zaterdag 25 augustus 2018

Vandaag mijn derde weefgetouw.....

Vandaag is het zaterdag een dag die opnieuw in het teken staat van de aanschaf van een weefgetouw. Op blocket.se had ik nl een weefgetouw gezien in Falköping dat maar niet uit mijn hoofd wilde verdwijnen. Natuurlijk kon ik bedenken dat we er net twee hadden aangeschaft maar die in Falköping kwam net nog iets dichter bij mijn wensen omtrent een getouw. Een lekker stoer weefgetouw met vele mogelijkheden vanwege vele schachten en vele voetpedalen. Echt een getouw waarmee je veel kunt doen en lange tijd vooruit kunt. Dus met Gerrit hierover gepraat en die zei direct dat ik contact moest gaan zoeken. Er kon nog wel een getouw bij. Het contact was snel gelegd en vandaag konden we al langs komen. Een prachtige Glimåkra met wel 10 pedalen en vele (8) schachten. Hiermee kun je weven wat je maar wilt. Het weefgetouw was van de moeder van de verkoopster geweest. Die moeder is nu 90 jaar en is net verhuisd naar een 'äldreboende'. Daar kon ze geen getouw kwijt. De dochter en haar man waren het huis verkoop klaar aan het maken. Het getouw kost nieuw wel zo'n 2000 euro. Ik kon het in nieuwstaat verkerende getouw kopen voor 200 euro met veel toebehoren en veel weefmateriaal zoals garen voor kettingen en wol en stof of mee te weven. Ik kan nu jaren vooruit met wat ik heb. Het is echt een prachtig getouw. De mevrouw verkocht het getouw met tranen in de ogen. Zelf was ze net met pensioen en ze had gedacht te gaan weven (net als ik) maar ze kwam er niet aan toe. Ze kon het getouw in huis niet kwijt en was genoodzaakt het te verkopen. Ik heb haar verteld dat ik er blij mee ben en dat het bij ons een prachtige plek krijgt in de hobbykamer en dat ik er goed op zal passen! Dat gaf haar troost. Misschien dat ook een rol meespeelde dat het getouw stond opgesteld in haar meisjesslaapkamer. Daar afscheid van moeten nemen is natuurlijk ook emotioneel, dat snap ik wel.


Bij het getouw zat weer een tas vol met schietspoelen en wikkelspoelen of hoe ze ook maar heten. 
We hebben het getouw natuurlijk direct in elkaar gezet, we zijn hierin nu onderhand wel specialist, en hebben het eerst maar in de hondenslaapkamer gezet. Dat wordt de opslachkamer voor alle spullen die ik nu heb voor het weven.



 Het is echt een juweel van een weefgetouw. Als ik wil kan ik hem uitrusten met een 'contramarch' of countermarch in het engels. ! Ik weet echter nog niet goed wat dit is en wat de voordelen ervan zijn boven de standaard aandrijving. Dus als iemand van mijn lezers dit weet dan hoor ik het graag. Bij de spoelen zat een aantal zeer oude en zo leuk om te zien. Die krijgen straks een speciaal plekje in de gerenoveerde hobbykamer.

200 euro is echt helemaal niets voor wat ik ervoor kreeg. Zakken vol met wol en andere weefmaterialen.
Ik heb nu dus 3 weefgetouwen eentje waarop ik tot 80 cm kan weven, eentje waarop ik tot 120 cm kan weven (dat is het oude weefgetouw waarover ik gisteren schreef) en nu eentje waarop ik tot 150 cm kan weven. Voorlopig kom ik even niet op Blocket.se omdat we anders nog groter moeten gaan wonen.....
Maar....wat ben ik ingenomen met deze aanschaf!!

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten