vrijdag 3 mei 2019

Geen bloemen maar witte sneeuw en een zwarte schoorsteenveger met 10 plussen.......


Ja hoor weer een beetje winter! Vanochtend om zes uur moest ik naar het toilet en dan kijk ik ook altijd eventjes naar buiten. Je weet hier maar nooit wat er in je tuin scharrelt. Ik dacht eventjes dat er nu wel hele dikke bloemen naar beneden waaiden. Het is namelijk zo dat onze Esdoorns in bloei staan en kleine gele bloemen hebben. Gisteren waaide het nogal en daardoor waaiden die bloemen van de bomen af met als gevolg dat nu alles geel is. Dus toen ik vanochtend wat zag dwarrelen, ik had natuurlijk de bril ook niet op, dacht ik als eerste dat het bloemen waren. Maar toen ik nog eens beter keek(voor zover dat gaat bij mij zonder bril) zag ik dat het sneeuwvlokken waren! Erg dikke vlokken. Het dak van de altan was wit evenals de dakpannen en het gras voor was ook wit. Je houdt het toch niet voor mogelijk, mei en dan nog eens sneeuw.


Ik was net zo blij dat het gisteren had geregend en het gras zo mooi groen begon te kleuren. Nu was het weer wit. Ik ben maar weer mijn bed ingedoken en toen ik later wakker werd was de sneeuw weer helemaal verdwenen net alsof het een droom was geweest....maar gelukkig hadden we de foto's noch!

Het is toch altijd wel weer indrukwekkend wanneer er voor je voordeur zo'n zwarte vent staat, zwarte kleding, zwarte muts, zwarte handschoenen en roetveeg strepen op het gezicht. Vandaag zou de schoorsteenveger komen. Voor de verzekering moet dat elk jaar. Een schoorsteenveger is hier niet zomaar iemand die de schoorsteen veegt maar het is een man (vrouwen heb ik nog niet ontmoet in dit beroep) van statuur. Toen wij onze Karl-Johan wilden laten bouwen moest de schoorsteenveger eerst een keuring doen en een schriftelijke toestemming schrijven die wij bij de gemeente moesten inleveren. Pas daarna kregen we de vergunning. Deze schoorsteenveger is ons bijzonder goed bevallen. We konden gemakkelijk contact leggen via de email, we kregen noch diezelfde dag een bericht terug, hij kon op korte termijn komen en hij kwam op de afgesproken tijd dat zijn al vier plussen. Hij was vriendelijk en voorkomend en communicatief en werkte nauwgezet en schoon. Hij vroeg netjes aan mij of hij zijn meegebrachte stofzuiger mocht aanzetten in de keuken. Dat zijn alweer vier plussen. Het vegen van de kakelugn was nog een heel gebeuren. De messing deksels moesten er worden afgeschroefd en door de opening ging hij dan het betreffende kanaal vegen met een metalen borstel die hij in de rondte liet draaien met zijn arm. Ook de zuigmond moest in het kanaal om de boel op te zuigen. De kakelugn heeft vijf kanalen dus dat was nog wel even een klusje. Na afloop zei hij dat alles er prima uitzag en Gerrit kreeg een compliment voor zijn manier van stoken. Er zat niet veel aanslag in de kanalen. Hij heeft de hele kakelugn ook netjes uitgezogen (wat Gerrit voor het vegen ook al even had gedaan) en alles ook weer keurig opgeruimd. Toen hij weer weg was was het net alsof er niets was gebeurd. 
Ik heb hem nog even netjes verteld dat ik foto's van hem had genomen en toestemming gevraagd voor het plaatsen van de foto's op mijn blog. Hij had geen bezwaar en vond het prima! Deze mag van ons wel weer komen en dat hoeft pas over twee jaar omdat er nu maar weinig aanslag in de kanalen zat. Ja en als de schoorsteenveger dat zegt dan schikt de verzekering zich hiernaar. Wat een gezag! Dat scheelt maar weer.




Nadat alle kanalen weer netjes schoon waren hebben Gerrit en ik nog een paar uurtjes in de groentetuin gewerkt en kon ik ook op de stroom van de zonnecellen de wasmachine 3 keer laten draaien. Vandaag hadden we weer 31,5 kwh opbrengst, een prima stroomdag.

In het nieuws in Sverige

Afbeeldingsresultaat voor SAS piloten staken
SVT nyheter opent vandaag met een bericht over de stakingen van de SAS piloten. Die laatsten hebben een week gestaakt voor een flinke loonsverhoging van 13 procent over drie jaar. Een week staken heeft de SAS enorm veel gekost met het uitvallen van 4000 vluchten en veel reizigers, enkele honderdduizenden, hebben narigheid ondervonden tijdens hun geboekte SAS vliegreis. Gisteravond laat is er een overeenkomst gesloten waarin een verhoging van het loon is vastgelegd op 11 procent over drie jaar en de keuze voor piloten om op lange of kortere afstanden te vliegen. Piloten worden ook meer over een langere periode ingeroosterd zodat zij hun privé-leven beter kunnen plannen en indelen. Ook zijn er afspraken gemaakt over verbetering voor piloten in het ontslagrecht. Alle partijen zeggen gelukkig te zijn met het behaalde resultaat.

Afbeeldingsresultaat voor ICA
Dagens Nyheter (DN) opent met een artikel over de ICA, zeg maar de Zweedse Albert Heijn. De ICA gaat nu bereid voedsel aan huis bezorgen. Het gaat dan over Pizza, Hamburgers en Salades. Dit wordt nog niet heel grootschalig aangepakt, er zijn 10 winkels geselecteerd verdeeld over het hele land voor een proef. 
Wat eigenlijk leuker is om te lezen is dat men ook maatregelen gaat treffen om het weggooien van voedsel met 50 % te beperken. Er zal niet uitsluitend meer worden geselecteerd op vervaldatum van het product maar voor versheid worden in de toekomst ook andere criteria ontwikkeld en gebruikt. Tevens wil men producten die over datum zijn gaan gebruiken voor het maken van shakes, vruchtensappen en marmelade.
De ICA draait goed, zo schrijft de DN de winst is gestegen van 27.181milj SEK naar 28.098 milj SEK
In het artikel staat ook een link naar de omzet en winstcijfers van alle ICA's Zo ook naar die van ons dorp. Onze ICA heeft een omzet van 10.545.000 SEK en een winst van  253.000 SEK. Die cijfers zijn 'före skatt' dus daar moet nog belasting van af. Het lijkt dus wel goed te gaan met onze ICA. 
Afbeeldingsresultaat voor SD och Liberalerna
Svenska Dagbladet opent vandaag met een artikel over een gezamenlijke Persconferentie Van Sveriges Demokraterna (SD) (zeg maar de Nederlandse PVV en de Liberalerna) over de aanstaande EU verkiezingen. Dat is opzienbarend omdat de Liberalerna zich altijd ernstig hebben verzet tegen samenwerking met de SD. Hierin speelt mee dat Jan Björklund zelf twee geadopteerde kinderen heeft waaraan hij heeft beloofd nooit te gaan samenwerken met de SD. De standpunten verschilden ook, SD is tot nu toe naar buiten getreden met Svexit achtige uitlatingen en de Liberalerna wilden meer samenwerking binnen de EU. Iedereen is dus erg nieuwsgierig naar wat er zal worden gepresenteerd in de gezamenlijke perstref. Later las ik in de krant dat de perstref ging over een mededeling dat de beide heren samen op tournee gaan om zo 3 keer met elkaar te debatteren over de EU(verkiezing).

Dit was het weer voor vandaag. Ik wens een ieder een heel goed weekend toe!

Wordt vervolgd!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten