donderdag 2 mei 2019

Wordt het nu weer winter......?

Het lijkt wel weer winter te worden zo koud is het. Vanmorgen was het 5 graden buiten tot in het middaguur, daarna steeg de temperatuur naar 7 graden maar met de harde wind voelde het steenkoud aan. Ik heb besloten vandaag binnen te blijven en mijn tweede mat af te weven, twee uit een serie van drie. 
Dat is gelukt! Maar eens kijken wanneer ik aan de derde mat toekom.
Gerrit heeft vandaag onze grasmaaier een technische servicebeurt gegeven, nieuwe olie, nieuw filter, luchtfilter schoon geblazen, banden weer op spanning, accu opgeladen, messen geslepen....Daarna heeft hij bijna in de vrieskoude ook het gras maar gemaaid. Dus de eerste snee van dit jaar is eraf!

Zo op de foto's lijkt het prachtig weer maar schijn bedriegt. Let maar eens op het dikke gewatteerde vest en de wintermuts. De handschoenen ontbreken nog maar net.
Vannacht heeft het eindelijk heerlijk en veel geregend. Het geluid van de op het dak kletterende regen klonk me als muziek in de oren. Een heerlijke begin voor onze nieuwe aanplant in de tuin. We hadden net gehoord dat het niveau van het grondwater in onze provincie zorgelijk laag is. Wanneer ik naar de weerberichten kijk komt er volgende week nog veel meer regen. Of dat genoeg is betwijfel ik maar alle beetjes helpen denk ik dan maar. Zelf proberen we zuinig om te gaan met water. Wanneer we bijvoorbeeld voor de afwas warm water nodig hebben duurt het eventjes voordat dit warme water in de keuken is. Het water voorafgaande aan het warme water vangen we op voor thee en koffie, zo verspillen we niets. We douchen kort en hebben geen badkuip. 
Verder hadden we hier vandaag een rustige dag. 
Waar ik mijn lezers nog wel op wil attenderen is de blog van Marja Wagemans. Zij schrijft in haar laatste blog over slow TV in Zweden in haar blog met als titel ' Een lange wandeling'. Hierin heeft zij een aantal bijzonder links geplaatst naar beelden van elanden die naar hun zomer gebied trekken. Erg mooi om te zien en van harte aanbevolen en hieronder de link.


In het nieuws in Sverige vandaag:
Zowel in de Dagens Nyheter als SVT nyheter items over het buitenleven. De DN schrijft over wandelen in de natuur aan de hand van een interview met twee wandelvriendinnen die al sinds hun middelbareschooltijd samen wandelen. De teneur van het het artikel is dat je lekker tot jezelf kunt komen in de natuur en dat wandelen meditatief en ontstressend werkt en je ook prima ook je kinderen op jonge leeftijd kunt meenemen. Daarnaast stellen ze dat het niet nodig is om een dure wandeluitrusting aan te schaffen. Je kunt beginnen in je jeans met een paar goede wandelschoenen, dan kom je een heel eind.
In de SVT nyheter een item over de ontwakende slangen. In Zweden zijn twee soorten giftige slangen namelijk de adder en de ringslang. De belangrijkste inhoud is wat te doen wanneer je wordt gebeten door een slang. Deze vraag wordt gesteld aan een bioloog. Hij zegt dat het vooral belangrijk is rustig te blijven en niet in de stress te schieten. Ga zitten en bel een vårdcentral (huisartsenpost) met de vraag wat te doen. Weet dat je niet doodgaat aan een beet. Zeker wanneer dit een beet in benen of handen betreft. Word je gebeten in hals of gezicht dan is het belangrijk wel een ambulance te bellen. Ook wanneer kinderen of honden worden gebeten is rustig blijven en niet in de stress schieten niet genoeg. Bij kinderen een ambulance bellen en bij een gebeten hond contact opnemen met de dierenarts. 
De bioloog vertelt ook dat de reactie op een beet is dat er weefsel gaat zwellen. Normaal gesproken is dit niet dodelijk. In Zweden worden ongeveer 200 tot 300 beten geregistreerd per jaar waarvan eentje met dodelijke afloop. Ga je het bos in doe dit dan met goede schoenen of laarzen en een lange broek. Normaal gesproken bijt een slang niet. Dat doet deze uitsluitend wanneer hij zich bedreigd voelt. Dus daag de slang niet uit maar laat hem rustig liggen en blijf op afstand
Dit was het weer voor vandaag!
Wordt vervolgd....

3 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Ha, ha, ik wist eigenlijk niet eens dat het al online stond. 's Ochtends na het ontbijt lees ik de kranten en kies ik mijn onderwerp en werk ik dit alvast uit. Meestal schrijf ik 's avonds mijn blog af. Maar blijkbaar had ik uit routine al op publiceren gedrukt, dat had je zeker wel door??

      Verwijderen
    2. Het viel mij wel op dat er alleen een nieuwsitem was. Nu staat de rest er ook bij :-).

      Verwijderen