dinsdag 18 september 2018

Van golf naar strak....

Dat ons huis niet haaks en strak is dat wisten we al van onze vorige renovatie projecten maar zoals vandaag hebben we nog niet meegemaakt. Na al het uitbreekwerk van gisteren zijn we vandaag weer begonnen met opbouwen. Dat is altijd even zo'n momentje, je weet hoe het was en nog niet hoe het wordt. Zou het allemaal gaan lukken en wordt het zoals we het hebben bedacht..het geeft een bepaalde positieve spanning.
Gewoon maar beginnen en ons best doen, dan komen we een heel eind!
Vanmorgen eerst de kamer stofvrij gemaakt en beschermend papier op de vloer geplakt. Daarna is Gerrit alle hoeken gaan meten. We hebben een hoek van 268 cm, 274, 272 en 268.5 cm, ja welke neem je dan?. Maximaal zit er dus 6 cm hoogteverschil in het huidige plafond. We hebben een lat gepakt en die op 266 afgezaagd. Dat is onze maat vanaf de vloer (de vloer is recht kijk dat scheelt). Aan beide kanten van de kamer hebben we een lat geschroefd op de lengte van de stok. Tussen die latten hebben we latten gemonteerd allen op 266 hoog. Daarvoor moesten we dus steeds opvulstukjes gebruiken om alle hoogteverschillen op te vangen. 

 Op onderstaande foto kun je dat zien. Ik ben een lat aan het vastschroeven en tussen de lat en het oude plafond zet ik de opvulstukjes. De verticale lat bepaald steeds de hoogte van de horizontale lat. Bij elke schroef moesten we precies uitzoeken hoeveel opvulstukjes er onder moesten. Gerrit had opvulstukje gezaagd van diverse diktes. We zijn zo een aantal uren bezig geweest met het uitlijnen van ons nieuwe plafond. Het was een heel gepuzzel.

 Na het uitlijnen van het plafond maken we een begin met het aanbrengen van het regelwerk. We monteren om de 60 cm een panlat. Daaronder monteren we de regels waaraan de gipsplaten worden geschroefd. We beginnen uit het midden en schroeven om de 30 cm een regel (hart tot hart). Een plafondplaat is nl 60 cm breed, we schroeven de plaat ook in de midden vandaar de 30 cm.
 De ervaring heeft ons geleerd dat we de tweede rij regels niet eerst allemaal moeten monteren. De boel verloopt namelijk altijd wel een beetje. We doen een regel en bevestigen de gipsplaat, dan weer een nieuwe regel en weer een gipsplaat. het was al een beetje later op de avond toen we de eerste twee gipsplaten hadden hangen. Morgen werken we verder aan een plafond dat mooi horizontaal loopt en niet meer golft.
Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten