuurtje van de dag, zo tussen vijf en zes, nog een paar kleine dingetjes doen. De dagen vliegen dan ook voorbij! 

's Avonds zitten we nu in de huiskamer. We kunnen onze nieuwe kachel stoken! Alle stappen die daaraan vooraf dienen te gaan zijn nu doorlopen. We stoken nog steeds kleine vuurtjes maar wel zo dat de kachel nu geheel opwarmt en warmte afgeeft. Ondertussen heeft de zon ook al veel kracht en wanneer de zon schijnt wordt het in de woonkamer wel 20 graden. Verdwijnt de zon achter de horizon dan stoken we nu onze kakelugn, die de kamer dan met gemak ook op 20 graden houdt. Ook 's nachts blijft de kamer nu lekker warm, zo'n 18 tot 19 graden, tegen de ochtend koelt het dan wat af.


Heerlijk zo met die kachel!