vrijdag 14 juni 2019

Tjörn een parel in de archipel......


We staan hier werkelijk heerlijk op camping Vindsö en het weer is goed te noemen. Vandaag overdag hadden we lekker het zonnetje erbij en tegen de avond trok de lucht weer dicht en werd het wat donkerder maar de temperatuur is nog steeds lekker. Het is nu half tien 's avonds en ik zit nog lekker buiten aan zee.
Vandaag hadden we dan een dagje Tjörn. Tjörn is een eiland gelegen onder Orust en nog steeds boven Göteborg. Het eiland is een stuk kleiner dan Orust, iets authentieker ook als je het mij vraagt. Er wonen 15.000 mensen net zoveel als op Orust terwijl dat eiland toch een stuk groter is. We zijn langs de oostkant van Orust naar de verbindende brug met Tjörn gereden, die brug heet ook Tjörnbron (vrij vertaald:'de brug naar Tjörn). Bij die brug zijn we even uitgestapt om deze een eindje op te lopen, dat is niet echt prettig want het verkeer raast langs je heen. Maar het uitzicht op de brug was zo prachtig dat ik er even een paar foto's wilde maken.

Brug met uitzicht oost

Vanaf de brug uitzicht west
 Vanaf de brug zijn we uitsluitend over binnenweggetjes gereden en hebben we de enigste hoofdweg op het eiland zoveel mogelijk vermeden. We zijn als eerste richting Kyrkesund gegaan, dat is richting west. 
Vy över Kyrkesund

Kyrkesund leidt naar een natuurreservaat 'Härön' waar je fantastisch kunt wandelen en waar je met een pondje naartoe kunt gaan. De auto moet je dan achterlaten. Wij hebben dit niet gedaan omdat wij het eiland als geheel graag wilden verkennen. Die wandeling doen we een volgende keer! 
Op de weg naar Kyrkesund toe kwamen we deze molen tegen. Een tijdje hebben we staan kijken naar het dier bij de molen. We dachten dat het een kunstdier zou zijn. Maar dat was niet het geval want na een tijd keerde het zich om. Ietsje later zagen we dat het een paard was dat bij de molen stond. Molens zie je hier niet veel of het zouden al windmolens moeten zijn. In Västra Götaland (waar we nog steeds zijn) staan de meeste windmolens in Zweden. We zien ze overal.
 Dit is wel zo'n beetje een representatieve foto van Tjörn. Om de rand van het eiland een band met hoger gesteente waarop begroeiing en in het centrum van het eiland een golvend landschap. Het eiland zelf is dus eigenlijk een soort van kom waar de wind wat overheen gaat.
Onderstaande foto is genomen in Kyrkesund, weer veel witte huizen maar soms eentje met een geheel andere kleur. Smalle straatjes waar je maar amper met je auto kunt komen.


Skärhamn is de hoofdstad van het eiland en heeft bijna 3200 inwoners. Het heeft een enorme pleziervaartuigenhaven die ook erg vol lag. 

 Skärhamn richt zich geheel op het toerisme, dat is duidelijk te zien. Het havengebied is geheel gerenoveerd en er is nieuwbouw gepleegd. Achter de haven wordt een geheel nieuwe stadswijk gebouwd. Of dit voor permanente bewoning is of voor recreatie dat is me niet duidelijk.

 Vanaf Skärhamn naar Klädesholmen is niet zover. Klädesholmen bestaat uit twee kleine eilandjes. Het eerste eiland steek je over, het tweede eiland staat echt barstensvol met huizen. Geen nieuwe, nee het is een authentiek dorp. Het doet de vraag opkomen hoe het kan dat juist dit eiland zo vol huizen is gebouwd, ik kan het je niet vertellen. Ik stel me dan zo voor dat je vanaf zee deze archipel invaart, je ziet allemaal eilanden of eilandjes en ineens zie je dit eiland tsjokvol huizen staan. Wat een imponerend gezicht zal dat zijn.
Afbeeldingsresultaat voor klädesholmen
 Het leukste plekje van vandaag vond ik eigenlijk wel het onbeduidende Rönnäng. Daar stonden een paar huisjes en het lag daar heel verstild aan het water, er was een heel klein haventje, met kleine bootjes, alles heel bescheiden zou je kunnen zeggen. We hebben er een poosje gezeten aan het water om ons heen kijkend. Het was er zo stil!
Rönnäng

Rönnäng
 Toen we hier stonden, zo aan het einde van de middag begon de lucht dicht te trekken en werd het weer grijzer om ons heen.


Voor ons was dit het keerpunt van vandaag. Gerrit en ik vinden dit een erg mooie omgeving, Tjörn en Orust zijn twee parels aan de westkust, waar we zeker nog eens naar terug zullen keren. We vragen ons ook af hoe het hier in de winterperiode zal zijn. Wellicht dat we er dan ook eens een bezoekje aan wagen.

Morgen gaan we als het weer het toelaat een bezoekje brengen aan Marstrand.

Tot morgen ......









Geen opmerkingen:

Een reactie posten