Renoveringsprojecten

vrijdag 3 mei 2024

Het gaat niet zomaar..... zo'n klusje

 We zitten midden in een gezellig weekend. Henk en Chang en Emke zijn bij ons, zij vertrekken na het weekend voor een werkvakantie naar Italië. Lang niet verkeerd zo in het voorjaar wanneer de temperatuur daar nog niet zo heel hoog is opgelopen. Chang moet er zijn voor haar werk en ja wanneer je daar dan toch bent..... 

Bij ons is het ook nog steeds vakantieweer. Buiten is het echt heerlijk en we brengen al vele momentjes door op onze altan en in de tuin. Vanochtend zette Gerrit, Emke in de kruiwagen en zo gingen we samen met haar aan de wandel, ze vond het prachtig. Eindbestemming van deze wandeling was de speeltuin in ons dorp.  Op de terugweg ging ze zelfs in de kruiwagen staan met losse handjes terwijl Gerrit hem duwde. Een goede balans oefening! Eenmaal weer thuis, hebben we met haar de uien in onze moestuin gezaaid. De boontjes hadden we eerder deze week al de grond in, de rode bietjes moeten nog evenals de courgettes. Dan kan het nu allemaal maar ontkiemen en groeien. In de vensterbank staan naast de courgettes ook bakjes met gipskruid en kleine margrietjes te ontkiemen. Die wil ik ook graag in de bakken uitplanten en gebruiken voor decoratie op het feest van Fredrik en Suzanne. Ik hoop maar dat ze flink gaan groeien :-)



nog drie bakken en dan kan het de hele zomer weer groeien.

Bij onze moestuin hebben we een paar jaar geleden een pomp op de al bestaande waterput gezet. Die put is ooit geboord en ongeveer 8 meter diep. Vorig jaar is die gietijzeren handpomp defect geraakt. In de winkel waar we hem hadden gekocht is hij uit het assortiment gehaald, daar waren helaas geen onderdelen meer verkrijgbaar.

Zo lag de pomp er al een jaartje bij

 Na enig zoeken vond ik op internet een pomp die op het bestaande onderstel past. We hebben de aansluitingen nagemeten en de combinatie zou moeten lukken. Vandaag tijdens ons speelkwartiertje in de speeltuin werd de bestelde pomp thuis afgeleverd, lekker vlot.

 
hier ziet het er nog hoopvol uit

Dan denk je dat het een klein klusje is om de pomp weer functioneel te krijgen maar zodra je die gedachten krijgt weet je eigenlijk al dat dit soort klusjes nooit zomaar gaan. Niets fluitje van een cent. De eigenlijke pomp was vlot gemonteerd maar pompte geen water op. Dus de pomp weer uit elkaar gehaald en alles gecontroleerd. Niets mis mee. De pomp weer monteren, geen water. Toen de pomp, die aan een houten vlonder is gemonteerd die de put afdekt, gekiept om in de put te kunnen kijken. 

weg slang

Tijdens het kiepen zien we de slang, die aan de pomp gemonteerd is de put in glijden. De bevestiging van de slang aan de pomp was afgebroken. Mogelijk was dit ook de oorzaak van de gebrekkige pompfunctie. Hij zoog blijkbaar niet helemaal goed meer vacuüm. Maar hoe haal je dan die slang weer uit het water in een 8 meter diepe put. Schoffel, hark, telescoopsnoeimes.... het lukt niet. Toen een haak aan een touw geknoopt en dat in de put laten zakken. Dat lukte, langzaam maar zeker konden we de slang met het gewicht eraan weer naar boven trekken. We trokken ook nog een oude emmer uit de put, zo was die ook weer boven water :-)


Toen konden we even niet meer verder. We dachten een nieuwe slang nodig te hebben waar een koppelstuk voor aan de pomp en een filter aan het andere einde van de slang voorgemonteerd zitten. Net zoals we de bestaande slang hebben gekocht. Vandaag gingen we toch naar Skövde dus daar konden we dan mooi een vervangende slang aanschaffen. Dus de put weer dicht en de materialen opgeruimd. Ondertussen waren we alweer een flink tijdje met dit klusje in de weer geweest en eigenlijk nog geen stap verder.

In Skövde hadden we geluk! We hoefden geen nieuwe slang, we vonden een los koppelstuk als verbinding tussen slang en pomp. 

het koppelstukje

Dat gaan we morgen monteren. Laten we hopen dat dit een kort klusje wordt en er weer liters water uit de pomp stromen bij het zwengelen!

de buis zit aan de pomp gemonteerd en de lange slang die diep de put in gaat moet aan de buis worden gekoppeld

Zoals gezegd...... we hebben een heel gezellig en feestelijk weekend!

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! Wordt vervolgd.....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten