maandag 7 mei 2018

Een dagje moeras.....

Zo rond de klok van 12 tussen de middag zijn we vertrokken naar het bezoekerscenrum van Nationaal Park Store Mossa of in het Nederlands Groot Moeras. Van de diverse wandeltochten die er zijn hebben wij vandaag gekozen Kävsjö runt te gaan lopen. Een tocht van 14 km rond het meer Kävsjö en het moerasgebied om dit meer heen. We treffen geweldig weer. De lucht is wolkenloos blauw en het is zo ongeveer 22-23 graden. Lekker weer om iets actiefs te doen. Vandaag is het in tegenstelling tot gisteren niet druk bij het bezoekerscentrum. Wij zijn de tweede auto.  Even een foto gemaak van de start, Gerrit bij de auto en ik op de planken.

 Onderstaande foto geeft goed aan hoe erg groot dit moeras is en hoe je daar over planken wandelpaden doorheen loopt. Planken waar geen eind aan lijkt te komen. Voor ons loopt het prima voor de honden is het eventjes zoeken, zet je de vier poten op een plank neer of verdeel je het risico over twee planken. Ze moesten er even aan wennen Arvid en Fynn. Af en toe had een van beiden een 'kletspoot'!

 Het moeras is niet overal hetzelfde, al lijkt dat op deze foto's wel zo. Er is moeras waar werkelijk bijna geen boom groeit, daar soppen de planken ook in het water waarop een soort van olielaagje lijkt te drijven. Er is ook moeras waarin kleine berken groeien.
 Al lopend op de planken zag ik net een salamander over de plank in de begroeiing verdwijnen. Zoekplaatje zal ik maar zeggen.
We lopen niet uitsluitend door moeras er is afwisseling met bos.
 Het bos heeft als onderlaag een soort zandgrond. die zandgrond draagt eigenlijk ook het moeras. Aan het einde van de laatste ijstijd is op gebieden waar het ijs reeds gesmolten was het zand uit de eindmorene in een soort zandduinen opgewaaid. Overal is dus die zand onderlaag maar op sommige plekken is een soort zandduin of heuvel en daarop heeft zich bos gevormd. Die zandlaag, afgedekt met veen maakt waarschijnlijk ook dat het water niet wegloopt. Immers het moeras ligt op ongeveer 180 meter boven zeeniveau. De wandeling is mooi en afwisselend, we genieten volop.
Hier zijn we dus omheen gelopen

 Deze foto is genomen vanaf een vogel uitkijktoren. Gerrit kijkt net eventjes naar de route omdat die in deze fase van de wandeling wat minder goed stond aangegeven.
Onderstaand 'een grote open plek' die geschikt is gemaakt voor overnachtingen voor wandelaars met een tentje. Er staan een aantal picknick tafels en ook een pomp voor het benodigde water. Eventuele kampeerders maken dan gebruik van het 'allemansrecht'.

Niet iedereen gebruikt het allemansrecht zoals het is bedoeld. Je ziet veel campers of auto's met caravans in de vrije natuur staan. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. Het allemansrecht is van kampeerders met een tent. In het kort komt het hierop neer:
'Take nothing but memories, leave nothing bur footprints' 

 Hieronder nog  een kaartje van Kävsjö runt. De 14 km voelen zwaar in de benen. We hebben er met pauzes 4 uur over gelopen. In de eindfase van de wandeling kwamen we een vriendelijke jonge vent tegen die ons eventjes aansprak. Hij vroeg of wij de Nederlanders waren, hij hij de auto zien staan op de parkeerplek. We hadden even een kort praatje met hem, hij vroeg ons wat wij in Zweden deden en of er in Nederland ook grote bossen zijn. Hij vertelde ons dat hij nog 80 mijl wandelen voor de boeg heeft. Dat is 800 km want een Zweedse mijl is namelijk 10 km. Daarvoor heeft hij 8 weken de tijd. Hij is er dus nog niet. We hebben hem succes gewenst.
 We hebben genoten van de wandeling en van het nationaal park. Toch vonden we ook één minpuntje en dat is dat er een drukke verkeersweg vlak langs het park loopt. In de beginfase van de wandeling hoor je dan steeds het verkeer op de weg. Pas op de helft van de wandeling wordt het stil en raak je daardoor zelf ook verstild. iets wat we zo kennen uit Noord Zweden, waar het natuurlijk veel rustiger is.

Op de terugweg naar de camping passeren we nog dit mooie kerkje van Kävsjö, gebouwd in 1725. In het kerkje zijn nog het doopfont en het crusifix van de oorspronkelijke kerk uit 1200 te vinden.
Bij thuiskomst bij de caravan hebben we heerlijk zitten genieten van het mooie weer en van deze prachtige plek.
 Half negen ging de zon onder, toen zijn ook wij naar binnen gegaan omdat het dan snel kouder wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten