vrijdag 14 juni 2019

Lekker weer op Orust....

Zo staan we nu op onze nieuwe camping...
Ik werd vanochtend (donderdag)wakker met een slecht humeur. Waarom...dat weet ik niet precies maar ik was chagrijnig. En dat terwijl het nog wel Chang haar verjaardag is!!
Misschien heeft het wel met het weer te maken, de afgelopen nacht viel de regen echt met bakken uit de lucht en hadden we ook nog een beetje onweer en nog steeds harde wind. Het hield me allemaal wat uit de slaap. Maar na een lekkere douche en een heerlijk ontbijt klaarde 'het weer' een beetje op en daarmee ook mijn humeur. 
We zijn vertrokken van de camping bij Hamburgsund en hebben een klein ritje gereden naar het eiland ORUST. Dat nam ongeveer een uurtje in beslag, dat was de duur van ons ritje vandaag en dat vind ik gelijk ook het aangename van deze vakantie dat we geen lange reizen hoeven te maken. Eigenlijk zitten we nog steeds op een dagtocht afstand van ons huis. Aanvankelijk zouden we met de caravan achter de auto ook nog een touristische route nemen maar de wegen waren zo smal dat we dat hebben laten schieten. In plaats daarvan hup naar de camping, de boel installeren en even een kopje koffie met wat lekkers erbij en daarna op ontdekking.



Orust is een eiland aan de Zweedse westkust boven Göteborg, er wonen ongeveer 15.000 mensen. Het eiland is toegankelijk via brug of veerpont. 



 Persoonlijk vind ik het hier nog mooier dan de kustlijn bij Fjällbacka. Daar zijn ook veel eilanden voor  de kust maar die zijn klein en nagenoeg onbewoond. Hier zijn de eilanden groter en begroeid met  bos en vaak ook met huizen erop. Sta je met de caravan aan het water dan is het net alsof je aan een meer staat alleen  heb je eb en vloed en meer water recreatie dan op de de meren.

We hebben nu weer prachtig weer, de zon schijnt, het is lekker warm, we zitten lekker buiten en hebben zicht op een mooie blauwe hemel en de zee en alles sprankelt ons tegemoet. Het ruikt heerlijk kruidig naar alle bloemen en kruidachtigen die  in de bermen en om ons heen groeien. 
Orust is een prachtig eiland. langs de kustlijn vind je de grote rotsen met lichte begroeiing en meer landinwaarts vind je een prachtig sterk golvend coulissen landschap waarin bossen worden afgewisseld met akkerbouw en veehouderij. Langs de kust zijn vele kleine vissersdorpjes en elk dorpje heeft een haven.



 Maar....op Orust vind je ook een ander fenomeen en dat is eentje die we in Noord Zweden ook wel tegenkwamen namelijk uitgestorven dorpen. Er is alleen wel een verschil met Noord Zweden en dat is dat daar de leegstaande huizen in verval raken en hier de huizen in meer dan perfecte conditie verkeren! Er zijn dorpen van redelijk formaat waar het inwonertal onder de 200 is gedoken. Het zijn vrijetijdsdorpen geworden voor goed gesitueerden. Je merkt het, zo'n dorp leeft niet meer. Er wapperen geen wimpels of vlaggen in de vlaggenmasten, de balkons zijn niet 'aangekleed' er zijn geen winkels, de deuren en ramen zitten allemaal dicht terwijl je in Zweden op het platteland vaak ziet dat met mooi weer alles open staat. Deze vrijetijdsdorpen zijn vroeger vissersdorpen geweest maar ik kan me niet voorstellen dat de vissers destijds in zulke kapitale huizen hebben gewoond. Dat is gelijk ook iets wat ik persoonlijk wat minder aantrekkelijk vind in dit gebied dat je aan alles kunt zien dat er veel kapitaal zit. Het gewone, het dagelijkse, het voor iedereen mist zo langs de kustlijn.




Ons uitzicht 's avonds om 10.30 uur
Zo heeft alles twee kanten, voor de economie in deze streek zal het behulpzaam zijn want deze prachtige huizen zullen onderhouden moeten worden. Verder is watersport en alles wat daarmee annex is hier een belangrijke bron van inkomsten.

Wij vertoeven hier heerlijk! We hebben een erg mooie camping gevonden op het eilandje Vindön, een deel van Orust. Dat is vlak naast de brug maar omdat het verkeer door een tunnel gaat en over een hoge brug hoor je dat niet, er zit een bergketen tussen de weg en dit gebied. Het is nog steeds niet druk op de campings, wij staan opnieuw helemaal pal aan het water en de campingbeheerder heeft voor elke plaats hier een houten vlonder getimmerd waar je je tafel en stoelen op kunt plaatsen, alles dik in orde. Je kunt hier ook niet reserveren, de receptie is twee maal per dag geopend, 's ochtends een uurtje voor het uitchecken en 's avonds een uurtje voor het inchecken. Overdag kies je gewoon een mooi plekje uit waar je wilt staan. Een bezoek aan Orust is prima te combineren met een bezoek aan het volgende eiland en dat is Tjörn. Daarover zal de volgende blogpost wel gaan vermoed ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten