zondag 3 september 2017

Van nieuwe paden naar Lilla Edet....


We zijn wandelroutes in de omgeving aan het ontdekken en dat is leuk werk. Ik heb een app gedownload getiteld 'Here' daarop kunnen we alle paadjes vinden. Gisterochtend na de koffie zijn we gaan lopen en op dit voor ons nieuwe wandelpad kwamen we als eerste dit mooie oude huisje tegen. Mooie details zoals een wimpel in de vlaggenmast, gras op het dak, de raampjes en natuurlijk de afwerking van de buitenwanden. Ik denk dat het nog in gebruik is, het huis zag er verzorgd uit.


 Het was een mooie wandelroute over een grusväg door het coulissen achtige landschap.

 Ook nu weer opvallend veel paddenstoelen. Niet eerder heb ik zulke enorm grote rood met witte stippen paddenstoelen gezien.

 Thuisgekomen na de wandeling wilde Henk het gras wel maaien. Dat is natuurlijk ook een fluitje van een cent met onze traktor. Chang heeft haar eerste rijles erop gehad en dat ging zelfs goed! Zo hebben we voor de zondag een keurig gemaaid gazon.


 Vanmorgen, zondag werden we wakker met heerlijke zonneschijn. Het is Lilla Edet dag en we zijn er net als vorig jaar weer eventjes geweest. Het prachtige huis, het enige in Lilla Edet is erg groot en het staat er nu te koop.
 Net als vorig jaar zat er weer een gezellig strijkje traditionele volkswijsjes te spelen. Zie hier dat ook de moderne techniek zijn intrede doet in Lilla Edet.....er wordt gestreken vanaf de ipad!


In lilla Edet is het vooral de sfeer die trekt. Er komen veel mensen (met overwegend grijs haar) naartoe, die eventjes kijken naar wat er te doen is en vervolgens gezellig met een kopje koffie uit een wegwerpbekertje en een lekker broodje worst gezellig gaan zitten kletsen terwijl het strijkje speelt. Echt fantastisch.
 Op de foto hierboven zie je twee zeven. Hierin komt het pas gemalen meel dat op een doek valt. Het meel zakt door de doek en de zemelen blijven liggen en worden afgevoerd. De zeven zijn in 1934 gemaakt. Rondom de zeven was kunst te bewonderen. Wij waren er niet helemaal gecharmeerd van maar dat zegt waarschijnlijk meer over ons dan over de kunst.
Ook de beenderstamper was af en toe weer even in bedrijf. Heb er een filmpje van gemaakt:




Daarna nog een fotopresentatie bijgewoond waarvan we na 3 jaar Zweedse les ongeveer 5% konden verstaan. Dat geeft de burger moed! Nu moet ik er eerlijkheidheidshalve bij vertellen dat de bij de foto's behorende informatie binnensmonds en nogal snel werd voorgelezen. Dan is het ook wat een uitdaging. Tijdens de presentatie zocht ik de oorzaak in de slechte kwaliteit van mijn oren en begon ik al eens voorzichtig na te denken over een gehoortoestel :)

 De graanmolen en de beenderstamper en in vroeger tijden de houtzaag worden aangedreven door een waterrad op een punt waar het Unden (meer) overgaat in het Viken (ander meer). Vlakbij het waterrad is ook een aalkist. Vorig jaar was die leeg en ook dit jaar konden we er geen aal in ontmoeten.




tot slot nog even een foto van Suzanne en mij, een mooie afsluting van deze blog en een leuke dag in Lilla Edet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten