donderdag 1 november 2018

Elandenval.......?

Wanneer je zoals wij 'på landet' dat is 'op het platteland' woont moet je je boodschappen goed plannen. Voor ons valt dat nog enigszins mee omdat wij de ICA supermarkt naast de deur hebben dus voor ons geldt dat de planning uitsluitend de meer bijzondere aankopen aangaat. Die houden we bij door het af en toe tegen elkaar te zeggen en het vlak voordat we op stap gaan naar de grote stad! een lijstje te maken.  Woensdag hadden we zo'n lijstje en zijn we naar Skövde geweest voor onze aankopen. Daar aangekomen zagen we dat de Dollar Store, dat is wel een van mijn favoriete winkels, het nieuwe pand betrokken had en er net een opening was geweest. We zijn natuurlijk even binnen wezen kijken. Niet veel gekocht deze keer want vorige week hebben we de voorraden al aangevuld. Een windlicht met kaarsen en waxinelichtjes en twee glazen bolletjes waar een plant in kan als raamhanger, dat was het zo ongeveer. Nu kan het licht binnen maar schijnen in deze donkerder wordende dagen.
 Verder hebben we deze keer ook een aantal led buizen aangeschaft.  In de kelder hebben we TL bakken. Elke keer wanneer we de kelder in moeten gaan die TL bakken aan en uit. Dat kost veel stroom. We zouden de TL bakken vervangen en hadden daarvoor al kleine led bakjes gekocht. Maar een bak gaf problemen omdat daarin ook een verdeelpunt van de stroom verwerkt zit.  Volgens Gerrit mag dat zo niet omdat de verdeelpunten zich buiten de bakken horen te bevinden. Toen we bij de Jula winkel waren om hier een bijverwarmingselement voor de weefkamer aan te schaffen, zagen we daar LED buizen liggen in de maat die we nodig hebben. Die lieten we eerst nog even liggen maar toen we ze even later bij de Biltema ook weer tegenkwamen hebben we ze gekocht.  Thuis de oude buizen eruit plus de starters, nieuwe buizen erin met nieuwe starters en hup prachtig helder licht. Wellicht dat we de resterende bakken ook nog vervangen. Prima licht voor minder stroom (kan ik dat mooi voor mijn kacheltje gebruiken :). Heb ik dan geen cv? jawel maar wij verwarmen niet ons hele huis op 20 graden maar slechts die vertrekken die we intensief gebruiken zoals de keuken. De basistemperatuur is 16 graden in het hele huis en de keuken en kamer stoken we bij met hout.
Het is nu overigens buiten wat minder koud en vandaag scheen de zon. We moesten eerst naar school waar we wederom een repetitie hadden en daarna een les over verschillende soorten teksten. Een van de vragen die we kregen was of we ook een blogg volgen. Wel ik schrijf er een dus die kon ik mooi even laten zien. Onze lerares heeft er nog een opmerking onder proberen te schrijven maar die is geloof ik niet doorgekomen, althans ik zie hem niet staan in mijn overzicht. We kregen ook per twee een krant waarmee we opdrachten uit moeten werken, dat is nog niet klaar, daarmee gaan we volgende week verder, dan helaas met oud nieuws. Maar wel een leuke les vandaag.
Maar het mooie weer nodigde uit om naar buiten te gaan en we zijn weer gaan wandelen på kyrkans marken omdat we dit maandag zo mooi vonden. Nu zijn we wat verder gaan lopen omdat we meer tijd hadden. We hebben nu de landmeterskaart meegenomen zodat we kunnen zien waar de diverse paadjes naartoe gaan.



 Vandaag wilden we een rondje lopen. Daartoe sloegen we een paadje in maar dat eindigde bij een elandenval! Tenminste dat denken we.  Wie het beter weet mag het zeggen. Op onderstaande foto zie je wat ik bedoel. Een houten staander met daar bovernop een plastic ton, naast die ton een busje met echte teer en een teerkwast die ernaast hangt waarvoor??? (ik weet het niet!). Naast de houten staanders lagen allemaal appels op de grond onder een boom die geen appelboom was....vreemd, en een eindje verderop stond een likblok op een stevige tak. Ik denk dat het een constructie is die jagers daar neer hebben gezet.




 Hier zie je het blik met teer en nog net in het hoekje van de foto de kwast.

 We hebben er even wat omheen gegrasduind en zijn, omdat het pad hier stopte, weer terug gelopen. Voorbij het meertje, waarover ik maandag al schreef, zijn we rechtsaf geslagen in de hoop bij Källebacken uit te komen. Dat lukte en wel via de Iglasjövägen een naamsaanduiding midden in het bos. Nog niet eerder meegemaakt. Die weg konden we helemaal uitlopen.
 Tot we bij de zendmast aankwamen. De zendmast staat bovenop de Grotteberg, het hoogste punt hier in de buurt. Ik denk dat hier een telefoonsignaal uitgezonden wordt, ik had tenminste een uitstekende ontvangst met mijn telefoon op dit punt.


 Na de zendmast waren we het spoor even bijster en zijn we door het struikgewas afgedaald naar Källebacken. Hier hadden we een prachtig uitzicht over de omgeving.


 Al met al een heerlijke 10 km gelopen.
De rest van de middag heb ik mooi in de nieuwe kamer zitten weven. Het werkstuk schiet al een beetje op, het kan nu over de boom heen getrokken worden. Net echt! En heerlijk warm nu in mijn weefkamer!

Wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

  1. Hallo Johanna,
    Ik lees met erg veel plezier jullie blog en ik vond het tijd worden om eens te reageren.
    Over de elandenval: misschien ben je er inmiddels al achter gekomen, maar het is niet echt een val. Hij is door jagers neergezet als lokmiddel voorafgaand aan het jachtseizoen. In de blik met "teer" zit een goedje waar de elanden gek op zijn en in de blauwe ton zitten vaak erwten.
    Meestal zie je ook ergens een accu met een timer eraan die op ingestelde tijden de erwten rondstrooid. Zo creëeren de jagers een plek waar de elanden graag naar toe komen. Echt jagen is het niet, meer afschieten. Ik vind het sneu voor deze prachtige dieren, maar het hoort er in Zweden ook een beetje bij.
    Blijf vooral schrijven, want ik blijf graag lezen!
    Vriendelijke groet,
    Eric

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Eric, Geloof niet dat we elkaar kennen want it doesn't ring a bell maar wat leuk dat je een zo uitgebreid antwoord geeft op mijn vraag over de elandenval. Nu weet ik hoe het werk, dus dank hiervoor. Tot nu toe heb ik geen mening over het jagen, zelf zou ik het nooit doen en elandenvlees eet ik niet. Als uitzetter krijg ik ook nog een compliment, ik blijf zeker schrijven hoor, het geeft me veel voldoening.

      Verwijderen