zondag 1 juli 2018

Forsviksdagarna.....

Forsvik is het buurdorp en daar waas feest dit weekend. Elk jaar rond het eerste weekend in juli zijn daar de Forsviksdagarna. Mini cursus Zweeds voor de uitleg...Forsvik is dus de naam van het dorp, dag is dag, dagar zijn dagen (meervoud onbepaald) en dagarna zijn 'de dagen' (meervoud bepaald). De Forsvik's dagen zou je in het Nederlands zeggen.
Wat houdt het in, wel een jaarmarkt met de bekende kraampjes: schoenen, kleding, worst, huishoudelijke artikelen, oude spulletjes, soms tassen en leer en soms brood, snoepgoed, zeep en zalf etc. Daarnaast is er een loterij georganiseerd door dorpsbelang en is er een loterij/wedstrijdje georganiseerd door de Lions. Dit laatste betekent een nummertje kopen van een geel badeendje, die worden dan op een gegeven moment in de sluis losgelaten en het eendje dat het eerst over de streep zwemt, dat nummer wint de prijs. Dit alles onder het strenge toezicht van de notaris die in een bootje in de sluis dobbert en waarschijnlijk ook Lionslid is. Elk jaar weer is dit een grote happening in de sluis. Waarschijnlijk zijn de activiteiten van de Lions internationaal omdat diezelfde activiteit ook in Dokkum bij de Zijl wordt georganiseerd door de Lions. Met precies dezelfde badeendjes. Laatst heb ik op internet gelezen dat die badeendjes vol zitten met schadelijke bacteriën maar dat eventjes terzijde.
Nieuw dit jaar was het fanfarekorps dat speelde bij de sluis en door het dorp heen marcheerde onder de vrolijke leiding van de dansmariekes. Er komen veel mensen naar de Forsviksdagarna en de sfeer is gezellig en levendig. Het mooie weer hielp dit jaar ook erg mee, de afgelopen twee jaar was er regen en dan is het wat een treurig gebeuren.


Hier een foto van de sluis, de sluis is het centrale punt in het dorp er is een leuk winkeltje van Lotte Knop 5 en je kunt er heerlijk ijs eten., Het is een sluis in het Götakanaal dat loopt van Stockholm naar Göteborg, het is met de hand gegraven, lengte 190.5 km. Het kanaal ligt vol met sluizen het bijzondere van de sluis bij Forsvik is dat hier het hoogste punt is in het kanaal. Dus je stijgt ernaar toe en daalt erbij weg of omgekeerd. Een tocht door het kanaal is een favoriete vakantiebestemming voor mensen met een boot, het kanaal voert langs prachtige gebieden, het is zeer authentiek en lieflijk. Je moet lange landvasten meebrengen wanneer je door het kanaal gaat het niveauverschil in het kanaal bedraagt 91.8 meter. De hoogte verschillen per sluis zijn niet misselijk, vaak zijn er meerdere sluizen achter elkaar zoals bij Bergs slussar. Overigens kun je langs het kanaal prachtig wandelen of fietsen. Bij vele sluizen is er een mogelijkheid tot overnachting met camper of caravan tegen een kleine vergoeding. Maar dan heb je ook een fijne schone douche, toiletvoorziening en wasgelegenheid





Een beeld van de jaarmarkt

Wij liepen er natuurlijk achteraan :)

nogmaals de jaarmarkt...

Na ons bezoek aan de Forsviksdagarna zijn we doorgereden naar Karlsborg. We hadden namelijk een soort van vrije dag! Het water van het Vättern zag er mooi blauw uit door de weerspiegeling van de lucht in het water. Dat geeft mij altijd een heerlijk zomers gevoel




 In Karlsborg is geen sluis maar wel een brug en rond de brug zijn wat watersportactiviteiten. Het is er altijd gezellig in de zomer. Net toen wij er waren kwam de Diana aangevaren. Daarmee kun je een tocht door het gehele kanaal maken, je zit dan de hele dag op de boot en je slaapt in een hut.

 Bij het kanaal hebben we geluncht, een heerlijke Italiaanse salade met water. Dat doen we niet heel vaak zodat het een heerlijke traktatie was en een bijzonder momentje.

Na ons uitstapje zijn we weer terug naar huis gereden. Daar hebben we nog een paar afrondende werkzaamheden aan de altan fase I verricht zodat deze nu zo goed als klaar is. Zo goed als...omdat we er nog een keer met de kwast bij langs willen maar dat doen we wanneer alle fasen van de nieuwe altan zijn doorlopen.


 De laatste hand hield in de ruimte boven de deuren aftimmeren, nog een plank aan de voorkant monteren. Beide werkzaamheden maken dat er meer verbinding ontstaat tussen het altandeel en het dak. Zelf vind ik het er nu completer uitzien. 's Avonds hebben we nog wat hang- en sluitwerk aan de deuren gemonteerd.

Morgen moeten we eerst met onze aanhanger aan de slag. Die staat nog onder een Nederlands kenteken; we hebben hem aangemeld bij Trafikstyrelsen met een eigendomscertificaat en een aankoopbon en een bewijs dat wij in NL woonachtig zijn geweest. Daarmee doet Trafikstyrelsen dan een Urspungskontroll en daar is de kar nu doorheen waarna hij voor de keuring moet. Ja denken wij dan wat gaat er gekeurd worden aan een aanhanger...wij denken verlichting, koppeling en banden. De koppeling is nieuw, de banden gaan we vervangen en we hebben twee nieuwe achterlichten gekocht waarvan we nog één moeten monteren. Omdat de kleur van de el draden hier anders is dan in NL was dat een beetje zoeken maar nu weten we (Gerrit) het schema en kunnen we eenvoudig het tweede nieuwe achterlicht monteren. Maar dat is voor morgen. 

Wordt vervolgd...

2 opmerkingen: