zondag 25 oktober 2015

Hemslöjd

Vrijdag hadden we een dag met prachtig zonnig herfstweer, vandaag zaterdag begon de dag weer met zon en werd het later grijs. Gelukkig bleef het wel droog zodat we konden kiezen voor lekker buiten of lekker binnen dingen doen. ...Het werd beide.
Na het ontbijt moesten we eerst even boodschapjes halen bij Lina's ICA. Ik schreef altijd over Monica's ICA maar dat blijk sinds 2013 Lina's ICA te zijn, excuus voor de foutieve info. En ook excuus naar Lina, eigenlijk Karolina, maar die zal mijn blog wel niet lezen. De boodschappen moeten voor de middag binnen zijn omdat de winkel zaterdagmiddag altijd gesloten is. Na de boodschappen zijn we naar Grotteberget gewandeld. Op de Grotteberget ligt het vakantiepark Källebacken stugby. Het is een heerlijke wandeling door het bos en het mooie is dat we voor ons huis in kunnen stappen. Heen en terug is het een wandeling van 1.5 uur Bovenop de Grotteberget heb je een prachtig uitzicht over het Vångdalen en het Viken, echt geweldig mooi. We hadden deze wandeling in het voorjaar ook al eens gemaakt, ook toen was het prachtig, nu is de natuur in herfsttinten gekleurd en ook dat heeft zijn bekoring.
Bovenop de Grotteberget vonden we nog een schat. Waarschijnlijk een schat van Geocaching, er was een logboek bijgevoegd met allerlei lovende verhalen over deze omgeving. We hebben het even gelezen en het verder onberoerd gelaten. Dat is misschien iets om later mee in de weer te gaan want het schijnt een leuke hobby te zijn.


 Toen we weer thuis waren zijn Suzanne en ik aan het bakken geslagen. Spulletjes hiervoor hadden we 's ochtends al gekocht. We hebben gekozen voor de Buddapestrulle omdat Gerrit deze zo lekker vindt. Hij is tenslotte de grootste afnemer van onze bakproducten. Deze keer hebben we cacao toegevoegd en voor de vulling heb ik de door mezelf gemaakte rode-bessenjam gebruikt. De rulle is goed gelukt en smaakt heerlijk. Net als Nel heb ik van de overgebleven eierdooiers advocaat gemaakt. Nel had hiervoor het recept op haar site geplaatst en dat kon ik er nu mooi voor gebruiken. Dank Nel het smaakt heerlijk!

's Avonds zouden we pizza eten. Dus toen we de bakspullen weer hadden opgeruimd konden Suzanne en ik in de weer met de pizza. 

Gerrit was ondertussen bezig met het monteren van de radiator in het Gästhus en met het verhelpen van klemmende deuren. De verwarming doet het geloof ik nog niet omdat het schroefje dat de watertoevoer moet afsluiten door hem deze zomer zo goed dicht gedraaid is dat het nu niet meer open wil. Zijn brein is geloof ik al bezig met het bedenken van oplossingen en tot die tijd blijft het nog wat fris in ons gästhus. Dat is niet erg want we hoeven er niet te verblijven.
 De pizza hebben we deftig geconsumeerd in onze matsal (mat is eten en sal is kamer). Mooi gedekt met mijn damasten tafellaken en het zondagse servies en een lekker glaasje wijn erbij. Ter verhoging van de sfeer heeft Gerrit de open haard aangestoken. Die doet het prima en zo hebben we lekker warmte van het hout dat we vorig jaar hebben gesnoeid uit de tuin.
 Na het eten hebben we nog een uurtje geskyped met Femke en Louis.

's Avonds hebben we allemaal wat zitten internetten. Gerrit is op internet gaan speuren naar onderdelen van ons verwarmingssysteem die hij nog niet snapt. Hiervoor moet je weten dat het deel van de kelder waar de verwarming is geplaatst een soort machinekamer is. Er staan grote watertanks en een pomp en een enorme houtkachel. Tussen die diverse onderdelen loopt een stelsel van buizen en klokken en meters. Van het 'bergevärme' deel is hem wel goed duidelijk hoe dit functioneert maar het samenspel tussen de bergevärme en de houtkachel in nog niet helemaal inzichtelijk. Tegen het einde van de avond verdwijnt hij naar de kelder en tenslotte komt hij weer naar boven, ik ben alvast maar naar bed gegaan, en zegt dat het nu helder is. Hij probeert het me nog uit te leggen maar de meeste scherpte is er bij mij dan al af.

Zelf had ik de avond gevuld met het zoeken naar een hout gestookte oven. Die willen we graag in de keuken gaan plaatsen. Van diverse merken heb ik nu het een en ander gelezen. Voor de meeste ovens geldt dat die ook gekoppeld kunnen worden aan het verwarmingssysteem. Dus zoals voorheen de houtkachel in de kelder de cv van warmte voorzag kan eventueel ook de houtkachel in de keuken in het verwarmingssysteem geïntegreerd worden. Daarvoor zullen er dan nog meer buizen naar de kelder moeten.
Overigens als er blog-lezers zijn die ervaring hebben met een type vedeldad köksspis en deze ervaringen met mij willen delen dan hierbij een uitnodiging dit te doen.

3 opmerkingen:

 1. Zo...eindelijk even tijd gehad om jullie blog te lezen. Ik zie wel dat het bij jullie ook genieten, werken en genieten is. Welkom in Zweden! Heerlijk hé die Budapestrulle! Ook wij zaten gisterenavond nog aan de zelfgemaakte advocaat. Het leven is zo slecht nog niet! Geniet van jullie verblijf in Zweden en we houden contact!
  Groetjes Jan en Nel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Nel we hebben het heerlijk naar de zin hier. We dachten de bladeren op te ruimen maar de beuken staan nog vol in het blad. Dat geeft mooi de tijd om wat andere dingen te doen.

   Verwijderen
 2. Is een Budapestulle hetzelfde als een appelstrudel? Het klinkt hetzefde. Goed om te lezen dat jullie in plaats van de werkscheoenen de wandelschoenen wat vaker aantrekken deze week.

  BeantwoordenVerwijderen