vrijdag 27 mei 2016

Fynn is ziek en Beltsjeblommen

Het is vandaag vrijdag en het is een donkere, bewolkte dag vandaag. De Arborist moet nog een boom snoeien, hij is laat en ziet af van het in de boom klimmen. Het is te glibberig met de regen. De bomen worden overigens erg mooi. We kunnen er nu weer doorheen kijken en de takken gaan niet meer kris kras door elkaar. Er zit nu weer een geordende structuur aan de bomen. Ik vind ze echt heel erg opknappen, Gerrit wil er liever nog meer takken af. Ik vind het zo wel prima. Wanneer er teveel takken afgaan krijgt de boom stress en groeien er takken op plekken waar je liever geen takken ziet groeien.
Bij het opstaan is na het douchen en aankleden de eerste loop naar de honden. Ze hebben hier  overigens een eigen slaapkamer. Dat is een soort tussenkamertje dat we eigenlijk nergens voor gebruiken. We hebben het daarom maar tot hondenslaapkamer gebombardeerd. Meestal staan ze al te kwispelen voor de deur als we eraan komen. Bij het openen van de deur vloog Arvid naar buiten en raakte bij de bocht in de slip, schoof op het kleed nog een eindje door de hal en kwam voor de keuken tot stilstand. Fynn kwam er niet achteraan, wat meestal wel het geval is. Een beetje sloom kwam hij uit zijn mandje en liep hijgend naar de keuken. Ik dacht dat hij nodig moest plassen en liet hem naar buiten. Daarna kwam hij al snel weer naar binnen en kroop in zijn mandje in de keuken en kwam er niet meer uit. Hij lag helemaal te rillen, hoefde geen eten, zelfs geen stukje kaas. Hij kwam ook niet toen we ons eitje tikten (anders gaat hij bij het eitje tikken altijd naast ons zitten in afwachting of er voor de honden ook een eitje bij zit). Hij is namelijk gek op een eitje. Niets van dat alles. Hij was erg warm, zijn oren gloeiden. Aan de buitenkant was niets te zien. We hebben hem een antibiotica tablet gegeven en ik heb hem onder een kleedje gelegd. Daar is hij de rest van de dag blijven liggen. Nu... na het avondeten, begint hij weer wat rond te lopen en is hij ook niet meer zo warm.


Omdat het vandaag regende konden we niet direct de tuin in. We zijn naar het tuincentrum gereden in Möltorp. Daar hebben we 'Beltsjeblommen'  gekocht voor in de bakjes op de opritpalen of hoe die dingen ook maar heten. Meestal doe ik er gele en blauwe violen in maar er is geen viool meer te krijgen. Beltsjeblommen staan ook erg mooi. Ik kon het niet laten ook een witte sering mee te nemen, die vind ik zo prachtig mooi. In Dokkum had ik er ook eentje in de achtertuin staan, die staat er waarschijnlijk nog maar is nu niet meer van mij. Ik denk dat hij wel gaat aanslaan. Seringen zie je hier erg veel en in alle kleuren.
De 'kantstukjes' ... heerlijk
's Middags knapte het weer een beetje op. Toen ik vanmiddag in de keuken een Budapestrulle aan het bakken was scheen de zon lekker in de keuken. De rulle is weer goed gelukt. Gerrit staat al te watertanden als hij hem in de koelkast ziet staan. Ik bewaar hem nog eventjes tot zondag. Dan is het nl. hier in Zweden Moederdag. Dat viert men hier altijd de laatste zondag in mei. Ik heb dus dit jaar tweemaal moederdag, ik ben dan ook vier keer moeder!! Kinderen zullen er denk ik niet langskomen, die weten niet eens dat het hier moederdag is. Ze komen straks in juli wanneer we weer verhuizen, maar dan heb ik denk ik geen rulle.
De rest van de middag en een deel van de avond hebben we weer in de tuin gewerkt. Gerrit ruimt nog steeds takken op die onder de gesnoeide bomen liggen, ik maak het tuintje om het huis heen schoon. Er groeit veel Zevenblad in. Dit betekent een schep uitscheppen, schep op de kruiwagen, alle onkruid en wortels uitzoeken, geen enkel wit puntjes laten zitten en dan de schep met schone aarde weer terug in de tuin. Het zevenblad groeit hier overal, het is moeilijk uit te roeien. In het schoongemaakte tuintje heb ik Hosta neergezet, eens sterke soort, donkergroen met grote bladeren. Nu maar hopen dat de slakken hem laten staan.

Hosta Blue Angel

2 opmerkingen: