donderdag 11 juli 2024

van overweldigend groen naar gecontroleerd groen

 Zoals iedereen (met tuin) die terugkomt van vakantie moeten ook wij na thuiskomst eerst worstelen met groen. Het had veel geregend bij wisselende temperaturen en alles groeit uitbundig, ook het onkruid. Gerrit is zes uren aan het maaien geweest (maaien en opvegen met de borstelbak) en heeft daarna nog de kantjes getrimd. Zelf ben ik begonnen met het wieden van de paden voor ons huis. Dat is ook nog wel even een klusje en dat nam wel meer tijd dan 6 uurtjes. Met elkaar drie dagdelen. Niet alleen moesten we het onkruid tussen de tegels weghalen maar ook het onkruid naast de tegels. De kanten van het pad hebben we nu weer recht afgestoken en het ziet er nu super netjes uit. Ik had eerst het ene kantje zo op het oog gedaan maar Gerrit heeft er nog een touwtje langs gespannen. Zo hebben we nu echt super rechte kantjes.... voor zolang als het duurt.

dit was maar een klusje

40 meter pad met het mesje, dat was 'de' klus!

Er moet nog wat grind naast het pad maar dat doen we even op een later moment want ja... het is juli hè, alles is met vakantie.

Voordat we intensief in de tuin aan het werk gingen eergisteren (dinsdag) hebben we op maandag de oprit schoongezocht, geschoffeld en nog niet geharkt. Die werkzaamheden moesten tussen de buien door gebeuren, iets wat overigens prima ging. We hebben vreemd weer, veel regen met echt dikke buien en onweer afgewisseld met heel warme dagen. Het voelt niet als een echte zomer. 

Oh ja.... op de maandag met de dikke buien zagen we de goten overstromen. Dat is niet fijn want dan komt al het water langs de rand van het huis en dan bemerken we dat de kelder vochtiger wordt. Dat willen we niet natuurlijk! Dus 'haastje repje' moest Gerrit ook nog de dakgoten leeghalen. Meestal doen we dit aan het einde van de herfst wanneer we de bladeren hebben opgeruimd. Maar immers de afgelopen winter kwam zo snel, nog voordat het blad van de beuken allemaal was gevallen. Zo was het blad in de goten blijven liggen. Maar nu stromen ze weer goed door.





Het ziet er aan de voorkant van ons huis nu allemaal weer puik uit al zeg ik het zelf.


Het is zo in juli wel leuk werken aan de voorkant. Wij wonen aan de hoofdstraat van het dorp. Nu in juli veel mensen vakantie hebben zien we vaak fietsers voorbij komen, bepakt en bezakt en in weer en wind, onderweg van de ene camping naar de andere. Maar wat ook heel leuk is dat er regelmatig heel belegen Amerikaanse auto's (met bestuurder natuurlijk) door ons dorp rijden. Het stinkt dan als de mieter en voor het milieu is het een ramp maar het is wel een mooi gezicht. Meestal heeft de bestuurder de volume knop van de audio op vol staan en komen er Zweedstalige meezingers uit de geluidsboxen. 'Oude Amerikanen' dat is hier echt een ding. Gisteren reed er zelfs eentje die zo dicht op de weg lag dat de bocht niet zonder schade aan de onderkant genomen kon worden, aan de overliggende kant hingen de passagiers als contragewicht uit de auto bij het nemen van de bocht. We beleven wat hier!

Voordat vandaag (donderdag) de regen kwam om 16.00 uur kon ik nog net even het tuintje rond de erker schoonzoeken. 


En kijk eens hoe mooi de Hosta weer staat dit jaar.


Voor mij hoeft die niet te bloeien, ik vind de Hosta zo altijd wel mooi genoeg. Toch zie je hier en daar de bloemknoppen al te voorschijn komen.

Morgen verplaatsen we het werkveld naar achteren waar het veel rustiger is. Tussen de buien door kunnen we vast wel iets doen.

Gisteravond zaten we strak van de zenuwen voor de TV. Wat jammer hè dat het niet is geluk!! Die penalty.......die heeft m.i. de hele pot bedorven. 

Wel ik stop, heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons!! Wordt vervolgd......


2 opmerkingen:

  1. Jullie hosta's staan er inderdaad prachtig bij. Dit jaar geen last van slakken dus? Hier in NL heeft iedereen vreselijk last van slakken door de vele regen in het voorseizoen. Mijn hosta's hebben zoals al eerder gezegd niet zoveel last van slakken, maar er zitten wel gaten in door een enorme hagelbui een tijdje geleden.
    Je tuin is groot en je moet dus elk jaar veel onkruid wieden en gras maaien en harken. Ik vraag me wel eens af hoe me dat doet als men wat ouder wordt. Tuinman of gewoon elke dag een klein stukje, zoals mijn Zweedse oude buren het destijds deden? Maar voor nu ziet het er weer prachtig uit. Hard gewerkt hoor! Hier regent het momenteel ook weer knoeperhard. Maandag wordt het weer warmer en beter. Die buitjes zorgen er wel voor dat alles lekker groen ziet.
    Hartelijk groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn gelukkig nog niet oud Jet en sinds vandaag kunnen we zelfs nog 5 km hardlopen. Nu is nu en hoe het later komt is van een latere zorg. Groet Johanna

      Verwijderen