maandag 2 april 2018

Van de sleutel tot ...... Hornborgasjön


Vorige week hadden we samen met Henk en Chang al eens voor het nieuwe appartement van Suzanne  en Fredrik gestaan. Vandaag konden we er in omdat vandaag de sleutel in ontvangst werd genomen. Dat gaat net een beetje anders dan in Nederland. Daar krijg je de sleutel van de woningbouw vereniging of de verhuurder, hier werd de sleutel overhandigd door de vorige huurder. 
Deze had het appartement echt heel erg schoon afgeleverd. Eigenlijk zouden ze er zo in kunnen trekken, ware het niet dat er plannen zijn met verven en behangen. Deze plannen spelen Gerrit en ik ook een rol in dus de komende week zijn we wel 'onder de pannen'. Het is werkelijk een prachtig appartement, lekker licht en ruim, met een mooie keuken en badkamer. Een prachtige start voor hen zo denken wij. Na de overdracht hebben we wat klus spulletjes gekocht en behang uitgezocht en besteld en daarna was het plan om naar Hornborgasjön te gaan.

Wat is er te doen in Hornborgasjön? Wel de kraanvogels bekijken. Daar wil ik nu wat over gaan vertellen. Ga er maar eventjes voor zitten, dit wordt een inhoudelijke blog.

De meeste Kraanvogels, in het Zweeds Tranor genoemd, overwinteren in Zuid Spanje, in het gebied tegen de Portugese grens aan. Elk voorjaar vliegen ze van Zuid Spanje naar Zweden. Hierbij maken ze altijd dezelfde tussenstoppen. Dit leren de jongere exemplaren dus van de oude ervaren vogels.
De vliegroute loopt over de Pyreneeën, door Frankrijk en Duitsland naar Zweden. Hierbij landen ze soms ook nog even in delen van Zuid- of Midden Nederland. Deze trek gaat zo midden februari van start en rond maart arriveren de eerste vogels in Zweden bij o.a.het Hornborgasjön. Waarom daar. Wel hierover heb ik gelezen dat het gebied een aantal kenmerken heeft die passen bij de Kraanvogel. Zo is  het land daar moerassig en werden er in vroegere tijden aardappelen verbouwd. Bij het oogsten blijven er altijd aardappelen liggen, die dan in de winter bevriezen waardoor het zetmeel wordt omgezet in suiker. Immers als je eigen aardappelen in de garage bevriezen, worden ze zoet en zijn ze niet meer te pruimen. De Kraanvogels houden er echter van. De suiker in de aardappel hadden ze nodig om aan te sterken. Men denkt dat er 10.000 jaar terug al Kraanvogels in het Hornborgasjön landden om daar aan te sterken na de lange reis. Tegenwoordig worden daar geen aardappelen meer verbouwd maar worden de vogels bij-gevoed met graan. Lansstyrelsen verzorgt dit bijvoeden.


Tijdens de trek is de laatste stop in Noord Duitsland. Vanaf hier is het nog 500 km naar het Hornborgasjön. Deze afstand vliegen de vogels in een keer. De snelheid waarmee ze dit doen is 70 km per uur. Alle vogels worden geringd en soms uitgerust met GPS zodat men precieze informatie krijgt over de vliegroute.


 Naast bevroren aardappelen en graan eten de Kraanvogels zaden, insekten, kikkers en vissen. Een volwassen vogel weegt ongeveer 4 tot 7 kilo. Kraanvogels kunnen wel 27 jaar oud worden.
De meeste vogels blijven ongeveer twee weken in het gebied van Hornborgasjön. Als ze zijn aangesterkt vliegen ze verder het land in. Wij zien hier in midden Zweden al her en der paren Kraanvogels, daarover had ik hier al eens geschreven.
Per jaar komen er ongeveer 100.000 Kraanvogels naar Zweden, een derde deel daarvan komt in het Hornborgsjön. De vogels worden elke dag geteld door ervaren vogelaars. Paasmaandag, toen wij er waren, waren er 9600 exemplaren geteld. 2000 meer dan de dag ervoor. Wij zagen ook steeds groepen vogels landen. In totaal zijn er in Europa 340.000 Kraanvogels geteld. De vogels vliegen in klein familieverband. De vlucht is net als bij ganzen in een uitgesproken V-vorm.


 Kraanvogels dansen, hiervan had ik in een van mijn vorige blogs al eens een youtube link gedeeld. Ze dansen met hun levenspartner, de vogels blijven hun gehele leven bij elkaar, ze zijn trouw, en ze dansen ook met hun jongen. Het dansen heeft als functie het versterken van het gevoel van saamhorigheid. Het dansen, en we hebben het vandaag gezien, bestaat uit uitstrekken, buigen en springen en daarbij luid trompetteren. Vaak maken zo ook nog een pirouette. Het is een schitterend gezicht.
Elk vogelpaar krijgt per jaar twee eieren.  Deze worden door beide vogels bebroed. Na 30 dagen komen de eieren een voor een uit. Een jong weegt dan 200 gram en wordt de eerste tijd door de ouders gevoed. Na een paar weken is het jong in staat zelf zijn eten op te scharrelen. Veelal insekten. De juvenielen blijven de gehele zomer bij de ouders, vliegen mee terug naar Spanje en in het voorjaar weer naar Zweden en worden dan achtergelaten door de ouders. Na 3 jaar is een vogel geslachtsrijp.
Niet mijn eigen foto maar overgenomen van de tentoonstelling in het info centrum.

 De Kraanvogels bijven in Zweden tot de eerste nachten met vorst in oktober. Dan keren ze terug en vliegen ze dezelfde route als hierboven beschreven maar dan in omgekeerde richting. Ook in oktober worden de vogels in Hornborgasjön bijgevoed door Lansstyrelsen.

 Hieronder nog een aantal foto's van onze belevenis van vandaag.















En nog een filmpje....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten