Renoveringsprojecten

zaterdag 10 september 2022

Riksdag, Region och Kommun

Het nieuws in Zweden bestaat momenteel veel uit politiek. A.s. zondag is het namelijk verkiezingsdag. Dan wordt er gekozen voor riksdag-, region- och kommunfullmäktige (afgevaardigde). In Nl zou dit zijn de tweede kamer verkiezingen, de provinciale staten en de gemeentelijke verkiezingen. Men kiest dit allemaal in één keer en de verkiezingen vinden éénmaal per vier jaar plaats. Wanneer er problemen zijn en er bijvoorbeeld een kabinet valt dan moet men dit oplossen in de verhoudingen van de laatst gehouden verkiezingen. Tussentijdse verkiezingen zijn er niet. 
Ik kijk alle debatten en dat vind ik erg leuk. Ik ben geïnteresseerd in politiek. Hoe een samenleving is georganiseerd wordt tenslotte geheel bepaald door politieke beslissingen, het hele leven is georganiseerd door politiek, politiek raakt ons allemaal.  Onderwerpen die tijdens de debatten voorbij komen zijn: energie, gezondheidszorg, geweld/criminaliteit, onderwijs en milieu. Voornoemde volgorde komt uit mijn hoofd en heeft niet te maken met een rangorde naar belangrijkheid. De discussies over de energie nemen de meeste tijd. Het rechtse blok wil vooral investeren in het bouwen van nieuwe kerncentrales (wel een stuk of 16) Het linkse blok wil nu ook wel kernenergie maar vooral een goede balans tussen stabiel geleverde (kernenergie) in combinatie met windenergie, water energie, zonne- energie en warmte energie. We hebben hier ook een milieu partij die echter niet zo groot is. De milieu partij heeft hier de rol van de luis in de pels en is zeer kritisch naar hoe de andere partijen de energiecrisis op willen lossen. Zij willen vooral wind energie. De milieu partij is hier niet bijzonder geliefd, waarom dat zo is dat weet ik eigenlijk niet. In de debatten vind ik dat hun partijleider  Märta Stenevi (ze hebben er overigens twee maar Märta Stenevi doet de debatten) het wel goed doet!  

Ebba Busch van de Kristen Demokraterna (KD) vind ik af en toe ongeremd en grof. Ze wordt ook wel eens tot de orde geroepen met de woorden 'Nu är det slut Ebba!! Zo van... nu moet je stoppen Ebba!) So wie so kan ik er niet zoveel christen democratie in terug vinden het is vooral rechtse politiek waar ze voor staan. Jimmie Åkesson is van de Sverige Demokraterna (SD) en dat is een soort van PVV. Hij debatteert in de huidige debatten ordentelijk en scherp maar laat het duidelijk zijn hij, de politiek waar hij voor staat is niet mijn keuze!. 
Annie Lööf vind ik geloof ik wel de leukste. Ze kijkt heel helder in de camera en wanneer Ebba iets te vertellen heeft over de boeren (Annie Lööf is een boerendochter) dat zegt ze 'lägg av' wat zoiets betekent als 'hou je mond' of 'kom op nou'. Lekker direct! Zij is van de Centrum Partij een soort van D66. In deze verkiezingen schuift zij wat naar het linkse blok omdat ze niet wil samenwerken met de SD. Bovendien kan ze geloof ik wel goed opschieten met de huidige ministerpresident/staatsminister heet dat hier, Magdalena Andersson van de Sociaal Democraten (S). Magdalena Andersson blijft in de debatten netjes, zoekt samenwerking waar mogelijk en presenteert zich als 'statsminister'. Ze vraagt de kiezers om haar een nieuw mandaat te geven voor de komende vier jaar, ze is immers pas enige maanden in haar functie actief na het aftreden van Stefan Löfven de voormalige 'statsminister' en leider van S. Helemaal aan de linkerkant hebben we dan Nooshi Dadgostar van de Vänsterpariet (V) een soort van Socialistische partij. Ook zij kan redelijk goed debatteren en formuleert scherp waar haar partij voor staat. Dan blijven er nog twee over. De eerste is de voorman van het rechtse blok Ulf Kristersson van de Moderaterna (M). Hij wil graag het stokje overnemen van Magdalena Andersson. Bij elk debat rolt hij daarvoor de mouwen van zijn overhemd op, klaar voor de strijd. Hij is scherp in het debat echter m.i. vertelt hij niet altijd het hele verhaal. Maar toegegeven....hij heeft zijn woordje altijd goed klaar. De laatste vind ik dan ook wel sympathiek als persoon. Dat is Johan Persson van de Liberalerna (L). Hij komt eigenlijk pas kijken als partijleider omdat er kort voor de verkiezingen een wissel plaatsvond. Hij is echter al jarenlang actief binnen zijn partij. De (L) zitten eigenlijk ook wat in de midden maar hebben zich aangesloten bij het rechtse blok. Persson heeft zijn postuur mee (2 meter ongeveer) en heeft een bulderstem zodat je hem niet kunt missen wanneer hij iets zegt. Het komt heel overtuigend over. 

Het jammere is dat ik op al deze mensen niet mag stemmen. Ik heb dan wel een Zweeds persoonsnummer maar ik ben geen Zweeds staatsburger en ik heb geen stem voor de Riksdag. Dat vind ik jammer want ik betaal hier wel belasting. Het meeste van het belastinggeld dat ik betaal gaat echter naar de regio en naar de kommun en daarvoor mag ik dan wel weer stemmen. Dat ga ik morgen doen in het stembureau naast ons huis. Ik hoef er dus niet ver voor te lopen. Mijn insteek is dat stemmen een groot recht is waarvoor onze voorouders hebben gestreden. Ik blijf hier trouw aan! 

Een van de onderwerpen in de discussie was of we als burgers onze levensstijl moeten veranderen in het omgaan met de hoge energiekosten. Dat is iets waar Gerrit en ik op dit moment en al langer, veel over nadenken. Wat kunnen we doen om minder energie te verbruiken. Vanochtend keek ik even op de app van Tibber, dat is onze stroom leverancier. Op dit moment gebruiken we per dag bij een buitentemperatuur van 18 graden plus minus 12 Kwh. De app zegt daarover dat we het beter doen dan de meest effectieven en veel beter dan het gemiddelde. De app kijkt daarbij naar de afmetingen van het huis en het aantal personen. Ik vraag me vaak af waar we deze hoeveelheid stroom voor gebruiken. 


We geven het in elk geval niet uit aan Gösta, want die heeft het altijd warm :-).

We halen nu steeds alle stekkers uit het stopcontact zodat we geen apparaten meer standby hebben staan met lichtjes en tijdsaanduidingen waar we niet om hebben gevraagd. Ons digitale fotolijstje neemt <10 W per uur en dat hebben we nu niet meer de hele dag en nacht aanstaan. Uitsluitend wanneer we aan tafel zitten te eten. Dat scheelt maar weer. In onze warmtepomp zit 150 liter warm water beschikbaar. Wanneer we douchen, en dat doen we elke ochtend erg kort, dan wordt dat water gelijk weer verwarmd (met dure stroom). We hebben de boel nu zo ingesteld dat de kachel het water weer opwarmt wanneer de stroom het goedkoopst is. Dus niet steeds kleine beetjes opwarmen maar in één keer de hele hap. Overdag gebruiken we weinig tot geen warm water. Zo vinden we het ook helpen wanneer je de mengkraan op koud hebt staan. Wanneer je dan de kraan opendoet dan stroomt het koude water. Staat de kraan op warm dan heb je vaak wanneer je iets afspoelt, de leiding vol warm water loopt terwijl je met het in de leidingen afgekoelde koude water aan het spoelen bent. Dus ook dat doen we nu anders want die leidingen gevuld met warm water die koelen ook weer af zonder dat je er iets aan hebt. Ik strijk nu ook niet meer, strijken kost veel stroom. Ik centrifugeer op 800 toeren zodat de was niet zo kreukt en ik hang het uit. Wanneer ik het opvouw strijk ik even met mijn handen en zo werkt het ook wel. Mochten we nog meer opzienbarende bezuinigingen doorvoeren dan kom ik hierop terug. Zo is het wel even voldoende lijkt me.

We hebben vandaag nog iets opzienbarends gedaan. De afgelopen winter en de hele zomer stond bij ons onze boot op de oprit. We hebben hem niet in het water gelaten omdat we deze zomer te bezet waren met andere zaken en het vermoeden hadden niet goed aan varen toe te komen. We wilden de boot eigenlijk van de oprit af hebben. Naast ons huis hebben we de kerkgrond en hier is een stukje dat de vorige bewoner van ons huis van de kerk mocht gebruiken als houtopslag. Wij hebben de houtopslag op ons eigen terrein en dachten nu dit stukje grond te gaan gebruiken voor het parkeren van onze boot. We onderhouden de grond tenslotte ook en we mogen het van de kerk niet kopen.

Kijk zo was de situatie, de boot op de oprit en Bosse ernaast in het gras. Het was nog wel even een klus om de boot op de kerkgrond te krijgen en de hele oprit stonk naar koppelingsplaten. Geen goede klus voor de auto dus.
Maar kijk het is gelukt, Gerrit heeft de boot keurig langs de rand van de kerkgrond geparkeerd.
Het staat zo aan alle kanten veel beter! Niemand heeft er zo last van. Een goede actie vind ik zelf.


En nu kan de camper weer mooi op de oprit staan want Bosse, die willen we graag blijven gebruiken.Nadien hebben we de eerste vijf kruiwagens gevallen blad opgeruimd. Het is vandaag een wat herfstige dag met wind en donkere luchten. Maar gelukkig geen regen zodat ik mijn was buiten kon drogen.


Dit was het weer voor vandaag. Gerrit en ik wensen jullie een goed weekend toe en ontvang een zeer hartelijke en vredevolle groet van ons. Wordt vervolgd...... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten