donderdag 25 oktober 2018

En dan is het zover en het loopt......


 Vanmorgen op school hadden we eerst weer een schriftelijke overhoring. Gerrit en ik mogen  niet klagen, we krijgen steeds een zeer positief resultaat. 'Jättebra' zegt onze lerares Lethitia dan! Dat verheugt ons natuurlijk zeer :)
School is leuk, we krijgen ook steeds meer gesprekjes met onze klasgenoten, die stuk voor stuk zeer gemotiveerd zijn de taal te leren. Vaak is dit een voorstadium om met een opleiding aan de slag te kunnen gaan. Vanmorgen moesten we ook nog een andere schrijfopdracht inleveren. Tijdens de les moesten we een krantenartikel lezen en hiervan een samenvatting maken nadat ons eerst was verteld hoe je een goede samenvatting kunt schrijven. Het accent ligt echt op een actief gebruik van de taal zowel schriftelijk als mondeling en dat is precies wat wij graag willen. De sfeer in de klas is erg gemoedelijk, open en veilig. Lethitia weet wel een goed pedagogisch klimaat te creëren! De uurtjes zijn zomaar voorbij.
Thuisgekomen wachten eerst de gebruikelijke dingetjes, koffiedrinken, honden uitlaten soms boodschapjes halen en dan bezig met de dingen die op dat moment actueel zijn.
Tot vervelends toe gaan mijn blogposten op dit moment over weven. Ik ben daar enthousiast mee bezig en wil het ook graag documenteren en dat kan mooi op mijn blog. Vind je het niks dan sla je deze edities maar even over!
Vandaag was de eerste actie het afronden van de herstelwerkzaamheden aan de ketting en de controle van de ketting. Toen alles weer op zijn plek zat hebben Gerrit en ik één voor één alle kettingdraden in de verschillende schachten gecontroleerd en de binding aan de pedalen nog wat geoptimaliseerd.
Na de thee ben ik begonnen met mijn weef. Een proefstukje hoeft niet meer omdat we nu zeker weten dat alles goed ingespannen is. De rest van de dag ben ik aan het weven geweest en dat gaat steeds een beetje gemakkelijker op dit grote getouw.
Eerst nog maar een aantal foto's van ons monnikenwerk.



 Nu we de ketting er zo mooi op hebben liggen heeft Gerrit al gedachten aan serieproductie. Hij wil, wanneer deze weef klaar is nieuwe draden aan de oude ketting knopen zodat ik maar door kan gaan met weven, dat scheelt het opnieuw inrijgen van een ketting. Tja...een tweede ketting daar denken we nu nog maar even niet aan.
Ik heb nu voordat ik met het echte weven ben begonnen eerst twee latten in de weef gezet. Dit geeft me een mooi stabiel aanslagpunt.
Hieronder gaan dan echt de eerste draden van de weef erin. Spannend en leuk en het loopt goed nu.



 Ik moet mijn hoofd er goed bijhouden. Wanneer mijn aandacht even verslapt gaat het fout. Het patroon dat ik weef is een variatie op een keperbinding . Ik heb een ketting gemaak met twee witte delen aan de zijkant met een goudkleurige baan in de midden. Je kunt nu in het patroon mooi de verschillen zien. Ik beleef er veel plezier aan en heb geen benul van de tijd wanneer ik achter mijn weefgetouw sta.


 Om niet al te zeer verkokerd te raken zijn we gisteren, woensdag, even naar Mariestad geweest. Daar is onze nieuwe garage. Bij de Bilia hebben we een afspraak gemaakt. Met een druk op de knop hadden ze daar al de gegevens van onze auto zo bij de hand. Volgende week kunnen we komen voor de servicebeurt.
Natuurlijk zijn we in Mariestad ook even naar de Loppis geweest. In de hele omgeving vind ik dit wel de leukste en best georganiseerde. Ik kijk altijd even bij het aardewerk en heb deze keer drie bloempotten gekocht. Gerrit heeft bij de boekenafdeling een heel aantal weefboekjes voor mij gevonden. Ook die hebben we gekocht. Die zijn echt gaaf om te lezen en door te bladeren. Naast degelijke informatie over het weven staan er ook fantastische foto's in.


 Hier nog even wat plaatjes uit de weefboekjes.....

Ja...het is een en al concentratie








Vaak zijn die boekjes uitgegeven door de ICA de Zweedse Albert Heijn zou je kunnen zeggen. Van onderstaande boekje is een serie waarvan ik nu drie van de vier heb. Nog even zoeken naar de vierde dus.
Voorlopig was dit de laatste blog over de klus van de weefkamer en het weven. We gaan nu proberen weer even in een gewoon ritme te komen nadat we ons huis weer een beetje op orde hebben gebracht. Dat laatste schiet er wel een beetje bij in wanneer we zo druk bezig zijn.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten