Renoveringsprojecten

woensdag 1 mei 2024

Een zomers 'Walborgsmässoafton' en 'Första maj'.

 Na de post over de wandeling, zondag, dacht ik nadien....'Heb je niet een beetje overdreven, is het niet meer de geluksbeleving die ik ervan had dan dat het de realiteit was van die dag? Die gedachte bleef wat haken tot gisteren.

We ontwaakten met het zonnetje in de slaapkamer en bij het openen van de gordijnen lachte de wereld ons toe. Zelfs zo dat ik tegen Gerrit zei (een week nadat onze tuin voor de laatste keer was bedekt met een laagje vers gevallen sneeuw) ...' Ik doe vandaag mijn korte broek aan'. 

Zo gezegd zo gedaan, de eerste wandeling in de korte broek en 'met zonder jas'. En nog met het zweet op de rug na de wandeling. Echt prachtig zomers weer was het vandaag en we zijn de hele dag in de tuin aan het werk gegaan.

Gerrit snoeide 'wildgroei' uit de greppel achter ons huis, wel een karrenvracht vol. Ik wiedde het siertuintje om de erker heen. Het lijkt een tuintje van niks en toch was ik er een paar uurtjes zoet mee.

Tussendoor zaten we af en toe even lekker op ons terras. Eerst op zuid


maar toen de temperatuur daar steeg tot 31 C zijn we verhuisd naar het terras achter op west waar de thermometer 21 C aangaf. 


Ondertussen ook maar de ene was na de andere aan de lijn en zomaar droog, dat is het lekkere van de was doen in de zomer.

Gisteren was het een speciale dag, het was Valborgmässoafton. Dat is een feestavond gericht op het verwelkomen van het voorjaar. Deze feestdag wordt sedert de middeleeuwen gevierd in Zweden en Finland en heeft een verbinding met de Katholieke heilige Walpurgis. Er wordt gezongen over de heerlijke maand mei en het aanstaande voorjaar ("Sköna maj välkommen till vår bygd igen" eller "O, hur härligt majsol ler") en er worden grote vuren aangestoken. Vanwaar de koppeling aan Walpurgis? Walpurgis was een Abdis, mogelijk een Engelse prinses (710-779), die door Bonifatius naar Duitsland was geroepen. Na haar dood is ze in 870 heilig verklaard. Ze zou bescherming hebben gegeven tegen hekserij en andere boze krachten. In die tijd ontstak men grote vuren die bescherming zouden geven tegen deze boze krachten, een kult die zijn oorsprong heeft in de keltische religie. (Wiki). Dat laatste, de vuren, wordt bij de viering van Walburgsmässoafton nog steeds gedaan. Het vuur dat de donkere winter verdrijft!

Walburgsmässoafton in Göteborg 2024 (foto Mitti.se)

Walburgsmässoafton wordt elk jaar gevierd op de 30e april. Dat is tevens de datum waarop de Zweedse koning verjaart. Die dag is echter niet zoals in NL een nationale feestdag. 

Vandaag, woensdag 1 mei, is wel een nationale feestdag. Mensen hebben vrij van hun werk en net zoals bij Walburg hangt de vlag hoog in top. Het is de dag van de arbeidersbeweging, een dag waarop wordt stilgestaan bij de rechten van arbeiders maar de grondtoon van de dag is het gevoel van internationale verbondenheid.

Gezamenelijke verantwoordelijkheid voor Sverige

Ook vandaag schijnt de zon voluit, we gaan zo direct eerst maar weer lekker wandelen met Gösta.

Heb het goed en ontvang een warme en vooral vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten