vrijdag 26 augustus 2016

De dag van de sluizen....Gisterochtend stond ik al om 10 uur appeltaart te bakken in de keuken. De ingrediënten stonden al enkele dagen gereed maar ik kwam er maar steeds niet aan toe. Na het ontbijt zijn Gerrit en ik de appels gaan schillen en ben ik met de taart aan de slag gegaan. De taart is prachtig geworden. Het moment wordt bepaald door de komst van Greetje. Vandaag reist ze hiernaar toe vanuit Oxford en we kijken ernaar uit dat ze komt. En wat is er nu fijner dan het thuiskomen te laten vergezellen met de geur van versgebakken appeltaart....dacht ik zo. Vandaar!

Haar vliegtuig komt 22.45 uur aan op Saab airport in Linköping. Linköping is bij ons vandaan ongeveer net zolang rijden dan van Dokkum naar Amsterdam. Dat is dus prima te doen. Omdat het tijdstip toch enigszins ongelukkig is, zo laat op de avond, hadden Gerrit en ik besloten er een uitstapje van te maken. We wilden graag wat rijden door Östra Götaland, onze buurprovincie tenslotte, en ook wilden we graag weer eens naar Berg. Berg is een dorpje aan het Götakanaal en het bijzondere ervan is dat er een hele reeks sluizen, 7 achter elkaar zijn. Boten moeten van de ene sluis in de andere varen en dat gaat maar door tot ze aankomen bij het meer Roxen waaraan Linköping gelegen is. Dit is niet de eerste keer dat we er zijn. 1998 in de vakantie dat mijn moeder met ons mee was, zijn we er met haar en de kinderen ook geweest.
In Berg was het een en ander gemoderniseerd. Er was een groot parkeerterrein waarvoor je nu moest betalen (10 kronen) ongeveer 1 euro, en veel camperplaatsen. Maar geen gezeur daarover. We troffen het bij de sluis, dit is nl de rustige tijd, af en toe komt er een boot doorheen varen. Zo ook nu. Een heel mooie houten tweemaster. Paste maar amper in de sluis. Heel rustig loodste de schipper het schip van sluis naar sluis en kwam het schip verder. Onderstaande foto's geven je een impressie. Voor meer info over het götakanaal hier.

Sluis gezien vanaf de ene kant


Sluis gezien vanaf de andere kant.


Sluiswachtershuisje

De kluiverboom.

Het schip

We hebben er lekker gezeten, wat gedronken en gegeten en er waren zomaar een paar uurtjes voorbij. Daarna moesten we nog even naar de IKEA en naar de Biltema. Daarna op naar het vliegveld waar we nog eventjes moesten wachten voordat Greetje door de sluis kwam. Daarna naar huis waar we midden in de nacht nog lekker hebben bijgepraat onder het genot van een stukje appeltaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten