maandag 14 januari 2019

Een cadeautje van de Nederlandse overheid......


De 20e dag na kerst, valt op 13 jan, deze blog heeft een enigszins gedateerde inhoud, inmiddels is het 14 januari, en dat is in Zweden een dag met een viering. Wat wordt er gevierd en waarom is dat zo. De 13e januari wordt in Zweden 'Tjugondedag jul of tjugondag Knut' genoemd (Tjugo is 20). Die dag wordt gevierd in Zweden, Finland en in delen van Noorwegen. De viering betreft het beeindigen van de feestelijke dagen met en rond kerst. Sinds 1600 wordt deze dag al gevierd. 
Wat houdt de viering in? 
Het is de dag van de julgransplundring (het plunderen van de kerstboom) en het wegdoen van de kerstboom en het opruimen van alle kerstversieringen. In sommige delen van het land vindt de julgransplundering plaats met gebruikmaking van maskers gemaakt van papier -maché in andere delen van het land gaan kinderen verkleed als Knut (wie Knut is verstel ik later in deze post). In het verleden was het ook de dag waarop alle restanten van de kerstmaaltijd werden opgegeten. De verklede kinderen bedelen om snoep als deel van de viering. Kinderen mogen ook de kerstboom leegplunderen. Meestal is het dan zo dat de boom al is ontdaan van de gebruikelijke versieringen en zijn die vervangen door snoepgoed dat in de boom is gehangen (zgn julgodis (jul is kerst en godis is snoep)) Er wordt om de boom gedanst en gezongen. Net als bij Midsommar maar dat is buiten en dit is binnen.

Waarom Knut en wie is Knut dan wel....?
Knut heet voluit Knut Lavard, hij was een Deense prins die op 7 januari 1131 werd vermoord door zijn neef en rivaal Magnus Nilsson (later gekozen tot Zweedse koning in Västergötland (daar waar wij wonen, ik kan het ook niet helpen)). Knut werd later heilig verklaard. Elke heilige heeft een eigen dag, zo ook Knut, het werd zijn sterfdag 7 januari. Deze dag komt dichtbij de 13e januari ofwel de 20e dag na kerst.  De dag van het einde van de feestelijkheden. In 1600 zijn deze twee zaken aan elkaar gekoppeld. Knut heeft nu zijn naamdag op deze dag,13 januari. Bovendien rijmt zijn naam heel mooi in het liedje dat wordt gezongen op de knutsdagen 'Tjugondag Knut kastas granen ut' en Tjugondag Knut körs julen ut' wat zoveel wil zeggen als: ' op de dag van Knut, gaat de boom derut!'

Waarom dit verhaal over Knut. Wel vandaag hebben we de kerstspullen in huis opgeruimd. Alles is nu in januari stijl. Direct ook maar even schoongemaakt, hebben we dat ook maar weer gehad. De buitenboel moet nog maar het stormde vandaag bij minus temperaturen en het was echt verrekte koud. Dat gaan we dus op een andere dag doen. Wel hebben we de stroom eraf gehaald zodat de lichtjes al gedoofd zijn. Zo lijken we toch wat in de pas te lopen :)

Tijdens dat schoonmaken had ik overigens nog een ongelukje. Er viel een mooie vaas van gerookt glas uit de vensterbank. Gerrit riep nog van boven, waar hij aan het stofzuigen was, dat klinkt als veel geluk! 
Wel dat was het ook! Want wat zat er vandaag in de brievenbus. Een cadeautje van de Nederlandse staat! Jawel.....! Wie had dat gedacht, nog een echt nieuwjaarscadeau.



's Ochtends rond een uur of 5, niemand op de weg, we hadden net Greetje afgezet bij het station in Groningen, net even te hard terwijl we zoeken naar de route in het donker. Kassa 81.00 euro. Ik verbaas me er ook over hoe goed men de Zweedse taal beheerst daar op die afdeling boetes! Dat zijn we nog niet eerder bij de overheid tegen gekomen. Meestal moeten we de stukken vertaald aanleveren.
Maar goed, Gerrit heeft het snel betaald en nu maar weer vergeten. Maar een gevaar voor de verkeersveiligheid waren we op dat moment beslist en helemaal NIET! En als vriendelijke afsluiting van de brief staan de verhoging bij overschrijding van de betaaltijd er gelijk ook even bij vermeld. 

Ik moet ook maar even zingen en dansen na ontvangst van dit geweldige cadeautje!

Wordt vervolgd......




Reageren op deze blog:

Dat gaat als volgt:
-      Klik op 'opmerkingen' of 'geen opmerkingen'  voor het openen van het reactieformulier
-      Schrijf je reactie
-      Ben je ingelogd als Blogger klik dan op plaatsen en je reactie verschijnt in beeld onder het blog artikel
-      Ben je niet ingelogd omdat je geen inlog hebt en die ook niet wilt hebben, reageer dan als anoniem en los het puzzeltje op dat je aangeboden krijgt. Soms moet dit meerdere keren en de foto's zijn niet altijd even duidelijk maar dat is iets dat ik niet kan veranderen.
-      Zet bij een reactie als anoniem wel even je naam eronder (als je dit wilt) zodat ik weet wie je bent.
-      Ik reageer altijd terug met een berichtje want ik vind reacties superleuk!

-      Reclame reacties worden niet op prijs gesteld en zullen worden verwijderd
-   Ik heb geen reclame op deze blog en ben dat ook niet van plan zodat mijn info over reacties niet een financieel aspect heeft. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten