dinsdag 4 september 2018

Het kleine eiland in de Baltische Zee.....Nyord!

Nyord is een Deens eiland in de Baltische zee ten noorden van Møn. Het eiland is ongeveer 5 km2 groot waarvan 1.2 km2 gecultiveerd gebied is. De resterende oppervlakte loopt in de winter onder water en is uitsluitend voor zomergrazen van vee geschikt



Het eiland is te bereiken via een zeer smalle brug die in 1968 is aangelegd. Daarvoor was het contact met de vaste wal via een postboot genaamd Røret (ligt nog steeds in de haven). De Røret is sinds 1902 in bedrijf geweest en heeft dus zijn diensten wel bewezen. Het was een kleine postboot, wanneer er vee naar het eiland moest worden gebracht kon dit niet op de boot maar moest het vee naast de boot door het water baden.
Het eiland is lange tijd zelfvoorzienend geweest. Men leefde er van veeteelt, landbouw, visserij en loodsen. In 1769 hebben de inwoners van het eiland, het eiland gekocht van de Deense Kroon voor 3903 rijksdaalders. Omdat de zee rond het eiland verraderlijk is, waren er op het eiland veel loodsen. Het vak van loods was tussen 1721 en 1879 een recht en een plicht van- en voor de eilanders. Na 1879 werden de loodsen aangesteld en betaald door het rijk. Voordien werd de loods per inzet betaald door de eigenaar van het schip dat geloodst werd.
De oorspronkelijke bebouwing op het eiland is nog in takt, het zijn voornamelijk boerenhuizen en loodshuizen. Midden in het dorp staat een zeskantige kerk uit 1846.




Gevelstenen zijn altijd bijzonder. Op een van de huisjes vond ik deze.... Sans souci (zonder zorgen).. dat zal niet altijd het geval zijn geweest vermoed ik.

Het gedeelte land net voor de brug is een belangrijk broedgebied voor ganzen, eenden en andere zeevogelsoorten. Er is een vogeluitkijktoren voor vogelaars.

Vandaag hebben wij een bezoek gebracht aan Nyord. We zijn er al tweemaal eerder geweest en vinden het een erg mooi authentiek stukje Denemarken.

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten