donderdag 4 april 2019

20 panelen op het dak...

Vanochtend moesten we alweer vroeg uit de veren omdat rond 7.00 uur de monteurs voor de zonnepanelen zouden komen. In mijn slaap hoorde ik de bel al en ook hoorde ik de honden blaffen. Dus ik zei tegen Gerrit, ' ze zijn er al'! Gerrit eruit en kijken maar er was nog niemand. Kon hij rustig even douchen en ik wakker worden.
7.00 uur waren ze er. Tijdens het ontbijt heb ik lekkere kanelbullar gebakken. Voor de monteurs voor bij de koffie. Ik hoefde geen koffie te zetten, die hadden ze zelf meegenomen maar de verse kanelbullar sloegen ze niet af. Ik heb een schaal vol op de altan neergezet en ik kreeg hem bijna leeg weer terug. Ik hoop maar dat ze smaakten!

 Even tussendoor, ik hoorde vanochtend op de radio dat er bij Hornborgasjön vandaag 27.000 kraanvogels zijn geteld, een record!! Wij horen ze nu ook elke morgen en avond, echt prachtig.

Hieronder zie je de monteurs druk aan het werk op ons dak. De stellingen werken prima zo te zien. Eerst moet de rails worden gemonteerd waarop de zonnepanelen worden bevestigd.

 We moesten ook nog een plek bedenken voor de omvormer. Wij meenden dat die net als in de Westerein binnen opgehangen moest worden, op de zolder of zo maar de elektricien zei dat die beter buiten kon hangen. Die omvormer komt nu bij de deur van de kelder, onder de brug naar de altan. Vanaf de omvormer gaat er een stroomkabel door de kelder naar onze meterkast in het trapsgat naar de kelder. De elektricien heeft het keurig gemonteerd en heeft en passant ook nog een nutteloos kabeltje van het oude brandalarm ontkoppeld in de meterkast. Zijn we dat ook maar weer kwijt.
Bij de deur onder de brug daar komt de omvormer
Dit is em! In het display kunnen we aflezen hoeveel stroom er wordt opgewekt.
 Bij de omvormer hoort ook een webpagina en een app zodat we constant en overal onze productie kunnen aflezen. Maximaal kunnen we nu 6 kwh  per uur produceren. We hopen nu maar op veel zon.

Zo rond het middaguur lag dan de eerste cel op ons dak. Drie uurtjes later lagen ze er alle 20.
Het eerste paneel ligt in het hoekje rechts-onder

Mohamed bedankt zijn collega's en neemt afscheid

Wij hebben Mohamed, eigenaar van het installatie bedrijf, hartelijk bedankt voor de inzet, het is heel  keurig gedaan en ook heel snel. Ik vind het nog steeds geen mooi gezicht maar ik ben wel blij dat we ze nu hebben. Een dingetje werkt nu niet meer en dat is Gerrit zijn stroomverbruikmeter. Bij overproductie loopt de stroom de andere kant uit en daarmee kan de stroomverbruikmeter niet uit de voeten. Ik zit daar niet zo mee wat dat apparaatje piepte altijd wanneer het stroomverbruik op een maximum zat. Ik had daar altijd wat een hekel aan. 
Een ding moet er nu nog gebeuren en dat is dat we nog een nieuwe meter moeten hebben. Die moet namelijk bijhouden wat we verbruiken en aan het net leveren want voor dat laatste krijgen we een vergoeding terug van het energiebedrijf dat de stroom levert en via de belasting..

Ik ben blij met onze zonnecellen. Het geeft me een goed gevoel dat we nu een deel van onze stroom zelf op kunnen wekken. Alle beetjes helpen....toch?

Een oud huis met hypermoderne cellen op het dak
 Voor vandaag was Gerrit de vraagbraak voor alle werkers en zat ondertussen wat administratie te doen, ik had me teruggetrokken in de logeerkamer om daar het schilderwerk een stap verder te krijgen. Ondertussen moesten we ook nog even met onze honden naar Karlsborg voor de jaarlijkse inentingen. Dat is allemaal goed verlopen al vonden Arvid en Fynn het wel een beetje griezelig. Al met al was het een gevulde dag!!

Voor vandaag zijn we weer bijgepraat....wordt vervolgd......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten