dinsdag 30 april 2019

Välkommen sköna maj.....

Het is vandaag 30 april, de koning is jarig maar dat is geen vrije dag zoals met koningsdag in Nederland. Ik heb net de krant er even op nageslagen maar er staat geen enkel berichtje in over de verjaardag van de koning. Dat is wel een heel verschil met Nederland. Na het bereiken van de volwassen leeftijd van 18 jaar is een verjaardag hier sowieso wat minder gedoe. Slechts de ronde getallen worden gevierd.  Wel ik hoop maar voor de koning dat hij wel een lekker kopje koffie met taart heeft gehad vandaag.
Vandaag is overigens om een andere reden een speciale dag. Het is vandaag Valborgsmässa. Ik heb hierover al eens eerder geschreven maar het is wel leuk om het opnieuw even uit te leggen, zeker omdat we het zelf ook mee hebben gevierd.
Valborg heeft zijn naam te danken aan een Duitse abdis, geboren 710 in Engeland als nichtje van Bonifatius en overleden in 779 en heilig verklaard op 1 mei 7??. Haar naam was Walpurgis. Walpurgisnacht wordt gevierd in de nacht van 30 april-1 mei. Men dacht, in vervlogen tijden, dat in deze nacht de boze geesten vrij spel hadden. Het was deze nacht dat de winterdemonen moesten worden verdreven.Tijdens deze nacht komen heksen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn op bezemstelen, kattenstaarten, rieken, dorsvlegels of andere vervoersmiddelen die heksen gebruiken, om feest te vieren. Walpurgis was in de middeleeuwen een populaire heilige en ze was patrones van de boeren, zeevarenden en huisdieren.
In Zweden steekt men sinds de 18e eeuw grote vuren aan op deze dag en zingt men liedjes over de lente, wellicht om de winterdemonen te verdrijven. In het verleden werden die liederen gezongen door studenten, de grootste en meest traditionele lentefeesten werden gehouden in Uppsala en Lund, de oudste universiteitssteden in Zweden.
Het kerkkoor zingt voorjaarsliederen
Ook wij hebben Valborgsmässoafton gevierd vandaag. Een feestje georganiseerd door de hembygdsförening waarvan wij lid zijn geworden. Wij hebben de lente verwelkomd door te luisteren naar de lenteliederen gezongen door het kerkkoor en door het luisteren naar een voorjaarsspeech uitgesproken door onze overbuurman.
De speech...

De hele viering duurde ongeveer 3 kwartier en na afloop was er koffie en broodjes met warme worst te verkrijgen. Dit laatste hebben we even aan ons voorbij laten gaan, we hadden net onze maaltijd achter de kiezen.
De koffie staat klaar...
Op het veld lag ook nog een grote stapel met snoeihout klaar om aangestoken te worden maar dat kon niet doorgaan. In onze provincie geldt namelijk een algeheel openvuur verbod.

Dit brengt mij bij mijn eerste 'vandaag in het nieuws' item:

Sverige

Eldningsförbud inför valborgsmässoafton



Hier staat het in de krant: 'een vuurverbod vanavond!'  In grote delen van het land. Bos en grasland zijn te droog en het aansteken van een vuur brengt te grote risico's met zich mee.

De heksen kunnen dus vanavond hun gang gaan en een groot feest vieren, ze zullen niet worden verdreven door het vuur. Wel ik gun het ze na al die jaren om nu eens een lekker feestje te vieren.

Wij hebben de hele dag al genoten van het buiten kunnen zijn. We hebben vandaag weer heerlijk in de tuin gewerkt. Ik heb er een paar foto's van genomen.

Dit was het dan weer voor vandaag. Ontvang een hartelijke groet van mij en....

wordt vervolgd.....










Geen opmerkingen:

Een reactie posten