zondag 25 december 2016

God jul....Voor een ieder die deze blogpost leest
Met een volle buik lig ik uit te buiken op de bank. De eerste kerstdag zit er bijna op en de zorgen over  het slagen van het kerstdiner zijn voorbij. Het was veel. heerlijk en gezellig!! En wat was het een werk...

Wij hadden een super gezellige eerste kerstdag die voor mij al vroeg begon. Ik werd om half vier wakker vanmorgen en ben eventjes naar beneden geslopen. Daar een poosje in de stilte van het huis gezeten. Heerlijk vind ik dat. Heb wat om me heen gekeken en die momentjes ook even vastgelegd op, met en in mijn iphone 6S.

Het nieuwe kastje in de keuken met een fles en een flesje Glögg

Onze altan bij nacht
Een van de raampjes in de keuken.
 Daarna nog eventjes gaan slapen, het kerkklokje van zeven uur niet eens horen slaan vanmorgen.
Femke aanschouwt het door ons klaargemaakte kerstontbijt
en lijkt te speechen. 

Louis heeft honger en kan bijna niet wachten.

Na het ontbijt hebben we een uurtje met Henk en Chang gebeld via de We Chat. Toch even met elkaar. Het helpt tegen het missen!! Daarna zijn we met elkaar gaan wandelen naar Näs. Daar was het koud en winderig, onze honden moesten hun jasjes aan.
De dagen zijn eigenlijk best kort. Voordat iedereen gedoucht heeft, een ieder mag 5 minuten omdat we anders niet goed uitkomen met het warme water, en het ontbijt achter de kiezen is, is het zomaar half 12. We tafelen namelijk nogal lang na en hebben vette gespreksonderwerpen tijdens en na het ontbijt. Dan hebben we nog tussen 12 uur en half vier en daarna wordt het hier alweer donker.Drie zussen op een rij..
Heit met zijn harem... De tweede helft van de middag met z'n allen in de keukens (ook de keuken in ons gästhus moest eraan geloven; primeur) verder gewerkt aan het kerst diner. Uiteindelijk hadden we de volgende gerechten: een pompoensoep vooraf, als hoofdgerechten: gegrilde ham, gekookte ham, zoete aardappeltjes met broccoli, bloemkool recept 2 van Greetje, boerenkool, rodekoolcrumble, köttbullar, warm gerookte zalm, zalm uit de oven, witlofsla, appelcompote, spruitjes met champignons, gevulde portebello's, tuttifrutti, en als nagerecht apfelstrudel met twee bolletjes ijs en slagroom. ( De Jonassons frestelse waren we nog vergeten) Er was geen doorkomen aan, de komende week hoeven we niet weer te koken. Maar wat was het lekker allemaal en wat was het gezellig!
Klaar voor de start!!


Op de voorgrond Bloemkool 2 van Greetje. 

De afsluiter!
Na het kerstdiner hebben we nog tot half twee 's nachts gepuzzeld.....erg verslavend.1 opmerking: