Renoveringsprojecten

dinsdag 21 mei 2024

Van Torne naar Flaten

We hebben twee dagen prachtig gestaan in Torne. Torne is een heel klein dorpje gelegen aan het Åsnen meer in het Åsnen National Park. Een heel mooie omgeving. Torne camping ligt aan een kano route en vaak zie je er ook mensen in kleine tentjes overnachten en de volgende dag weer verder trekken. Wij kwamen al op deze camping toen het nog een gemeente camping was en Rune Andersson, een plaatselijke boer, de beheerder was. Op een gegeven moment werd de camping overgenomen door een Deen, dat is nu zeker wel 20 jaar geleden en nu staat de camping weer te koop zagen we op de website staan. 695.000 euro is de vraagprijs. Daar moet je heel wat campinggasten voor ontvangen wil je dat terug verdienen.
Een paar jaar geleden stonden we ook op Torne en waren we verheugd dat de dorpswinkel was gerenoveerd en werd beheerd door het dorp. Ook dat is nu verleden tijd. De winkel is nu omgetoverd tot een soort eethuis met de naam Annorlunda (anders dan anders). In het eethuis is ook nog een klein assortiment 'lanthandel'. Ook de benzine pomp is verdwenen, die zal wel niet meer aan de moderne eisen hebben voldaan denk ik. Zo zie je hoe moeilijk het is om in kleine gemeenschappen toch iets van een winkeltje te behouden. Er is nu een landelijke keten, 24/7 genaamd, die onbemande winkels neerzet. Na elektronische identificatie (in Zweden doe je dat met je Mobil Bank ID) kun je dan je producten wanneer je maar wilt afhalen en de kassa dat doe je met de zelfscan. Maar van gezelligheid en een vriendschappelijk praatje is dan geen sprake, de sfeer in zo'n winkel is toch anders.



Behalve de camping die nu te koop staat en de winkel van Ströberg, die nu dus Annorlunda heet, is er in Torne niets veranderd. Het is eigenlijk nog allemaal net zoals het was toen we er zo rond 1990 voor het eerst kwamen. Wij hadden de camping en het dorpje overigens niet zelf ontdekt, we hadden het getipt gekregen van mijn broer. Ik weet nog dat hij destijds vertelde over het winkeltje van Ströberg, dat die een deel van zijn assortiment (het tuingereedschap (want dat wordt in een echte lanthandel ook verkocht)) gewoon 's nachts buiten liet staan, dat dit nog kon..... Zolang Ströberg de winkel heeft gehad, dit was tot 2018, heeft hij dit vol kunnen houden.

'Torne' was dus het antwoord op de vraag gesteld in mijn vorige blogpost. Zegge en schrijve had ik er één antwoord op gekregen en dat was dan ook nog eens van mijn eigen dochter 😂 Eeuwige roem Greetje, dat is de hoofdprijs.

Vanochtend zijn we weer vertrokken, richting noorden. We staan nu op een camping bij het meer Flaten, dat is in de buurt van Hillerstorp. Ook hier zijn we al eens eerder geweest. We staan echt prachtig, lekker rustig en met uitzicht op het meer en de hele dag in de zon. De camping is vernieuwd, er zijn nieuwe toilet voorzieningen gekomen en een nette receptie en er is ook een restaurantje op de camping maar nog niet geopend. Bij het meer is een heel mooi badstrand en het water blijft tot ver in het meer ondiep. Voor gezinnen met kleine kinderen een mooie plek dus. Met 40 euro per nacht (dat is dan met stroom) vinden we de camping wel aan de dure kant. Hieronder nog even een foto van ons uitzicht.


Morgen trekken we weer verder!

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd.....

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten