zaterdag 15 juni 2019

Een prachtige wandeling over Marstrand.....

Vandaag zijn we naar Marstrand geweest. Marstrand is een toeristische trekpleister gelegen boven Göteborg en onder het eiland Tjörn. Het is een stadje gelegen op een eiland en om er te komen moet je met de ferry, die vertrekt vanaf het voorliggende eiland Koön. De ferryreis duurt ongeveer 5 minuten en kost 3.10 euro voor een dagkaart heen en terug. Op het eiland wonen ongeveer 1200 mensen.
Wij kwamen aanrijden en konden vlot parkeerruimte vinden voor de auto; in de maand juli zal dit lastiger zijn denk ik. Zelf vond ik niet duidelijk aangegeven waar je moest zijn voor de ferry, we zijn als schapen anderen gaan volgen en kwamen zo op de goede plek aan. Het overtochtje met de ferry stelt niks voor en is zoiets als wanneer je bij Amsterdam met de pont het IJ overgaat waarbij je achter het Centraal station uitkomt. Maar met het pontje heb je wel een prachtig uitzicht op het stadje en de haven en de vesting.



Marstrand had in vroegere tijden handel als voornaamste bron van inkomsten maar ook de (haring) visserij is er van belang geweest. Tegenwoordig is het heel duidelijk dat toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor het stadje is. Het is een eldorado voor zeilers. De jaarlijkse bezoeken van koning Oscar II hebben Marstrand als badplaats zeker op de kaart gezet. Hij heeft er een standbeeld voor gekregen.
Bijna alle huizen zijn er van hout en er wordt veel gerestaureerd. Aan de kade vind je veel kleine winkeltjes met voornamelijk kleding en souveniers, ook voor een natje en droogje kun je daar op de kade prima terecht.
Toen wij er waren was het er gezellig druk. Ons plan was om eerst even door het stadje te lopen om vervolgens een wandeling over het eiland te gaan maken. Voor we gingen wandelen hebben we eerst even de sfeer van het stadje geproefd en hebben we aan de kade een kopje koffie gedronken.
Het stadje is echt mooi om te zien. Hieronder een fotoimpressie:

een deel van de haven...

het stadsplein met hotel op de achtergrond...



het kerkje...


Hier wonend heb je echt het mooiste plekje van de hele stad!!

Op de foto hieronder zie je een kaart van het eiland met daarop de wandelroutes. Wij zijn helemaal om het eiland heen gelopen, een klauterpartij over de rotsen met steeds een prachtig uitzicht over de 'skärgård' (scherenkust). Die wandeling is met elkaar ongeveer 5 km en is werkelijk schitterend. Her en der staan bankjes zodat je even kunt gaan zitten om van het prachtige uitzicht te genieten. We troffen het erg met het weer want het was een warme dag, 27 graden vandaag, maar door de sluierbewolking geen brandende zon. Een ander iets wat wij erg leuk vonden was dat het leek dat er een zeilwedstrijd gaande was. We zagen allemaal dezelfde zeiljachten met solozeilers aan het roer. Erg leuk om te zien.
Marstrand Zweden
De volgende foto's geven een beeld van de wandeling over het eiland:









door het oog van de naald is een onderdeel van de wandeling...


 En zo kom je na 5 km weer bij het stadje uit  maar dan natuurlijk precies aan de andere kant.
Wat we heel leuk vonden is dat we tijdens de wandeling in de verte langs de skärgårdkust een Lemsteraak zagen varen. Hij was te ver weg voor een scherpe foto maar het was een prachtig gezicht.


 Ik heb nog even gezocht in de haven of ik hem terug kon vinden maar volgens mij is hij doorgevaren naar het eiland Tjörn.

zo vaar je vanaf zee Marstrand binnen.
Societetshuset

Dit huis is gebouwd in 1886 en huisvestte de adel wanneer die op het eiland vertoefde. Toen wij er waren was het de locatie voor een bruiloft vandaar de wit gedekte tafels.

een van de oudste huizen...

 En hier staan wij na het afronden van de wandeling.


ik ben er even speciaal voor gaan staan.

We hadden een prachtige dag en het uitstapje was zeer de moeite waard! De reis terug voerde ons nog een laatste keer over Tjörn en over Orust maar dan wel de kortste route.
Voor nu zit onze vakantiereis erop, morgen gaan we weer naar huis!


Wordt vervolgd.....

1 opmerking: