maandag 22 maart 2021

Sätra Bruk AB geeft kinderen een kans

Wanneer je de zaterdag buiten beschouwing laat hadden Gerrit en ik een rustig weekend. Of moet ik zeggen dat we op zondag eventjes konden bijkomen van de zaterdag. Het komt op hetzelfde neer. Zaterdag S en Fr geholpen met de eind schoonmaak van hun appartement in Skövde en zondag een lekkere wandeling gemaakt in Tiveden en verder de dag besteed aan bankhangen.
Toen besloten we dat we de komende week vakantie gaan hebben. Niet dat we weggaan, dat kan nog niet met de getallen die we hier in Zweden hebben maar gewoon vakantie thuis. Dus een week lang geen vol geplande agenda maar doen waar we zin in hebben en vooral niet doelgericht.
Vandaag is dat redelijk gelukt. We hebben lang aan de ontbijttafel gezeten, vooral lekker lang in de kranten hangen op FB kijken en surfen op internet naar zaken die op dit moment onze belangstelling hebben.
Tussen de middag zijn we gaan wandelen, de wind die we gisteren hadden is gaan liggen en we hadden opnieuw een prachtig blauwe lucht en een temperatuur van ongeveer tien graden in de plus.
De wandeling was bij Sätra bruk met een start bij de Herrgård (klik even door de foto's heen). Ik had geen jas aangetrokken en liep de wandeling in mijn dikke vest en had het warm genoeg. Echt heerlijk lenteweer.
Bij de start van de wandeling kwamen we grote hoeveelheden hout tegen. Hier zijn heel wat bomen gekapt.


Even later zagen we de zon mooi in het water schijnen, het ijs is aan het verdwijnen maar grote stukken water liggen ook nog dicht.


Na een kilometer of drie kwamen we aan bij Lilla Edet, bij de beenstamperij en de zagerij aldaar. Het zijn echt plekken om bij weg te dromen, ze zijn uitstekend geconserveerd en je krijgt er een goed beeld over het leven zoals het zich daar honderd jaar geleden heeft afgespeeld.


Bij Lilla Edet zijn we het water overgestoken waarna we langs de andere kant van het water weer terugliepen naar Sätra Bruk. Heerlijk met de zon in het gezicht.


Aan die kant van het water kwamen we nog een bord tegen met informatie over Sätra Bruk AB. AB betekent aktiebolag. Het bord vertelde ons dat het bos waar we door liepen eigendom is van de AB. Er stond dat het bos zo één keer in de zestig tot vijfenzestig jaar wordt gekapt. Een ouder bos geeft kans op boomrot met gevaar voor omvallen van de bomen. De bomen in het bos dat net was gekapt waren 73 jaar oud, hoog tijd voor een kap. Niet alle bos wordt gekapt, de kap geeft ruimte in het bos voor nieuwe gewassen om te ontkiemen en te groeien. Zo komen er oudere en jongere stukken bos. Het bord vertelt ook dat het hout wordt afgevoerd en dat het afvalhout wordt gedroogd en daarna wordt afgevoerd naar een bio-energiebedrijf. De bomen die bij de kap blijven staan die blijven daar staan voor zolang ze leven en dienen dier en natuur, zo staat er. Verder vertelt het bord nog dat de Sätra Bruk AB vier hoofdwerkzaamheden heeft namelijk bosbouw, logeer accommodatie in Sätra Bruks Herrgård, landbouw en waterkracht. Sätra Bruk AB is voor 100% eigendom van een stichting en al het geld wordt besteed aan  het geven van kansen aan kinderen die verkeren en opgroeien in sociaal moeilijke omstandigheden.


Dat is wel even een vermelding waard dacht ik. Net voorbij het bord konden we het water wederom oversteken. Midden op het bruggetje is een bankje gemaakt en daar hebben we heerlijk even zitten genieten van dit 'vakantie' uitje.



Hieronder nog even een foto van de Herrgård

Thuisgekomen heb ik thee gezet en hebben we nog even gesmuld van het laatste stukje rulle. Wat een dag deze maandag!


 Ontvang een hartelijke groet van ons, en..

Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten