donderdag 28 maart 2019

We snoeien door....

Wat hebben wij de laatste dagen heerlijk voorjaarsweer. Dat begint al direct 's ochtendsvroeg, gordijnen open en uitzicht op een stralend blauwe lucht. Dat vind ik echt zo heerlijk, dan lacht de dag je al tegemoet.
Na het ontbijt laten Gerrit en ik dan de honden uit. Voordat we vertrekken kijk ik op de buitenthermometer en die stond vandaag bij de voordeur in de zon en uit de wind op 18 graden. Dan kan ik zonder jas, in alleen het vest. Heerlijk, wat geeft me dat een heerlijk voorjaarsgevoel.



Gisteren liepen we door het Vångdalen en zag ik weer twee kraanvogels die tegen elkaar of tegen ons stonden te roepen. Prachtig. Vandaag hoorde ik op de radio dat bij Hornbergasjön, de plek waar de Kraanvogels landen wanneer ze de 800 km van Hamburg in één keer hebben gevlogen en waar ze worden bijgevoed, meer Kraanvogels waren dan ooit, wel 20.000. Zaterdag gaan we er heen om te kijken, ik hoop maar dat er dan geen 20.000 andere mensen zijn met het zelfde plan want dan zien we nog niets.

Met het mooie weer werken we door in de tuin. We snoeien de appelbomen. Dat vinden we een hele klus. Onze appelbomen zijn al oud maar waren hevig verwaarloosd toen wij hier kwamen. 3 jaar terug hebben we geprobeerd om er wat model in te snoeien maar toen kregen we op de kop van Gauke, destijds Greenkeeper op Lauswolt en boomdeskundige. Maar ja wat moesten we. Natuurlijk hebben de bomen de afgelopen jaren veel waterloot gevormd. Dat hebben we nu weggesnoeid of bijgesnoeid. Twee bomen zijn aan het afsterven. Eentje hebben we helemaal teruggesnoeid op de stam om te kijken of die dit jaar nog iets gaat doen. Het deel wat we eraf hebben gehaald zat vol moet houtstof, de kern was vergaan, die boom had vorig jaar ook geen appels meer gegeven. Doet die boom niets meer dan halen we hem volgend jaar weg en planten we daar een nieuwe appelboom. De andere bomen doen het goed en krijgen weer een beetje vorm terug. We hopen natuurlijk dat de snoei van dit jaar maakt dat de groei wat meer in de takken gaat zitten die wij wel wat sterker willen hebben. We zullen zien. Misschien moeten we deze zomer ook wat snoeien zodat  niet alle energie in het vormen van waterloot gaat zitten. We doen ons best, maar we zijn geen deskundigen, de deskundige die we bij de bomen hadden zag het snoeien van de appelbomen niet zitten.
Zelf zat ik vandaag deels weer in het blad. De restanten van de herfst opruimen. Nu kan de zon op het gras schijnen zodat het kan gaan groeien. Ook heb ik de oprit gefatsoeneerd en het grind dat bij het sneeuwschuiven van de oprit in het gras terecht was gekomen weer uit het gras geveegd. Zo vliegen de stenen ons straks bij het maaien niet om de oren!

Er bloeien nu echt veel krookjes in de tuin. We hebben er bij het snoeien goed om gedacht ze niet te pletten en dat is goed gelukt. Ik denk dat in Nederland de krookjestijd al voorbij is, daar zal men wel in de Narcissen en de tulpen zitten vermoed ik.

Net zoals gisteren hebben we thee gedronken op de altan. Dat kon prima, de trui kon bijna ook wel uit zo warm was het er.
We hebben de thermometer er even bij gehaald en die stond op  30.2 graden C.  Heerlijk, we moeten er zelfs al een beetje om denken met de zon, dat we niet verbranden.
Vandaag kregen we van Chang 'a map of procrastination toegestuurd via de We Chat. Niet dat ik wist wat het was, ik had er echt nog nooit van gehoord maar het zijn de factoren die je kunnen afleiden van wat je moet doen. Wel daar heb ik echt NOOIT last van Chang. Ik doe altijd wat ik moet doen :) Gelukkig kon Greetje ons even bijscholen!



Vandaag hadden we er in elk geval geen last van, we hebben het snoeien van de appelbomen klaar en de herfstbladeren zijn nu opgeruimd. Morgen gaan we geloof ik iets anders doen. Maar dat zien we morgen!


Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten