dinsdag 27 oktober 2015

jönköping en tuinwerk

Gisteren zijn we naar Jönköping geweest. Dat is een middelgrote stad gelegen aan de zuidpunt van het Vattern. De stad telt ruim 84.000 inwoners. Het is ook een studentenstad. De Jönköping university is een private hoger onderwijsinstelling waaraan je een mastertitel kunt halen. Deze instelling heeft 4 faculteiten. Een daarvan, de Jönköping international Business School heeft een prachtig nieuw onderkomen midden in het centrum van de stad met uitzicht over het meer.
 Wij stonden geparkeerd aan de Kyrkogatan een straat nabij de Sofiakyrkan, genoemd naar de vrouw van koning Oscar. De kerk is gebouwd in 1880 en opgetrokken uit rode en witte steen. Mooi om te zien.
 Midden in de stad ligt het grandhotel eveneens rood met wit. Met een schitterend uitzicht over het Vättern.
Een ander indrukwekkend bouwwerk is het Raadhuis, gebouwd in 1864-1867.

Wij hebben een stadswandeling gemaakt en in een stadscafeetje een lekkere lunch genuttigd.
Bij Clas Ohlson hebben we kerstdecoratie ingeslagen. Daarmee lopen we dus mooi op schema. Dat vond de verkoopster ook. Jättebra zei ze bij het inpakken van de spullen met een stralende lach. 
Daarna zijn we naar de Ikea gegaan. Dat past niet helemaal in dit cultuurverhaal maar het was noodzakelijk. We hadden namelijk nog een bed waarvoor we nog toebehoren moesten kopen. Dat is prima geslaagd met twee lattenbodems twee matrassen en een topper. Nog een nieuwe dekbedhoes om het geheel te completeren. Zo is nu ook de laatste slaapkamer compleet ingericht. Rond 20.00 uur waren we weer thuis.
Vandaag hebben we in de tuin gewerkt. Bladeren ruimen en gras maaien in combinatie met elkaar.  We hebben dit jaar wat geluk met de bladeren omdat de beuken nog volop in het blad staan. Dat scheelt voor nu flink wat opruimwerk. Wanneer ze vallen, daarover heb ik geen idee. Volgend voorjaar zullen we dus die bladeren wel tegenkomen. Ik zeg, laat de winter nu maar komen, we zijn er klaar voor.


5 opmerkingen:

 1. Leuke blogberichten weer deze week. Wij hebben wat een drukke periode op kantoor -- en kunnen de website thuis niet bezoeken -- maar ik ben weer helemaal bijgelezen. Jonkoping ziet er uit als een leuke stad. Daar wil ik ook wel eens een kijkje nemen. Nu weer terug aan het werk.

  P.S. Ik vind dat de zusters (en schoonbroer) wel wat meer reacties kunnen plaatsen op deze blogposts. Alleen kijken maar niet reageren, dat hoort natuurlijk niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we na de kerst hier zijn gaan we er een keertje naar toe. Wij vinden het een heel leuke stad met een sfeervol stadscentrum.
   Ja de zussen en de schoonbroer hebben het net als jij ook heel druk en komen denk ik niet toe aan het schrijven van een reactie :)

   Verwijderen
 2. Bij deze een bericht van een zus. Ik heb deze week gelukkig weer overleefd en mijn weekend is begonnen 😃 ik volg alle berichten wel op de voet. Vind het aantal fotos wat summier deze keer maar de verhalen zeker leuk. Hoop dat jullie lekker aan het genieten zijn. Lijkt mij ook een leuke stad jonkoping.

  @ henk: wanneer kom jij richting FRL?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Fem dast een berichtsje stjoerst. Fijn om te hearen dast alle berichten folgest. Dat fyn ik leuk!! Soms binnen we sa bezich dat ik ferjit om foto's te nimmen. It waar is ek net sa dat alles mooi utkomt op de foto.

   Verwijderen
 3. Een foto wer jimme self op stean is ek leuk

  BeantwoordenVerwijderen