vrijdag 3 augustus 2018

Een hele dag Forsvik en een halve dag Karlsborg fästning.....

Ik ben eventjes de volgorde van de dagen kwijt maar meen dat het dinsdag was dat we met D en H naar Forsvik zijn geweest. Daar zijn we in de hitte naartoe gefietst en hebben we de hele dag doorgebracht.

 Forsviks Bruk återbruk is het motto. Waarmee aangegeven dat de industriele omgeving niet verloren is gegaan maar nu voor allerhande doelen wordt gebruikt. We zijn het museum ingegaan en D en H hebben met interesse kennis genomen van alle informatie die hierin wordt getoond. Het blijft een beetje jammer dat er geen engelse vertaling van de informatie wordt gegeven. Wellicht nog een puntje voor in de toekomst.
Entré van het museum

 Halverwege ons museum bezoek hebben we bij Ada's café lekker koffie gedronken in de schaduw.

Bij Ada
Een doorkijkje

De oven van de papierfabriek

De ijzergieterij met de houten mallen en de gegoten producten


In 1902 kwam er elektriciteit in de fabriekshallen waardoor er onder betere omstandigheden gewerkt kon worden. Hier een schakelbord. Men dacht dat het elektrisch licht een gunstige invloed op de gezondheid had. De vrouw van de machinist in de elektriciteitskamer kwam een uur per dag onder de elektrische lamp staan voor het verkrijgen van die gunstige invloed op haar gezondheid.

Zelf heb ik met veel interesse gekeken naar het opbouwen van de spanten van het nieuwe schip dat er op de werf wordt gebouwd. De Ångslup is nu klaar en het volgende exemplaar is de Fredrika af Capman. Een oud zeilschip met een prachtige spiegel (zie foto hieronder). De kielbalk is gelegd en nu staan er drie zijspanten gesteld.




We troffen ook de Erik Nordevall II nog aangemeerd aan en we hebben hem even geïnspecteerd.

Natuurlijk hebben H en ik met interesse kennis genomen van de tentoonstelling over vrouwen in deze industriële omgeving. Daar stond o.a. een oude mangel die ik even heb uitgeprobeerd. Hij deed het nog prima!

 We zijn ook nog even in de winkeltjes van Lotte geweest. Håkan stond met een collega in de kledingwinkel en Lotte stond zelf in haar 5 knop affär (winkel). Met hen beiden hebben we even een kort praatje gemaakt. Lotte heeft haar waar met smaak uitgestald in haar winkel.
Aan het einde van de dag hebben we nog een verfrissende duik genomen bij het badstrand van Forsvik waarna we weer naar huis zijn gefietst. Het was een prachtige dag.



 Woensdag zijn we naar Karlsborgfästning geweest nadat we eerst een wandeling naar  het uitzichtpunt van Grotteberget hebben gemaakt. Hier hadden we weer een prachtig uitzicht over het Vikenmeer!




 In Karlsborg hebben we een bezoek gebracht aan de fästning (vesting). Daar hebben we een guided tur gedaan. Voor ons was dat de derde keer maar we vonden het opnieuw erg leuk om te doen. We hadden dan ook een reuze enthousiaste gids deze keer.

Storebror och lillebror
 Na afloop van de rondleiding hebben we nog het museum bezocht. Dat toont vooral informatie over militaire zaken, ook aannemelijk voor een museum in een fästning, ikzelf had daarin niet de meeste interesse. Wat ik daarentegen wel heel leuk vond was het zien van de kerk. Daar had ik al meerdere keren onder gestaan, hij ligt namelijk op de eerste verdieping, maar was er nog nooit in geweest. Ik was erg verbaasd over de omvang van de kerk. De kerk zelf had een erg sober karakter en was het bekijken zeker waard.



Nu ben ik zo'n beetje wel in alle uithoeken van de fästning geweest. Het blijft een bijzonder intrigerend bouwwerk die fästning, die zoveel goud heeft gekost dat men zegt dat hij van goud is gemaakt, en Karlsborg tot Zweden's reserve hoofdstad maakt.

Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten