zondag 19 mei 2019

The day after.......


Nederland.....gefeliciteerd na 44 jaar dan eindelijk!

Eerst maar weer even het weerbericht achteraf....De dag begon vanochtend een beetje druilerig, het heeft de hele nacht een beetje gedrupt, niet echt regen, halverwege de dag klaarde het flink op en werd het zomaar een prachtige zomerse middag terwijl wij aan de wandel waren. Ineens werd de lucht strakblauw. Heerlijk!
Suzanne en Fredrik kwamen vandaag. Ze wilden natuurlijk ook even de boot bekijken. Na de koffie met wat lekkers zijn we aan de wandel gegaan. Even naar Näs om onze ligplaats te laten zien en daarna door het bos. 

Hier dacht ik nog van ....houden we het droog

200 meter verder had ik daarover geen zorgen meer
 Het was vandaag een dag vol met Kärleks möten (liefdevolle ontmoetingen). Eerst zagen we twee slakken innig verenigd en een eindje verderop twee torren die elkaar wel zagen zitten.

 Suzanne vond het foto's nemen wat grensoverschrijdend want voordat je het weet sta je op internet, Gerrit zei nog dat zulke foto's zonder toestemming niet geplaatst mogen worden maar ik kon het niet laten.
Toen we in Näs even lekker aan de rand van het meer zaten waren we zomaar getuige van een happening. Ineens kwamen er een serie oude auto's aanrijden. Meestal zijn oude auto's hier grote Amerikanen maar deze keer was het heel beschaafd. Ik denk dat ze een puzzeltocht aan het rijden waren want er moesten ook vragen worden ingevuld. Zelf ben ik geen fan van oude auto's, ze vervuilen extra, maar ja een happening in Näs, dat is wel een vermelding waard.
Ze werden ook nog eens mooi neergezet
 Fredrik vertelde nog dat zulke oude auto's hier in Zweden ook belastingvrij mogen rijden, net als in Nederland. Zelf zou ik ze wel per kilometer laten betalen maar ja....ik ga er niet over.
En terwijl we daar zo zaten aan het Viken werd de lucht echt strakblauw.

 In het bos was het ook heerlijk, druk met vogeltjes die allen hun hoogste lied zingen. De natuur is hier sowieso prachtig nu.




Wordt vervolgd....


In het nieuws in Sverige:


Sverige

Greta Thunberg blir hedersdoktor

Foto: Jean-Francois Badias/AP

Samtidigt som den svenska klimataktivisten Greta Thunberg får pryda förstasidan på tidskriften Timekommer nyheten att hon ska utses till hedersdoktor.
Een aantal keren postte ik op mijn FB al een artikeltje over Greta Thunberg en haar schoolstakingen voor de Rijksdag in Stockholm met als doel de wereld te redden van de steeds toenemende CO2 uitstoot. Zo kreeg zij bijvoorbeeld in de klimaattop tijd voor het houden van een toespraak waarin ze geen blad voor de mond neemt en mensen toespreekt op hun eigen persoonlijke verantwoordelijkheid. Ze reist in haar vrije tijd ook Europa door op uitnodiging om haar kennis te delen maar ook om anderen te inspireren haar te volgen in haar protest. 
Vandaag staat er in de krant  DN opnieuw een artikeltje over haar. Ze krijgt een eredoctoraat in België, universiteit van Bergen (Mons), samen met  de voormalige Franse milieuminister Nicolas Hulot en de Britse econoom Nicholas Stern.
Stern publiceerde in 2006 een opmerkzaam rapport over de kosten die de opwarming van de aarde met zich meebrengt wanneer we niets doen aan die opwarming, Hulot, de Franse milieuminister, is vorig jaar afgetreden uit frustratie dat het kabinet niet genoeg deed met betrekking tot het klimaatprobleem.
Greta Thunberg mocht voor haar strijd al diverse prijzen in ontvangst nemen, ook is ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Ze stond op de cover van Time Magazines en staat hierin op de lijst van de 100 meest invloedrijke personen.
10 oktober vindt de uitreiking van het eredoctoraat plaats.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten