zondag 2 september 2018

Liselund...met lezersvragen.......

Vandaag hadden we een zomerse dag. Na het ontbijt hebben we eerst een begin gemaakt met het herhalen van de grammatica van onze Zweedse lessen. We verwachten binnenkort een oproep van de SFI vandaar. Bovendien was een van onze voornemens elke dag een uurtje tijd te besteden aan Zweeds leren en daarmee zijn we dan nu gestart. 
Na het uurtje hebben we de wandelschoenen aangetrokken. Vandaag zoeken we de zee op. Møn staat natuurlijk bekend om zijn krijtrotsen en daar wilden we vandaag naartoe. We hadden gedacht om onderlangs naar Liselund slot te lopen. Dat lopen ging wel maar niet onderlangs. De kustlijn was zo smal geworden dat lopen langs de krijtrotsen en langs de zee niet meer mogelijk was. De krijtrots reikte tot aan de zee en zonder natte voeten konden we er niet langs. Dat is de natuur, die verandert continu, voorheen konden we die wandeling altijd maken maar vandaag moesten we bovenlangs en ook dat was mooi!

 Deze foto heb ik gemaakt bij de start van de wandeling. Daarna moesten we de trappen afdalen, een hele onderneming voor Arvid en Fynn maar het ging prima!
 Met 'ja' en 'ho' ging het prima en sleepten ze mij niet mee de trappen af.

Beneden aan de trap ziet het er dan zo uit. Hier konden we nog goed lopen. Een kleine kilometer verder liepen we vast en moesten we terugkeren.





 Op de foto hierboven zie je de krijtrotsen al naar de zee toe gaan. Daar verderop konden we niet meer verder lopen helaas. Helaas want lopen langs de zee is toch wel het allerfijnste!
 We zijn weer teruggekeerd en de trap weer opgeklommen waarna we de bovenroute hebben gewandeld. Ook met spectaculair mooie uitzichten overigens. Bijvoorbeeld deze zeearend die boven ons hoofd de thermiekbel had gevonden.






En dan arriveren we bij Liselund. Liselund is wel de mooiste plek op het eiland Møn. Het is een sprookje zeker wanneer je vanaf de ruige kustlijn het mooie park betreedt! Echt wonderschoon!




 Het slot werd eind achttiende eeuw gebouwd door Antoine de Bosc de la Camette, een Franse edelman. Hij heeft het slot vernoemd naar zijn vrouw Elisabeth (Lise). De tuin was aanvankelijk nog 4 ha groter. Dit deel is met een aardverschuiving in zee verdwenen.

In het park staan meerdere exotische planten. Daar ben ik verder niet zo deskundig in. Al wandelend kwamen wij deze tegen. Het is een boom met een soort van bramen eraan. De vrucht is ietsje groter dan een braam maar lijkt er erg veel op. Ik vraag me af wat dit voor soort bes is. Misschien de Japanse wijnbes? Ik maak er een lezersvraag van.


 Nu ik toch met lezersvragen bezig ben heb ik hier nog eentje. Op de terugweg kwamen we nog een struik tegen die bessen draagt. Ook die bes lijkt op een braam maar is het niet. Hieronder de foto....  Wat is dit voor bes? En is die eetbaar?



 En dan de laatste vondst tijdens onze wandeling en dat was deze rups. Wat voor vlinder gaat hier nu uitkomen, wie het weet mag het zeggen!!
Zoals alle andere jaren dat we hier waren hebben we het opnieuw reuze naar onze zin hier op Møn. Maar eens kijken wat de dag van morgen ons weer gaat brengen.

Wordt vervolgd....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten