zaterdag 8 juli 2017

Jönköping...

Jönköping is een leuke stad met ruim 80.000 inwoners en het ligt helemaal aan de zuidpunt van het lange Vättern. Jönköping is vergroeid met Huskvarna een naam die we allen herkennen van naaimachines e.d.
Sofiakerk (foto internet)
De stad is rustiger dan Göteborg, het stadscentrum is leuk om in te wandelen. In het stadscentrum vind je het prachtige Stora stadshotel

stadshotel (foto internet)
Zo mooi als op deze foto troffen wij het deze keer niet aan. Het hotel wordt op dit moment gerenoveerd. Er komen o.a. nieuwe ramen en kozijnen in. Ik zei nog tegen Gerrit ' zouden ze de ramen ook op Blocket  zetten' . In dat geval heb ik interesse met het oog op het nog te bouwen Växthus in onze tuin (zie vorige post). Ik zal het aanbod van ramen in de gaten houden op Blocket!!
We zijn onze dag in Jönköping gestart met een stadswandeling. In het centrum was een grote happening genaamd 'Iron Man'. Dat is een triatlon waaraan mensen vanuit alle delen van de wereld deelnemen. In 2017 zullen dat er vandaag meer dan 2000 zijn. De witte tenten op de achtergrond van onderstaande foto zijn eetzalen voor de deelnemers. De foto zelf heb ik genomen niet zozeer om de fontein maar omdat in alle drukte rond deze happening er een zeemeeuw bovenop de fontein zat en daar onverstoorbaar bleef zitten alsof hij daar hoorde en rustig om zich heen keek.
Rond het middaguur hebben we op een zonnig terras een 'Dagens lunch' genuttigd. Gerrit en ik zien dit niet echt als een lunch. Wij nuttigen het als een warme maaltijd maar dan voor de prijs van een lunch. Wat je hier ziet kost ons 10 euro. Daar kun je bijna niet voor koken. Na afloop kun je dan ook nog een kopje koffie, of twee wanneer je daar trek in hebt met een koekje nuttigen. Zit bij de prijs in. Ik vraag me altijd weer af hoe dat mogelijk is. (dit is echt even en opmerking uit ons Nederlandse referentiekader) (zo van: hoe is het koperdraad uitgevonden? Door twee Nederlanders die elk aan een uiteinde van een cent stonden te trekken!).
 Het centrum van Jönköping is leuk om te bewandelen. De winkelstraten zijn autovrij. Zo kun je rustig langs de winkels slenteren. In de hoofdwinkelstraat zijn de grote winkelketens gesitueerd in de straat parallel eraan vind je leuke kleine winkeltjes.


Wij zijn even binnen gegaan bij een loppis waar ik een mooi bord heb gekocht voor mijn bordenrek en twee zilverkleurige vogeltjes voor in het gästhus.


Ik had twee uiltjes in de vensterbank echter eentje van de twee probeerde uit te vliegen en stortte in duizend stukjes neer op de vloer. Deze zijn ook schattig.
 Op onze terugreis ontving ik een app-je van Lia, onze buurvrouw, met een foto van haar zoon Jetse, die druk in onze voortuin aan het werk is. Hij zoekt het onkruid uit het grind. Wat een kanjer toch!


 We vinden het heel fijn Jetse dat jij onze voortuin netjes houdt. Heel erg bedankt!5 opmerkingen: