maandag 17 september 2018

Toch wel weer een beleving op de 'blue monday'......

Gisteren hebben we een start gemaakt met de renovatie van de hobbykamer. Daarover zullen dus vanaf nu een groot deel van mijn posts gaan.
Als eerste moest het opgebouwde weefgetouw weer worden gedemonteerd en vervolgens hebben we gestript. Dat klinkt echt spannend maar is het niet. Plinten van de muren, bovenlijsten verwijderen, stopcontacten demonteren en vervolgens het behang van de muren trekken. Dat laatste ging redelijk goed omdat het glasvezel behang was.  We konden grote stukken van de muur trekken. Daarachter werd het snel slechter en zaten er soms wel 5 lagen behang over elkaar heen.
De kamer is niet symmetrisch recht, heeft geen rechte hoeken en in de hoeken van de kamer zijn kwart ronde hoeklatjes gemonteerd voor het afdichten van de hoeken. Ik haal het allemaal weg, Zelf vind ik het niet fijn om over hoeklatjes heen te moeten behangen.
Aanvankelijk dachten we dat het renoveren van deze kamer appeltje eitje zou zijn, een nieuw behangetje, het plafond witten en het schilderwerk doen. Dat was te overzien. Toen ik echter het behang van de muren had getrokken en de hoeklatjes verwijderd had hebben Gerrit en ik even werkoverleg moeten hebben over het vervolg. Uit dit overleg is besloten enkele wanden te vernieuwen met een nieuwe strakke ondergrond en een nieuw plafond aan te brengen. Wanneer we dan toch bezig gaan dan doen we het ook goed. Het bestaande plafond loopt helemaal scheef, links en rechts verschilt wel 6 cm in hoogte, wij zouden toch wel graag een recht plafond willen hebben. Dus geen appeltje eitje want een nieuw plafond is best wel even een klusje zeker wanneer je ook nog hoogteverschillen moet wegwerken met je regelwerk. Maar we zijn 'pensionär' dus wat maakt het uit wanneer een klus wat langer duurt..

Eerst maar even wat foto's van de uitgangssituatie. Onderstaande foto toont de kamer intact in de oude situatie. Glasvezel behang in geel met een (hard) board plafond.
De foto hieronder laat mooi zien waarom we deze kamer aanvankelijk de tussenkamer noemden. De foto toont de doorgang naar ons gastenverblijf.
Gisteravond heeft Gerrit het oude brandsalarmsysteem gedemonteerd, het werkte al niet meer en het gaf allemaal leidingen die langs het plafond liepen, wat er lelijk uitzag. Hieronder de eerste repen behang die ik eraf heb gescheurd.

 Behalve dus een afgekeurd plafond hebben we ook een afgekeurde wand. Daarvan hebben we het board verwijderd en zijn de planken die de muur vormen zichtbaar. In de originele staat van het huis vormde deze muur een buitenmuur. Achter de planken zijn de balken waarmee ons huis is opgebouwd zichtbaar, met mos ertussen als een soort dichtingsmiddel en isolatie. Bij de renovatie van de keuken kwamen we de tomt (dat is de naam van het balken skelet) ook tegen met mos tussen de balken. Indrukwekkend vind ik omdat je aan de buitenkant geheel niet ziet dat ons huis van hout is.
We ontdekten ook nog dat in de kamer blijkbaar een inbouwkast heeft gezeten. Een deel van de planken muur was bedekt met gips, je kunt duidelijk zien dat dit een kastdeur is geweest.



 Vanmorgen hebben we alle rommel in de kar gesmeten, dat kon overigens mooi door het raam zodat ik niet het hele huis onder het bouwstof heb zitten.
Na ons ritje naar het stort hebben we inkopen gedaan in Töreboda bij de XL bygg. Een bouwmaterialenhandel.
Onderweg hadden we enig oponthoud vandaag. Uitzonderlijk want meestal kunnen we lekker doortuffen en komen we niet veel verkeer tegen. De tegenligger van vandaag was weer een bijzondere. Een kleine twee meter hoog??


 Maar wel wat aan de dunne kant vonden Gerrit en ik. Onverstoorbaar stond zij op de weg, ze draaide zich om en keek ons recht in de ogen.

 Wat zijn het toch enorme beesten wanneer je ze zo van dichtbij ziet. toen er ook aan de andere kant een aantal auto's in de wacht stonden draaide ze zich om, om zodoende ook de anderen te kunnen observeren. Daarna keek ze weer naar ons want Gerrit reed wacht naar haar toe. Deze eland is zo een aantal minuten onverstoorbaar blijven staan totdat aan beide kanten van de weg een rijtje auto's stond te wachten en er een boer aankwam op zijn tractor. Die besloot om niet langer te wachten, had wel wat beters te doen denk ik, en reed met tractor en al op de eland af, die zette het toen op een lopen en verdween in het grasland aan de zijkant van de weg. Prachtig om dit toch weer mee te maken, eerst zaterdagavond een grote stier en nu deze dame.
Ik heb er ook nog een filmpje van gemaakt voor de echte liefhebber. Zelf denk ik dat de eland ergens teveel appels of peren heeft gegeten, daar worden ze nl wel eens een beetje dronken van omdat die gaan gisten. Het is immers de tijd van de elandenjacht en zo op de weg lopen kan zomaar een laatste wandeling betekenen!



Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten