zondag 28 april 2024

Fika op de bruiloftslocatie

 

De winter weet van geen wijken! Gisterochtend werden we opnieuw en naar ik hoop voor de allerlaatste keer, wakker in een witte wereld.

27 april 2024

Gelukkig was het maar een dun laagje en toen we na ons ontbijt gingen wandelen om 11.00 uur was de sneeuw gelukkig alweer verdwenen. We hopen vanaf volgende week buiten iets van warmte te kunnen ervaren. In elk geval is Gerrit druk bezig met de voorbereidingen. Had hij eerder deze week mest over onze tuin uitgestrooid nu was hij bezig met de grasmaaier. Nieuwe olie, nieuw oliefilter, bougie schoonborstelen, het mes slijpen. Zo is die weer helemaal klaar voor het zomerse werk.




Gistermiddag gingen wij naar S en Fr. De voorbereidingen voor de bruiloft zijn in volle gang. Ze namen ons mee naar de feestlocatie om ons een er indruk van te geven. De locatie is in Hjo en dat is de plaats waar ze wonen en de feestzaal is landelijk gelegen en moet nog gepimpt worden. Je moet je voorstellen dat het dan zoiets als dit  gaat worden.....


We hebben op de locatie met hen een kopje koffie gedronken en ideetjes uitgewisseld. Ik heb verder niet heel veel in te brengen want ik zit niet in het organiserend commité :-) Daar houden de zussen zich mee bezig. Maar ideetjes uitwisselen dat kan natuurlijk altijd.

Doel van ons bezoekje was eigenlijk om ons tuingereedschap op te halen. Dit hadden we afgelopen herfst gebruikt bij het bouwen van hun houtopslag en was nog blijven staan om wat dingetjes af te maken. Nu hebben we het thuis weer nodig. 

Onderweg naar Hjo zagen we nog een mooi fenomeen. Vele akkers zijn op dit moment al omgeploegd, geëgd en ingezaaid. Gisteren scheen heel af en toe de zon even door de wolken heen en die welkome zon warmde het bewerkte land op. Blijkbaar werd dit pas bewerkte land warmer dan de lucht er boven want de akkers lagen te dampen in het waterige zonnetje.




Het grasland er omheen lag er normaal bij alleen boven de akkers zag je de damp opstijgen. Een wonderbaarlijk gezicht.

Overigens zijn er problemen met het Vättern, het lange uitgestrekte meer waar Hjo aan ligt en ook het hiervoor beschreven akkerland. Eigenlijk zijn er twee problemen met dit meer. Vorig jaar is er een nieuwe kreeft soort in ontdekt. Deze kreeft is een soort van 'killer' die veel grotere hoeveelheden organismen doodt dan dat hij kan opeten. Hij vormt daarmee een bedreiging voor de biotoop in het meer. Mogelijk is het de mens geweest die deze soort in het Vättern heeft gebracht. Op dit moment zit de kreeft meer aan de oostkant maar het lijkt een kwestie van tijd voordat het beestje overal aanwezig is. Men vreest ook voor een overdracht naar de omringende meren. Gevraagd wordt om materiaal zoals boten, visgerei en bijvoorbeeld zwemkleding steeds goed schoon te maken wanneer je van het ene meer naar het andere gaat. 


Buskar och små träd står i vatten då Vättern har hög vattennivå.V

Vättern vid Kagensviken, Västanvik den 24 april 2024, tio dagar efter den högsta nivån syns översvämmad mark.Foto Birgitta Tallmonen

Het meer actuele probleem is de hoeveelheid water in het meer. De grote hoeveelheden sneeuw en regen heeft invloed op de waterstand en er is een risico voor overstroming. Ook in Hjo zie je dat het water hoog staat, wel bijna tot aan de strandhuisjes op het strand. Er is maar beperkt mogelijkheid tot het laten aflopen van het water. Mogelijk via het Götakanaal naar de Oostzee. Het lijkt me een heel gedoe want dit kanaal ligt vol met sluizen. Het is de hoogste waterstand sinds april 1999  (88,89 meter över havet).


Vattennivån i Vättern vid Motala de senaste 12 månaderna. Det observerade vattenståndet i svart linje i förhållande till varje månads högsta och lägsta värde sedan regleringen av sjön 1959.Illustration smhi.se

bron SHMI

Vandaag zondag is het grijs weer en miezert het een beetje. Ik hoop dat het weer een beetje opknapt en we lekker met Gösta naar buiten kunnen maar er is geen wind zodat ik vrees dat we ons het grootste deel van de dag binnen zullen gaan vermaken. Ook dat zal wel weer lukken :-)

Heb het goed allemaal en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten