maandag 15 april 2019

Seringen en andere dingen.....


 Het was vandaag een heerlijke voorjaarsdag en Gerrit en ik hebben de hele dag in de tuin gewerkt. En omdat de zonnecellen een topproductie leverden heb ik twee wasmachines gedraaid en lekker buiten aan de lijn laten drogen. 
In de tuin hebben we de Seringen vrijgemaakt van Zevenblad en we hebben onze Seringen haag verlengd en bemest. We willen graag de auto's van de buren een beetje uit het zicht hebben. Op de parkeerplaats staan namelijk niet uitsluitend de auto's die ze gebruiken maar ook de auto's die ze gebruikt hebben. Dat is een fenomeen wat men in NL niet zo kent, het behouden van de afgedankte auto's (ik denk zelfs dat dit er niet is toegestaan). Ik zie de lol er ook niet zo van in, waarom laat men gebuikte auto's jaren naast het huis staan... Ik ga dat echt eens aan iemand vragen.
In elk geval planten wij nu een Seringen haag. Ergens in onze tuin staat een grote seringenstruik met daaronder allemaal loten. Die scheppen we heel voorzichtig uit en verplaatsen we naar de andere kant van de tuin, nl langs het hek met de buren. We kunnen overigens goed met de buren, Björn kwam nog even een praatje maken toen we druk bezig waren.

Op de foto hieronder zie je in de verte de vier ooit gebruikte auto's staan.

en op de foto hieronder staat een ooit gebruikte auto van de nieuwe buren. Hun huidige auto lijkt vrij nieuw dus die houdt het gelukkig nog wel even vol.



 Maar nu staat er een haag of is het een heg? Ik lees op Wiki dat je een haag een aantal keren per jaar moet knippen om hem netjes te houden, een heg daarentegen mag zijn eigen gang wat gaan en hoeft uitsluitend 1 keer per jaar een beetje bijgesnoeid te worden. Dat geldt voor onze aanplant, het is dus een heg! Maar wat zal dat straks mooi staan met al die paarse en heerlijk ruikende Seringen. 
Na het werken in de tuin hebben we aan het einde van de middag even heerlijk in het zonnetje op ons terras gezeten, genietend van het uitzicht. We hebben een beetje zitten filosoferen of we misschien de kerkgrond naast ons huis nog willen en kunnen aankopen. We onderhouden nu dat stuk altijd al en we zouden daar mooi een aantal zaken kunnen stallen zoals de boot, de aanhanger en de caravan. Daarvoor moet er een brief naar de afdeling grondbeheer van de kerk en die zit in Skara. Daar moeten we maar eens voor gaan zitten, zo'n officiële brief.
Nog steeds staan al mijn kamerplanten in bakken, de proef loopt nog. De planten zien er goed uit! Ik zie dat de terracotta potten vocht regulerend werken. Eerst zuigen die potten zich vol vocht en wordt de aarde heel nat, zo nat dat ik denk van gaat dit wel goed komen? Maar wanneer de zon gaat schijnen, droogt het terracotta op en trekt het een deel van het vocht uit de modder. Ik zie ook dat de ene fles veel eerder leeg is dan de andere. Er zijn dus blijkbaar grote drinkers en kleine drinkers. We horen ook de hele dag de flessen 'ploppen', dan gaat er weer een luchtbelletje naar boven. Vandaag had ik twee lege flessen terwijl op een andere plaat de fles nog bijna vol zit. Ik zie nog geen verschrompelde of omgekrulde bladeren, geen vlekken op de bladeren of bruine randjes of slappe stelen, nee in tegendeel alles staat er fris bij. 
Op de foto hieronder zie je mijn verzameling succulenten. Die kunnen vol in de zon en ze hebben maar een geringe waterbehoefte. Die laat ik mooi in hun pot staan. In de kelder stond er ook nog eentje tussen de geraniums (die laatsten probeerden we te laten overwinteren, ze staan nu weer buiten op een beschut plekje) die succulent in de kelder was ook nog eens flink gegroeid en had jongen gekregen. Hoe is het mogelijk zo in de winterrust.



Hij ziet nog een beetje bleekjes maar dat zal wel bijtrekken in het zonnetje.
Hier zie je mijn planten uit de woonkamer die ik daar ook op de platen heb staan, zo blijven ze in de omgeving waarin ze gewend zijn.


Zo aan het einde van het blog schrijven hoor ik net van Gerrit dat de Notre Dame in Parijs in de brand staat. Dat is niet best natuurlijk en wat een verlies van cultuurhistorie. Erg jammer. Morgen zullen we er wel meer over weten.

Wordt vervolgd.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten