zondag 20 januari 2019

Voor de eerste keer in mijn leven.....


 Ik weet natuurlijk niet hoe het jullie lezers vergaat maar voor mijzelf geldt dat barbecuen een activiteit is die ik in Nederland uitsluitend zomers bij erg mooi weer beoefende. Dan zeiden Gerrit en ik tegen elkaar van 'Het dreigt vandaag mooi weer te zijn, wellicht een dag om eens te gaan barbecuen.'  Zo verging het ons daar.
Nu in Zweden hebben wij al een aantal keren gezien dat mensen in de winter gezellig bij een vuurplaatst zitten, Barbecuen.  Meestal zijn ze dan aan het ijsvissen of zo. Dat ziet er dan altijd heel gezellig uit.
Vandaag was het een mooie winterse dag en het aanvankelijke plan was te gaan skieen op de pistes van Stenkallegården. Dat plan kon niet doorgaan omdat afgelopen woensdag voor de pistes een dramatische dag was met temperaturen ver boven nul, samengaand met een lauw water regen met daarna dan weer een nacht met matige vorst. Er werd op vrijdag en zaterdag hard aan het herstellen van de pistes gewerkt maar zondag, vandaag dus, waren ze blijkbaar nog niet helemaal in topconditie zodat de pistes gesloten bleven. Zoals het zich nu laat aanzien gaan ze a.s. donderdag open. Ik weet dus niet of we daar nog op de pistes komen.
Voor vandaag hebben we dus plan B in werking gezet. Suzanne en Fredrik zouden komen i.v.m. het skiën en kwamen ook nu en we hebben met elkaar een prachtige wandeling in het nieuwe deel van Tiveden gemaakt, bij de ingang van Ösjönäs, dat is daar waar Gerrit en ik deze week eerder waren geweest. tijdens deze wandeling langs een van de meren daar zagen we op een prachtige plek ook weer een gezin lekker bezig met spelen op het ijs bij een brandende bbq. Ziet er heerlijk ontspannen uit!

En kijk eens wat een heerlijk weer. Dat is wat ik echt zo heerlijk vind aan het klimaat hier dat we weer kennis kunnen maken met de winter.


 Wij hebben ons nog niet op het ijs gewaagd omdat in het Viken en het Unden (de twee meren in onze buurt) nog steeds vrij veel open water was/is. Maar hier in Tiveden zagen we heel wat mensen op het ijs en durfden wij het ook aan. Eenmaal op het ijs zagen we dat het wel zo ongeveer 20 cm dik is. Mooi glad en zwart ijs. En.... wat je je in Nederland niet voor kunt stellen, niemand op de schaatsen! Echt niemand! Hoe is het mogelijk.


 Mijn eerste inspectie, en daarna samen met Gerrit!

 Vandaag hadden wij ook een mand mee met lekkere dingen en Gerrit had een bak met hout achter in de auto gezet. Bij de nieuwe ingang bij Ösjönäs zijn twee vuurplekken en daar ligt netjes hout opgestapeld, we hadden het zelf niet mee hoeven nemen. Boven de vuurplek hangt een rooster en daarop konden wij mooi onze worstjes en broodjes roosteren. Erg leuk zo midden in de winter. Ik vroeg nog aan Fredrik, onze echte Viking, of hij het wel eens eerder had gedaan, worstjes roken in de winter. Hij vertelde dat ze elk jaar met school wel het bos ingingen om daar verschillende winterse activiteiten te doen waaronder ook een vuur stoken en worstjes roken!. Dat is wel wat een verschil met de scholen in Nederland, dat men hier vaker met de kinderen de natuur ingaat om ook in de natuur dingen te leren. Buitenonderwijs wordt dat genoemd.
We hebben er even heerlijk van genoten. En nu achteraf zijn de herinneringen nog mooier want toen we daar zaten hadden we allen wel last van koude voeten!
 en ja.....je schenkt dan de koffie in met je wanten aan!



Ondertussen vroren de meegebrachte kleedjes om op te zitten aan de bankjes vast. Na een klein uurtje hebben we het vuur weer uit elkaar gelegd zodat het kon uitsmeulen en zijn we weer naar onze warme kachel in de keuken vertrokken. We hadden een leuke middag zo, ook al konden we niet skiën.
Voor het eerst in mijn leven lekker buiten bbqen in de winter, heerlijk!

Mijn trui is af! 
 En hij past zodat het geen weggevertje wordt. Ik heb hem voor proef even aangetrokken en zowel Gerrit als Suzanne vonden hem mooi staan. Een lekkere wintersporttrui.


Wordt vervolgd........

4 opmerkingen:

  1. Gesellig san winter BBQ. It sjocht er prachtig ut der. De trui is ek heel mooi. Krije we ek een foto maai mem yn de trui?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat kinne jimme as fervente wintersporters jim wol foarstelle he, dat we dat heerlyk fine yn de winter :) Die foto maai mem en trui dy komt nog hjer. Beloofd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. geweldig om via jullie blog van zweden. Jannie vindt de trui geweldig

    BeantwoordenVerwijderen