donderdag 28 juni 2018

De altan VI......

Gisterochtend voordat ik ging schilderen aan de kozijnen heb ik eerst eventjes in mijn moestuin rondgestapt. Mijn aardbeien zijn rood aan het worden die kan ik straks oogsten. Ook heb ik een schaaltje peulen geplukt. Dat wordt het eerste maaltje uit de nieuwe tuin. Erg leuk en ze smaken heerlijk, ik heb er uit nieuwsgierigheid een paar rouw gegeten. Dat kon prima!
 Deze dag stond in het teken van het dak en het kozijn voor in de tussenhal. Nu zijn mijn kozijnen niet het meest spectaculaire onderwerp, ik krijg er eigenlijk ook nooit reacties op maar het geeft mij wel voldoening dat ik nu alle ramen van de tussenhal en het kozijn van binnen en buiten weer netjes in de verf heb. Ze zagen er namelijk erbarmelijk uit.
Tussen de bedrijven door heb ik Gerrit her en der geholpen, met het zetten van lijmtangen over het aangeven van blokje over het plaatsen van de tussenstukjes die nog bovenop de balk aan de muur, tussen de dakleggers gemonteerd moeten worden. Die tussenstukjes daarop steunen de dakplaten aan de kant van het huis. In mijn onbevangenheid dacht ik dat die tussenstukje een kwestie was van meten en zagen en plaatsen. Daarin heb ik me lelijk vergist. Ook die tussenstukje vroegen diverse zaagbewerkingen. Gerrit is daarmee nog wel een paar uurtjes zoet geweest vandaag.



Af en toe hoorde ik hem mopperen, het zat hem vandaag soms een beetje tegen. Maar de aanhouder wint en nadat de tussenstukjes op hun plaats zaten en mooi wit geschilderd waren door de meester schilder konden we beginnen met het monteren van de rails waarin de dakplaten worden bevestigd. Dat ging lekker vlot, Gerrit meten en zagen en ik schroeven. en ze passen mooi in de uitsparing van 12 mm diep. Da was de bedoeling.


Daarna was het dan eindelijk zover dat we de dakplaten uit de berging konden halen. Die moeten voor plaatsing voor de lengte op maat worden gezaagd, in de breedte passen ze precies tussen de bevestigingsrails.


 De dakplaten zijn van kunststof die aan beide zijden bedekt is met folie ter bescherming. Ze zijn niet zwaar en zien er van binnen grappig uit.


Wat ook wel handig is, is dat de handleiding over hoe de platen te bewerken op de folie staat gedrukt. We hebben er eerst even studie van gemaakt.


 Met de cirkelzaag zijn ze prima op maat te maken.
 Dan hoppa de platen op het dak! Gelukkig staat er vandaag geen wind, anders was het nog wel een hele uitdaging geworden. We moeten ze namelijk eerst door het frame van het dak heen tillen. Dus eerst recht ophoog en dan wentelen en keren tot ze op hun plek liggen. De dakplaat komt dan in de rails te liggen en vervolgens moet er een strip over de rails worden gelegd die aangeslagen moet worden. Zo worden de platen aan elkaar gemonteerd. De strip en de plaat haken in elkaar nadat ze met een hamer en een houtje even een klapje hebben gehad.


 Af en toe moet Gerrit even op het dak klimmen om erbij te kunnen voor het aanslaan. Die platen zijn nl 1.20m breed en zover reiken onze armen niet. We hebben weer doorgewerkt tot half 11. (weer niet gekookt vandaag maar gelukkig maakt af en toe vasten deel uit van onze low carb high vet voedingswijze) en toen hadden we er drie platen op liggen. Morgen de laatste en dan hebben we weer een dak boven ons hoofd wanneer we op de altan zitten. Heerlijk!




 Na het opruimen van de spullen hebben we nog eventjes in de tuin gezeten om te kunnen kijken naar het werk van vandaag.

 wordt vervolgd...


















3 opmerkingen:

  1. Wouw, dat lieket alwer een aardige altan te wurden. Jimme wurkje mar hurd. It sjocht er echt super netjes ut. Ik verbaas my er echt oer hoe heit dat hele bouwplan yn syn holle hat en even ien elkoar draait. Lekker besig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet het er prachtig uit, precies zoals je het uitgelegd hebt! Theo

    BeantwoordenVerwijderen