maandag 31 oktober 2022

Zondag thuis

We gingen vanochtend lekker even wandelen in Sätra. Net voordat we Sätra Bruk inreden werden we opgewacht door drie reeën. Toen wij even een stop maakten om hen te begroeten besloten ze helaas toch een beetje afstand te nemen. Een mooie start van onze wandeling.



Sätra ligt eigenlijk vlak bij waar wij wonen, ondanks dat het er meer dan prachtig is komen we  er niet vaak. Het waarom hiervan weet ik niet, we denken er niet altijd aan of willen niet de auto nemen voor het maken van een wandeling. Nu ik het zo opschrijf denk ik dat, dat het is!
We hadden mooi weer het was 13 graden vandaag en de zon scheen ook nog even. 






Na de wandeling hebben we nog een klein blokje om gereden, ook door een stukje omgeving dat nieuw voor ons was. Het was er zo mooi dat ik vergat er foto's van te nemen. We kwamen ook nog eens twee elanden tegen, toen ik mijn camera op orde had waren ze al in de bossen verdwenen helaas. Wat heb je als lezer daar nu aan.....

Vanavond dan, daar valt ook wel iets over te vertellen. We hebben vanavond de film Utvandrarna (2021) gekeken. Utvandrarna is een film gebaseerd op een roman van Vilhelm Moberg. Het verhaal is reeds eerder verfilmd in 1971, die versie hebben we veel eerder al eens gezien. 

De film schildert de emigratie van de vele Zweden naar Noord Amerika in het midden van de negentiende eeuw. Een reis die door een derde van de Zweedse bevolking is gemaakt en die veelal werd ingegeven door grote armoede in het thuisland veroorzaakt door mislukte oogsten en slechte grond. Vanuit Amerika klonk er een lokroep met als boodschap de nieuwe mogelijkheden en betere grond die als het ongecultiveerd was, gratis beschikbaar was.

In deze film die zich afspeelt zo in het midden van de negentiende eeuw wordt het verhaal verteld van Kristina en Karl Oskar Nilsson, een arm boerengezin in Småland die een nieuwe toekomst zoeken in Amerika. Het is een indrukwekkend relaas dat wordt geschetst. 
Een verschil met de film van 1971 is dat deze nieuwe film het verhaal vertelt vanuit het perspectief van Kristina, meer dan uit dat van Karl Oskar. Ook laat deze nieuwe film meer en beter zien wat de omstandigheden in Amerika waren die de immigranten tegenkwamen en staat de film in mindere mate stil bij de erbarmelijke toestanden in het thuisland Zweden. Een ander verschil tussen de beide films is dat de film van 1971 het verhaal van Kristina en Karl Oskar vertelt in samenhang met een groep mensen die emigreerden, die context is in de nieuwe film losgelaten. De nieuwe film van 2021 toont het verhaal van dit gezin op een nog indringender wijze.

De schrijver van de boeken 'Utvandrarna en Invandrarna', Vilhelm Moberg (voorheen journalist) is naar Amerika gereisd om daar contact te zoeken met immigranten voor het verzamelen van  bronmateriaal voor zijn boeken.  Zo stuitte hij op de dagboeken van Andrew Peterson afkomstig uit Sjöarp (gelegen tussen Gränna en Tranås in Småland) welke voor hem een belangrijke bron zijn geweest voor het schrijven van het uiteindelijke verhaal. Zelf heeft hij toen hij 18 jaar was, ook plannen gehad om te emigreren. In 1948 heeft hij met zijn gezin de stap gezet en is hij in Californie gaan wonen.  Het zich opwerken uit de beklemmende armoede is in vele van zijn boeken een thema geweest.

trailer van de film

Zo was onze lange zondag (we hadden een uurtje extra vanwege de wintertijd) toch zomaar weer voorbij.

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......

zaterdag 29 oktober 2022

Het is geen 'klusje'


We zijn weer even thuis. Momenteel schrijf ik niet zo vaak een blog. Reden is dat we druk aan de klus zijn in het huis van H en Ch (zijzelf overigens ook) en de klus locatie (nog) geen goede internet verbinding heeft.  Het uploaden van foto's gaat er slecht waardoor het  maken van een blog me dan net iets te lang duurt.

Op de klus locatie leven Gerrit en ik in de camper, we hebben 'Bosse' meegenomen zodat we toch nog net even het thuis gevoel tegen kunnen komen. 

Het huis van H en C (en Emke) wordt op dit moment steeds minder een thuis omdat we er onderhand heel wat hebben uitgesloopt. Het is de bedoeling dat het een thuis wordt dat voldoet aan hun wensen en met betrekking tot energiezuinigheid, aan de normen van deze tijd.



De Nivell ventilatievloer is inmiddels geleverd en staat in de garage. De meeste vloeren zijn nu kaal, ontdaan van tapijt of parket en van de dekvloer. Voor een groot deel zijn ook de verwarmingselementen weggehaald evenals de bijbehorende leidingen. Die leidingen zaten verzonken in de betonvloer en het wegnemen laat sleuven achter in het beton. Die hebben H en Ch en ik allemaal gevuld met nieuw beton en ook de kanten van de kamer heb ik voorzien van een streep beton. Voor een goed functionerende Nivell vloer is het belangrijk dat er geen lucht van buiten het huis naar binnen wordt gezogen. Dus alle tocht- en muizengaten moeten worden gedicht. Onderlangs hebben we daarvoor een plint gespijkerd en de naden tussen plint en betonvloer dichtte ik met nieuw beton. 

Gerrit is in de keuken aan het werk evenals de elektricien. Die laatste voorziet de keuken van de gewenste stroompunten en Gerrit doet de voorbereidingen voor de nieuwe binnenmuren en het plafond. Hij heeft ook de betonvloer uit de badkamer en de wc weggehaald. Tot nu toe heeft Henk alle vloeren en enkele muren uitgebroken (wat een hele klus was) en hebben we met elkaar het afval steeds naar het stort gebracht zodat het buitenom toch netjes en overzichtelijk blijft.


Nu het slopen zo'n beetje klaar is, zijn H en Ch begonnen met het leggen van de Nivell vloer. Een spannend moment!! Met goed gereedschap lijkt deze klus goed te doen te zijn. 


Zo brengen we met z'n allen onze dagen al klussend door en proberen we tussen de bedrijven door leuke momentjes te creëren. Het is tenslotte ook de bedoeling dat we het wat gezellig hebben met elkaar tijdens deze grote klus. Chang verzorgt de catering en onze kleine Emke. 

Nu is het weekend, wij zijn even naar ons thuis gereden want ook daar gaat alles door. De tuin ligt ondertussen vol met blad. Daar doen we dit weekend nog niets mee omdat nog lang niet al het blad gevallen is. Volgend weekend zien we wel weer.
Vandaag hebben we boodschappen gehaald in Mariestad en dingen gedaan die bij ons eigen persoonlijke levensritme horen. En wie het ook heel fijn vindt weer thuis te zijn dat is onze grote vriend!


Met wie ik overigens elke dag voor het klussen een heerlijke en lange wandeling maak in een prachtige omgeving. Ik geniet daar intens van.




Ontvang een heel hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....

maandag 17 oktober 2022

Een weekendje gezelligheid

We hebben een heel gezellig weekend! Greetje is er nog en Gerrit, Henk en Chang en Emke kwamen vrijdag thuis om een beetje bij te komen van al het harde werken en zondagavond kwamen Suzanne en Fredrik ook nog langs omdat het Greetje haar laatste dag is bij ons in Zweden. Zij gaat maandag weer terug naar Engeland (met een vlucht die haar 11 euro kost :-), maar dat terzijde.
We hebben een fijne week gehad met z'n beiden, gepraat, gewandeld, gekookt en Greetje heeft overdag gewoon gewerkt.

Tijdens die wandeling hadden we regelmatig een ontmoeting met een reebok waarover ik aanvankelijk dacht dat het een haas was. Wanneer ik met Gösta langs het stukje land liep dat je hieronder op de foto ziet dacht ik aanvankelijk een haas te passeren. In de buurt gekomen werden de oren van de 'haas' wel heel erg lang en toen het beestje plots ging staan ontdekte ik dat het een reebok was en nog wel best een grote. Mijn 'hertenjager' werd er helemaal wild van zodat het moeilijk was er een foto van te maken. Ik had het idee dat er iets met het beestje aan de hand is want steeds als wij hem passeerden liep hij heel laat en langzaam weg.




De hele week hadden we prachtig en zonnig herfstweer. Zaterdag zijn we met z'n allen nog even naar het uitzichtpunt gelopen. Echt schitterend al die herfstkleuren.



Gistermiddag zijn we in Karlsborg gaan wandelen. Onze wandeling begon met een zonnetje terwijl het bij ons in Undenäs stevig regende, wij prezen ons gelukkig. Toen we echter op het verste punt van de wandeling waren werd de lucht plotseling zwart. We hebben toen stevig de pas erin gezet terug naar de auto. Daar bijna aangekomen brak de lucht open met een stevig onweer en wel heeel erg dikke hagelstenen. Het is een wonder dat we geen deuken in het dak van de auto hebben gekregen want die hagelstenen waren als knikkers zo dik. Ik heb het zo nog niet eerder gezien.



Snel hebben we Gösta in de auto gebracht en zijn we zelf nog een restaurantje ingedoken voor een kopje koffie. Toen we weer terugreden was het weer droog maar lagen er grote plassen water op de straten.


Morgen gaat alles weer terug naar normaal, eerst vertrekken Henk en Gerrit met Greetje om haar naar het vliegveld in Örebro te brengen. Dat ligt mooi op de route naar waar Henk en Chang komen te wonen. Ik blijf nog even thuis omdat de monteur langskomt om één van mijn wasmachines te repareren. Daarvan sluit de deur denk ik niet goed meer of de sensor is kapot maar hij geeft een foutmelding en start het programma niet op. Dat repareren gaat hier in Zweden wel ietsje anders dan vroeger in NL. Twee weken terug zocht ik op de site van LG (het merk van de wasmachine) hoe ik aan een monteur kon komen. Ik moest een formulier invullen, een week later werd ik gebeld door een monteur en nog een week later komt diezelfde monteur langs om de wasmachine te repareren. Ondertussen ben je dan dik twee weken verder. Nu heb ik gelukkig nog een wasmachine maar anders waren het stevige handwasjes geworden al die tijd. Morgen na de reparatie vertrekken Chang, Emke en ik naar de klus. Ik ga Chang en Emke wat gezelschap houden en wat hand- en spandiensten verrichten. Het zware werk dat laat ik even aan me voorbij gaan (denk ik).

Wel niet spectaculair allemaal maar wel even een impressie. Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd......


donderdag 13 oktober 2022

'Vi på den här sidan' of de draai naar rechts

de vorige Zweedse regering

Ulf Kristersson is de leider van de partij 'Moderaterna' en voorafgaande aan de verkiezingen zijn de vier rechtse partijen (Moderaterna, Kristen Demokraterna, Sverige Demokraterna en Liberalerna) een blokverbinding aangegaan en is er  afgesproken dat wanneer het rechterblok mocht winnen, Ulf Kristersson het initiatief tot het bouwen van een nieuwe regering op zich zal gaan nemen. Hij was voor de verkiezingen de lijsttrekker van de grootste partij op rechts.


Het rechterblok heeft de verkiezingen gewonnen echter de 'Moderaterna' zijn niet meer de grootste partij op rechts, dat zijn de 'Sverige Demokraterna' geworden. Deze partij, zo was voor de verkiezingen al afgesproken, zou niet in de regering gaan zitten maar zou een steunende partij zijn in het blok. Dit laatste was ook een voorwaarde voor de 'Liberalerna' tot deelname aan het rechterblok omdat deze 'Liberalerna' eigenlijk politiek gezien de aartsvijanden zijn van de 'Sverige Demokraterna'. 

Vi på den här sidan, het rechterblok

De vorming van een kabinet na de verkiezingen verloopt anders dan in Nederland. Het grootste blok krijgt van de voorzitter van de Riksdag (talmannen) een korte periode de tijd om te sonderen. Dat laatste houdt in  verkennende gesprekken voeren en komen tot afspraken over de nieuw te vormen regering en de verdeling van de ministerposten. Met een korte tijd moet je denken aan enkele weken. 

We zijn nu vier weken na de verkiezingen en Kristersson is druk aan het overleggen in het rechterblok over hoe de regering eruit moet zien. Afgelopen woensdag had hij de deadline en moest hij weer op gesprek bij de voorzitter (Talmannen). Hij had eigenlijk klaar moeten zijn met zijn sonderingsopdracht, iets wat ook binnen de verwachtingen viel omdat hij in zijn verkiezingscampagne steeds had aangegeven dat men 'på den här sidan' (aan de rechterkant)  met één mond sprak. Met andere woorden de afspraken waren aan die kant al gemaakt. Echter woensdag moest Kristersson aan 'talmannen' laten weten nog niet klaar te zijn. Het zou nog om details gaan in de afronding. Welke details dat dan zijn daarover heeft hij naar de pers toe niet gepraat en dat is ook niet gelekt. 'Talmannen' heeft de hand over het hart gestreken en hem nog 48 uur extra tijd gegeven. Vrijdag moet Kristersson om 11.00 uur 's ochtends, weer op gesprek komen.

Link talmannen rechts Ulf Kristersson

Mocht het dan zo zijn dat Kristersson eruit is en een regering kan presenteren in dat gesprek dan gaat de voorzitter een stemming houden in de 'Riksdag' waarin Kristersson wordt voorgedragen als 'statsminister' (minister president). Omdat het rechterblok de meerderheid heeft zal die stemming dan voor Kristersson positief verlopen. Daarna moest Kristersson nog naar de koning en dan is hij verzekerd van zijn nieuwe job. 

Wat hem dan nog rest is het maken van een begroting.

Kijkend met onze Nederlandse ogen gaat dit allemaal heel erg vlot. Toch pruttelt men hier over de lange tijd die het neemt voordat er een nieuwe regering is. Vier weken en twee dagen na de verkiezingen is de op twee na langste periode  in de regeringsvorming. Men ziet het verkregen uitstel dan ook als een verzwakking van de positie van Kristersson en er wordt ook al gesproken over kiezersbedrog (het zou immers allemaal al in kannen en kruiken zijn, de afspraken zouden onderling al zijn gemaakt).

Waarom het lang duurt?

Johan Pehrson (L)

Dat is gissen want we weten het niet allemaal uit eerste hand. Johan Pehrson (leider van de Liberalerna) heeft vanochtend in een interview aangegeven nog niet zeker te zijn over het steunen van Kristersson in de statsminister verkiezing. Pehrson zegt dat die steun niet komt voordat alles helder is en in afspraken is vastgelegd. Waar het op lijkt te haken is of het een regering wordt met ministers uit 'Moderaterna', 'Kristen Demokraterna' en 'Liberalerna' of dat deelname van die laatstgenoemde partij wordt tegengehouden door de 'Sverige Demokraterna'. Er is immers spanning tussen die twee partijen en laatstgenoemde (SD) is in de verkiezingen de grootste partij  geworden en zal een stempel willen drukken op de nieuwe regering en het te volgend beleid. 

links Pehrson (L) rechts Åkesson (SD)

De Socialisten spreken er bij monde van Magdalena Andersson al schande van dat het zo lang duurt. Zeker in een tijd waarin de veiligheid van het land en de bevolking zo onder druk staat (doelend op het Navo Lidmaatschap en de oorlog in Ukraine). Het gesteggel tussen de 'Liberalerna' en 'Sverige Demokraterna' wordt gezien als een verzwakking van de positie van de nieuwe kandidaat statsminister Ulf Kristersson en een bedreiging van de veiligheid van het land.

Ondertussen rolt de SD van het ene schandaal in het andere. Het hoofdartikel in de Dagens Nyheter vanochtend berichtte over niet zuivere vastgoedtransacties door de onderkoning van de SD Gabriel Kroon. 

Het blijft nog even spannend in de Zweedse politiek, de draai naar rechts lijkt niet zonder slag of stoot te gaan.

Ontvang een hartelijke en bovenal vredevolle groet van mij en wordt vervolgd......




woensdag 12 oktober 2022

Geen specifiek onderwerp vandaag

Nu Gösta weer thuis is, voelt hij zich weer helemaal in zijn element. Hier heeft hij de ruimte en hier kan hij lekker loslopen in onze tuin. Ik zie hem dan gelukkig worden (zijn oren flapperen dan tijdens het lopen). Hij plast nu ook weer normaal, d.w.z. tijdens een wandeling een keer of vier. Dat was na het overlijden van Arvid in de war. Toen Arvid er nog was mocht die altijd eerst de plas doen en daarna was Gösta aan de beurt. Toen Arvid er niet meer was, was er ook geen voorplasser meer. Gösta kon met moeite één plasje per dag produceren. Ik werd daar al wat ongerust over maar gelukkig is het nu weer in orde. 

Ik heb vanochtend eerst maar een heerlijke wandeling met hem gemaakt. De hele nacht heeft het geregend maar vanochtend werd het prachtig zonnig weer. Ik kon zonder jas naar buiten toe en had het bijna te warm met mijn warme trui aan. We hebben de wandeling langs 'Roll' gemaakt. Daar heb je altijd prachtige vergezichten.


Vanwege de berichten over de wolf in onze omgeving en vanwege de start van het jachtseizoen heb ik hem ook maar weer een reflecterend jasje aangetrokken.


Verder is mijn dag niet heel spannend verlopen. Die van Greetje overigens wel. Vanochtend was zij wel heel erg blij verrast toen ze in haar email een uitnodiging tegenkwam om te solliciteren naar een positie. Vandaag zit ze de hele dag te schrijven aan haar brief. Ze moet een heel pakket aanleveren met brief, onderzoek dat ze doet, artikelen die ze heeft geschreven etc. Het zou een mooie kans voor haar zijn omdat het profiel van de positie haar op het lijf geschreven lijkt. Het is natuurlijk afwachten hoe het verder gaat verlopen maar spannend is het wel.

Het klusfront heeft vandaag niet geklust. Ze hebben een caravan gekocht. Geen nieuwe natuurlijk maar een tweedehandsje of misschien wel een derdehandsje. Die caravan daarin gaan Henk en Chang en Emke voorlopig wonen. Nu alle vloeren uit het huis verdwijnen is er geen verblijfsruimte meer. Bovendien is al dat geklos veel te lawaaierig voor de kleine Emke. Gelukkig is deze caravan 'winterhard' zodat ze er even mee vooruit kunnen. De caravan staat denk ik voorlopig wel even naast hun huis.

Ik schreef al dat we vandaag zonnig weer hadden, overigens met veel wind. De stroom kostte vandaag bijna niets (26 öre/Kwh). Buiten werken aan de bladeren had geen zin, die waaiden net zo hard weer weg. Wellicht dat ik morgen weer wat dingetjes buitenom kan doen.

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van mij en wordt vervolgd.....







 

maandag 10 oktober 2022

Ventileren van een ongeïsoleerde vloer

Zo ik ben weer thuis! Na terugkomst uit NL zijn we een aantal dagen thuis geweest. Net genoeg om de tuin weer op orde te brengen en de boel op te ruimen. In die periode kwam Greetje nog een paar dagen bij ons om vervolgens door te reizen naar Fredrik en Suzanne waarna wij zijn vertrokken naar Henk en Chang. Die zijn in de periode van ons verblijf in NL naar Zweden gereisd om daar een begin te maken met het klussen in hun nieuwe huis. Wel ik hoor het je al denken...... wat een gereis!! En dat is het natuurlijk ook.
Vorige week donderdag zijn wij naar hen toe gegaan om te helpen met het klussen. Dat laatste verkeert nog niet in de fase van verven en behangen, nee eerst moet er nog wat anders gebeuren. In hun huis staat een nieuwe aardwarmtepomp en die is uitermate geschikt voor vloerverwarming. Bovendien is vloerverwarming comfortabel en een energie zuinige manier van verwarmen van je huis.
Het huis van H en Ch komt uit de jaren zeventig en is gebouwd op een betonplaat zonder kruipruimte, iets wat hier in Zweden veelvuldig voorkomt. Die betonplaat is niet geïsoleerd. Het leggen van vloerverwarming op een ongeïsoleerde betonplaat kan vochtproblemen geven omdat een deel van de warmte van de vloerverwarming in de betonplaat gaat zitten waardoor deze vocht aanzuigt. Dit vocht kan in het voorjaar, wanneer de plaat weer afkoelt omdat je de kachel uitzet, zorgen voor vochtproblemen op de betonplaat. Dat vocht kan dan een soort van kelderlucht in je huis veroorzaken. Dat laatste is natuurlijk iets wat je niet wilt.
Voor dit probleem is een oplossing voor handen die echter wel wat voeten in de aarde heeft. Ik laat eerst het systeem even in beeld zien.




Het Nivell systeem, de oplossing voor het vochtprobleem, ziet eruit als op bovenstaande drie foto's. Het is een mechanisch ventilatie systeem dat werkt met een soort van zwevende geïsoleerde vloer. Op de betonnen plaat worden regels gemonteerd die met steunen boven op de plaat rusten. Aan één kant van de vloer wordt een ventilatiebuis gemonteerd met gaten erin, die buis is verbonden met een zuigpomp. Aan de andere kant worden in de plint roosters aangebracht waardoor de lucht uit de kamer over de betonnen vloer wordt gezogen richting buis. Via buis en pomp verlaat de lucht de woning. In deze luchtstroom worden gassen die uit het beton komen, zoals bijvoorbeeld Radon, meegenomen. De derde foto geeft het ventilatiesysteem het duidelijkst weer.
Bovenop dit systeem komt de vloer met de vloerverwarming en uiteindelijk de afwerkvloer. Wel je begrijpt wel dat dit een hele ingreep is. Alle bestaande vloeren moeten namelijk eerst worden weggehaald voordat je dit systeem kunt aanbrengen. 
Dit is de klus waarmee Henk en Gerrit bezig zijn. Zelf heb ik er ook een paar dagen om gestapt maar van veel betekenis ben ik niet geweest. Ik heb vooral vrijgemaakte vloeren schoongemaakt. Dat laatste is een vereiste, de vloer moet volkomen stofvrij zijn. Bij het vrijmaken van de vloeren ontdekten we dat er muizen op de betonvloer hebben gewoond. Dat betekent dat de aansluiting van de wanden op de vloer goed moet worden afgesloten want je wilt natuurlijk niet dat de muizen je Nivell opeten. het kost tenslotte een kapitaal.

In de dagen dat ik er was heb ik veel met Gösta in de omgeving gewandeld. Het is er prachtig mooi daar in Västmanlands län. Je loopt bij hen de staat uit en je bent bij het meer 'Råsvalen'. 



 Daar is een mooi strandje waar je zomers een heerlijke duik in het water kunt nemen. Nu was het er heel rustig en was ik er steeds alleen met Gösta. Een keertje durfde ik hem los te laten en toen heeft hij daar heerlijk kunnen rennen en springen. Hij vond het geweldig en ik vond het wat spannend. Gelukkig kreeg ik hem zo weer aan de lijn toen ik weer verder wilde met mijn wandeling. Het jachtseizoen is tenslotte net weer geopend dus het laatste wat je wilt is dat hij er vandoor gaat.

Vandaag ben ik alleen weer naar huis gereisd. Gerrit en Henk klussen nog door en Greetje en ik kunnen zo nog wat tijd samen doorbrengen. Ze is vanuit onze keuken gewoon aan het werk. Wat mooi dat dit zo kan.

Aan het einde van de dag, toen ik even belde om te horen hoe het vandaag gegaan was met de klus, hoorde ik van Henk dat Emke is gaan zitten. Gisteren was ze aan het oefenen omdat het niet gemakkelijk gaat met de beugel die ze voor haar heupen nog draagt. Toen dacht ik al 'dat duurt niet zo lang meer' en ja hoor..... ik ben koud weg en ze zit!


Wel is dit geen prachtige foto om deze blogpost mee af te sluiten?

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van mij en wordt vervolgd.....










woensdag 5 oktober 2022

Lekker doorwerken

 

Hard werken helpt om je hoofd leeg te maken. Gisteravond zat mijn hoofd vol met van alles en nog wat, ik kon er maar slecht van slapen. Vanochtend werd ik tot mijn verbazing toch wel energiek wakker. We hadden vandaag heel mooi weer en hebben lekker de hele dag buiten gewerkt. Twee en een halve week weg van huis maakt altijd dat er in de tuin weer veel is te doen. 

Vandaag hebben we denk ik voor de laatste keer dit jaar het gras gemaaid. Dat gaat in de oktober maand niet zomaar. Je moet een dag hebben waarop het gras weer wat droogt en je moet eerst het e.e.a. doen voordat je aan het maaien toekomt. Wel de zon scheen vanochtend lekker en de temperatuur steeg naar grote hoogten zodat ik in mijn t-shirtje buiten stond te werken. Maar Gerrit zou grasmaaien vandaag. Om dit te kunnen doen moest hij eerst de peren opruimen. Hij heeft onze grote kruiwagen van 250 liter, vol peren gezocht. Het was een goed perenjaar dit jaar! Wij eten ze niet en de peren die op de grond vallen zijn ook al heel snel niet meer eetbaar. Na het opruimen van de peren kon hij achter ons huis gaan maaien. Voor huis moest hij eerst beukenootjes bij elkaar harken, onze voortuin ligt nu barstensvol beukennoten. Ik zou ze wel willen gebruiken om mee te bakken maar je moet die nootjes allemaal ontvellen en dat is me echt teveel werk. Alles (beukennootjes en peren) belandt dus in de greppel achter ons huis. Ergens zonde...maar toch.

Ik was de werkdag begonnen met het schoonmaken van de tuinmeubelen en de altan. Daarmee ben ik wel een paar uurtjes zoet geweest. Daarna heb ik Gerrit geholpen met het opruimen van het blad zodat hij weer verder kon met maaien. Ja ja het is weer de tijd van het jaar. We hebben zeker 35 kruiwagens blad verwerkt. Onze tuin ziet er nu weer zo uit alsof het geen herfst is maar dat is zeer tijdelijk. Morgen ligt alles weer vol blad.

We hebben vandaag lang gewerkt. Reden hiervoor was dat we al vroeg op de dag bezoek kregen van LA takvård. Dat is een bedrijf dat het dak van je huis schoonmaakt. Het was nodig ook want er groeide steeds meer mos op en tussen de dakpannen. Wij hebben nu een soort van abonnement bij LA takvård. Ze komen nu elk jaar ons dag inspecteren en indien nodig bijwerken. De dakpannen zijn na de schoonmaak geïmpregneerd met een goedje dat moet voorkomen dat op korte termijn weer mos aangroei op de pannen ontstaat. Over vijf jaar krijgen de dakpannen weer een schoonmaakbeurt. (In Dokkum nooit gedaan maar hier is dat soort dingen anders omdat de weerscondities verschillen).

Op de foto hieronder zie je de mensen van LA takvård bovenop ons dak in actie. Ze zijn bij ons met z'n tweeën, een op elke kant van het dak. Na afloop van de schoonmaakbeurt ruimden ze de smeerboel die van het dak afkwam ook nog een beetje op maar niet helemaal naar onze standaard zodat we zelf ook nog een klusje werk hadden te doen. Nu poetsen we het huis in de herfst meestal wel even en nu hadden we een mooie gelegenheid met een heerlijk resultaat.



Op de foto zie je de man van LA takvård sproeien. Dat mag echter niet met hogedruk gebeuren omdat je dan een beschermlaag van de dakpannen afspuit. Hadden we deze klus zelf gedaan dan hadden we waarschijnlijk de hogedrukspuit erop gezet. 


Wat ik helemaal vergeet te laten zien is hoe mooi het Vångdalen er vanochtend uitzag. Kijk eens op deze foto....

onze 'achtertuin'

Ik ging eerst met Gösta wandelen. Gerrit kon deze keer niet mee vanwege het dakwerk. Aanvankelijk liep Gösta mooi naast me maar eenmaal onderweg bleef hij steeds even staan om te kijken of Gerrit er ook aankwam. Ik moest hem dan echt motiveren om met me mee te lopen. Op een gegeven moment stond hij wederom stil.


Hij wilde voor noch achteruit. Op een gegeven moment ging hij er zelfs bij zitten......


En dan moet je zijn gezichtsuitdrukking eens zien..



Geen wandeling zonder de baas! We zijn maar weer terug gelopen. Overigens moet ik momenteel goed opletten. Er is in onze omgeving namelijk een wolf gesignaleerd. De foto heb ik van het dorpsforum gehaald, iemand heeft hem zo kunnen fotograferen.


Wanneer ik het goed heb begrepen zal dit exemplaar worden afgeschoten. Hij komt namelijk te dicht bij mensen, hij is niet schuw genoeg en dat is volgens de regels die hiervoor zijn een reden om hem af te schieten. Wolven horen schuw te zijn voor mensen. Ik ben hem gelukkig niet tegengekomen tijdens de wandeling. Al was onze wandeling niet lang, mooi was het wel. De zon scheen heerlijk en alles is zo kleurrijk momenteel.


Aan het einde van de dag zag alles er weer netjes uit, iets dat veel voldoening geeft. Fijn even zo'n dag waarop het heerlijk is buiten te zijn.


Ontvang een heel hartelijke en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......