zondag 23 september 2018

Vandaag hadden we een gezellige dag....


Vandaag is het zondag en op zondag zijn we niet aan de klus. Hieraan ligt verder niet iets principieels ten grondslag maar af en toe moet het lichaam ook even bijkomen en dat kan mooi op zondag. Dan kunnen we op de maandag weer vol frisse moed verdergaan. Zo hebben we toch ook nog een soort van week beleving.
Vanmorgen hebben we na het ontbijt eerst weer flink tijd in ons Zweeds geïnvesteerd. We proberen daar elke dag aan te werken maar soms trekt de klus zo hard aan ons dat we het laten schieten. Vorige week is ons dat ook overkomen :) vandaar dat we vandaag even wat inhaal tijd moesten besteden. We zitten met de grammatica in het vervoegen van de bijvoeglijke naamwoorden. Zelf vind ik dit één van de lastigste delen in de Zweedse grammatica. Het vervoegen van de bijvoeglijke naamwoorden (even ter opfrissing: het bijvoeglijke naamwoord zegt iets over een zelfstandignaamwoord en het zelfstandignaamwoord dat kun je herkennen omdat je er 'de', 'het' en 'een' voor kunt zetten), het vervoegen van de bijvoeglijke naamwoorden is afhankelijk van het woord dat erachter staat en het woord dat ervoor staat. Er zijn drie vormen, de gewone vorm zal ik maar zeggen, de gewone vorm + t en de gewone vorm + a. Voor het woordje 'groot' wordt dat ' stor-stort-stora'. En wanneer je het verkeerd zegt, echt waar, dan word je niet verstaan. Het is dus erg belangrijk dat we dit leren. Dat is dus een ingewikkeld gedoe en je moet dat ter plekke allemaal bedenken wanneer je met iemand aan het praten bent. Voorheen ging dat helemaal niet! Nu bemerkt ik tijdens het praten soms dat ik even tijd heb om het regeltje erbij te halen en het daarna nog steeds fout te zeggen en me er tegelijkertijd van bewust te zijn dat ik het fout heb gezegd. En dat overkomt me nu vaker dat ik me nadien realiseer wat ik fout heb gezegd. Ik zie dit als een voorstadium van het, het goed zeggen!! Ik kom dus echt verder met het Zweeds. Onze dochter Suzanne, die ook in Zweden woont met haar Zweedse sambo, zegt nooit met grammaticale regeltjes bezig te zijn maar het gewoon aan te voelen hoe het moet. Kijk...zo zou ik het ook wel willen hebben maar wanneer ik ga voelen kom ik heel andere dingen tegen dan intuïtieve grammaticale regeltjes... helaas.
Maar laat ik terugkeren naar het hoofdonderwerp van vandaag en dat is de leuke dag die we hadden. Na de Zweedse les zijn we naar Skövde gereden. We hadden afgesproken met Suzanne en Fredrik om daar half drie te zijn. Met hen hadden we een ieniemienie feestje te vieren vanwege Suzanne haar baan! We begonnen dan ook met koffie en gebak. Hembakat cheesecake! Heerlijk! Toen we dat op hadden, zijn we gaan wandelen in Billingen . Billingen is een Berg vol met recreatieve en sportieve belevingen. S en F wonen naast Billingen, even de weg oversteken en je bent er. Wij zijn eerst met de auto de berg opgereden om daar bovenop de berg een boswandeling te gaan maken. We parkeerden bij de camping, nooit geweten dat die er was. Billingen camping zag er prima uit, daar kun je zo staan





Veel paddenstoelen vonden we niet in het bos, die zijn waarschijnlijk al geplukt. Gerrit vond enkel nog een Eekhoorntjesbrood. Deze stond aan de rand van het pad en hebben we wijselijk maar laten staan  in verband met de pissende honden die er elke dag langslopen.

 Het eindje het bos in ligt een klein meer waar je kunt kanoën, vissen, zwemmen, schaatsen al naar gelang het seizoen natuurlijk.



 Aan de rand van het meer staan her en der mooie hutten waar je een vuurtje kunt stoken om een worstje te grillen (en dat mag nu weer).

Nabij de camping en onze parkeerplaats was ook nog een leuke speeltuin met een klein kabelbaantje of hoe dat ook maar heet. Ik kon het niet laten.....


Na de wandeling zijn we met z'n vieren uit eten geweest. Het restaurant van de eerste keuze was helaas wegens renovatie gesloten maar uiteindelijk vonden we een heel gezellig plekje waar we leuk konden zitten en heerlijk hebben gegeten. Zo hebben we vandaag even stilgestaan bij het feit dat ook onze jongste spruit nu economisch zelfstandig is. Voor ons voelt het ook een beetje als een taak die is volbracht!

Wordt vervolgd...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten