donderdag 13 juli 2017

Riddarvecka HOVA ...Een upplevelse......1


Vandaag, zo hadden we afgesproken, zouden we met z'n vieren naar Hova gaan om daar het Ridderfeest te beleven. Vele jaren terug zijn we ook eventjes op dit feest geweest maar toen alleen over de markt heen en weer gelopen.
In Hova is een soort van ridderbyn of ridderdorp gemaakt. In dit dorp hoor je eigenlijk verkleed te zijn als een ridder of een jonkvrouw, in die zin vielen wij  een beetje uit de toon met onze zomerkleren. In het dorp is van alles te doen.

Door het dorp loopt de gendarmerie om het zo maar te noemen, die als taak heeft de orde te bewaken en het geheel in goede banen te leiden. Met veel respect gingen we voor hen een stap opzij wanneer we hen troffen.

Onze eerste activiteit, of eigenlijk moet ik zeggen Fredriks eerst activiteit wat met een zwaard zo groot als dat van Grutte Pier, een aan een touw slingerende aardappel doormidden te slaan. Ik had er een hard hoofd in of dit zou lukken maar tot mijn grote verbazing sloeg hij de aardappel in een slag zo doormidden.  De mensen in het looppad moesten bijna dekking zoeken voor de aardappel brokstukken, zo hard sloeg hij.

Daarna heeft Gerrit Met een soort houten kanon geprobeerd een schot in de roos te schieten. Net mis....


Vervolgens was het boogschieten aan de beurt. Dat was even oefenen maar het derde schot was raak en voor Suzanne de beste.


Fredrik raakte zo enthousiast van het zwaardgevecht met de aardappel dat hij eigenlijk gelijk daarna zich een groot zwaard heeft aangeschaft. Misschien om thuis te oefenen dat weten wij niet.  Het is een prachtig zwaard, daar niet van, hij is er erg mee ingenomen. Meteen ook wilde hij van Suzanne wel een jonkvrouw maken! Ik vond het er erg leuk uitzien....Suzanne zag er echter toch maar van af.Verderop op een sportveld tussen de huizen stond een soort van kogelslinger apparaat opgesteld. Daar wilden wij natuurlijk het fijne van weten.
We kregen een uitgebreide uitleg. Het apparaat is in werkelijkheid 10 keer groter dan deze replica. Het werd ongeveer 3000 jaar geleden in China al gebruikt. Men slingerde met stenen, met vuur en met besmetting (een soort vroege chemische oorlogsvoering dus toen ook al). Er werd ook nog verteld dat het oorspronkelijke apparaat in twee keer door een muur van 6 meter kon schieten. Wat een kracht! Het unieke van dit apparaat is dat er aan de slingerarm nog een touw is bevestigd met aan het uiteinde een soort hoesje van leer waar de kogel in wordt gelegd. Wanneer je het apparaat ontgrendelt en het een zetje geeft, slingert de arm door het contragewicht naar boven, en daardoor krijgt het touw een zetje en slingert de kogel van 3 kg ongeveer 50 meter ver weg. Suzanne en Fredrik hebben beiden even een keer geslingerd. Daarna een kogel van 2 kg, Gerrit had al snel even berekend, let wel voor het schot, dat deze 67 meter zou halen, en ja hoor.... hij kwam precies op 67 meter terecht.

Na deze happening zijn we eerst gaan eten. Het plan was namelijk om te gaan kijken naar het Ridder-tournooi. 'Echte' ridders op paarden met vaandels die moesten strijden om het koningschap van Zweden. Dat was een hele happening. Die begon met een grootschalige optocht vanuit het stadscentrum naar het tournooiveld. De ridders op paarden moesten in volle gallop ringen, appels en  wortelen steken, een lapje van de grond prikken en een lansgevecht met de tegemoetkomende ridder om deze uit het zadel te stoten. Het geheel werd met een spannend verhaal aan elkaar gepraat door een spreekstalmeester, er waren drie narren en een beul. Zo echt als het maar kan. Wat een belevenis en wat leuk om te zien.Klik op onderstaande link voor een filmpje!
 Ridderspel Hova
Dit is de beul, niet om aan te zien en onder de zweren. Ik plaats de foto maar in een klein formaat.P.s. Ik krijg van Henk nog door dat het schietapparaat zoals hierboven beschreven een Trebuchet is. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Trebuchet
Het was een mooie dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten