maandag 8 oktober 2018

Naar Lelitha........

Vanmorgen ging de wekker om 6.15 uur; net werken! Het is vandaag de eerste dag van onze nieuwe Zweedse les. Na het wakker worden douchen en aankleden zaten we dan weer net als vroeger om 7.15 aan het ontbijt.
 Wat anders is, maar dat is even een uitstapje van het hoofdonderwerp van de intro van deze post, is Gerrits functie als Controller. Voor zijn bord heeft hij diverse meetinstrumenten staan. Soms krijg ik de vraag of er wellicht nog ergens een vergeten lamp brandt. Meestal is dat dan zo, dan ben ik bijvoorbeeld nog even in de kelder met de was bezig geweest en ben ik vergeten de verlichting uit te doen. Hij kan dit als controller direct zien aan het stroomverbruik. Dat is namelijk één van zijn meetinstrumenten. Sinds hij dat instrument heeft, het heet Efergy, gaan we nog bewuster om met ons energie verbruik. Ik las net vandaag in de krant dat een halve graad opwarming van de aarde een wereld van verschil maakt in bijvoorbeeld de waterstand. Daar doen we het dus voor en ook nog een beetje voor onze energierekening.. Voor wie interesse heeft, het apparaat is te koop bij o.a. Amazon of BOL en het brengt zijn geld wel op!
 En zo zitten we dan 's ochtends om 7.15 aan ons ontbijtje. Genoeg koffie want we moeten naar les en het hoofd moet helder zijn natuurlijk.
 Uiterlijk half 8 moeten we vertrekken. Hier rijden we ons erf af. Het is herfstweer, regenachtig met natte wegen en veel bladeren in de tuin.

Ja...het is even wennen zo vroeg op de ochtend.

Maar hier gaat het al wat beter.
 Een ding scheelt....het is niet druk op de weg in de spits.

 Onze les begint klokslag 8.00 uur. Geen Karlsborgs kwartiertje hier. Onze juf heet Lelitha. Ze is Fins Zweedse en ze vertelt eerst iets over zichzelf. Dat doet ze natuurlijk niet elke les, want wij stromen in, in een bestaande groep maar omdat er drie nieuwe leerlingen zijn stelt iedereen zich even voor.
Het zijn voornamelijk vluchtelingen die status hebben gekregen. Ze zijn net als wij al wat gevorderd in het leren van het Zweeds en hebben de SFI doorlopen. Een aantal van hen heeft ook al een baan.

 Vanwege de ogen en het gehoor zitten Gerrit en ik vooraan. We kunnen de les goed volgen en verstaan de juf goed. Dat is voor ons al een hele gewaarwording. Het zweeds van de klasgenoten, en dat bedoel ik niet kleinerend, is voor ons soms iets moeilijker te verstaan. Maar dat is natuurlijk ook nog wennen.
We hebben een geweldig intensieve en ook een heel geanimeerde les! Lelitha brengt sfeer in de klas en heeft humor. Ze heeft, dat kunnen wij bemerken, een goede verstandhouding met de leerlingen in de klas. Er is ook structuur in haar les. Helemaal rechts op het bord staan de gedragsregels waaraan iedereen zich hoort te houden. Respect voor elkaar is hierin een belangrijk thema. Ook heeft zij de lesstof voor deze week op het bord genoteerd zodat we precies weten wat we deze week gaan doen. We krijgen huiswerk en hebben ook overhoringen. Gerrit en ik genieten van de les en vinden het zeker de moeite waard als het zo doorgaat als vandaag!! Daarvoor willen wij wel om 6.15 opstaan. De tijd vliegt voorbij! Het is zomaar 10.20 uur.
 Thuisgekomen drinken we eerst maar weer eens een kopje koffie en nemen we de tijd om de nieuwe indrukken te verwerken. Lang zitten doen we niet want er is nog een kamer af te maken.
De ramen hangen weer in de kozijnen, ik maak ze schoon en bevestig het schoongemaakte sluitwerk. Ik vind het elke keer weer geweldig om naar de pas geschilderde ramen te kijken. Niks geen afbladderende verf meer en geen smerige hoeken maar lekker strak en wit en glanzend! Een lust voor mijn oog.

 Gerrit is vandaag bezig met het inkorten van de nieuwe deur in de weefkamer. Op zich past de deur precies maar er moet nog een drempel onder. Dat vergt een inkorting van 2 cm. Dat is even wat geknutsel maar het is perfect gegaan en de deur past nu prachtig en de drempel zit er mooi in.

 Ik heb verder de kamer schoongemaakt, de verfvlekken verwijderd. Die waren er wat meer dan gewenst omdat het blik verf van het huishoud trapje afviel. Ik kan je wel zeggen dat het eventjes zwaar paniek was maar het is allemaal weer goed gekomen. Alleen een van de twee huishoudtrapjes is nu veel witter geworden dan die was. Ik heb het gordijntje opgehangen en we hebben de tafel met een gerestaureerd tafelblad, in de kamer getild. Nu na een week knutselen begint het wat op een kamer te lijken.

De staanders van de stellingkast zet ik morgen eerst in de hardwaxolie. We hebben nu maar drie planken want die waren op bij de IKEA zodat we de kast nog niet kunnen opbouwen en inrichten. Het is nog een weekje wachten op de levering van de rest.
Morgen loopt de wekker weer om 6.15 en dan hebben we op school onze eerste schriftelijke overhoring......:)


Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten